Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Disse får også penger

Planene om et skitrekk i denne bakken fra Spisshusene til Gruvedalen, har fått 750.000 kroner i støtte. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Disse får også penger

Skibakke og ny viten om polarrev kan bli noen av resultatene av miljøvernfondets tildelinger.

Tekst:

Publisert:

28 søkere får til sammen 5.863.000 kroner i støtte fra Svalbards miljøvernfond i høst. 17 av prosjektene har prosjektledere på Svalbard.

I tillegg til Kings Bay, er også Kultur- og fritidsforetaket en vinner i årets tildeling. Planene om et skitrekk i bakken mellom spisshusene og Gruvedalen har nemlig fått 750.000 kroner i støtte. Det skjer etter at Miljøverndepartementet har bedt styret om å prioritere friluftsliv som forebyggende helsearbeid. Med disse midlene er Kultur- og fritidsforetaket et stort skritt nærmere å kunne realisere et nytt skianlegg ved sentrum.

Basecamp Spitsbergen har fått 60.000 kroner til et brekurs for ungdom i Longyearbyen.

Lokalt næringsliv har også fått fondsmidler, særlig til energiredusering. RabisBua, flyplassen, Lompensenteret og Svalbard næringsforening får nærmere en kvart million kroner til ulike prosjekter for å redusere energibruken. Huset får 160.000 kroner til energisparing og arbeidet med å få miljøfyrtårn-status.

Forskningen får også sitt. Norsk Polarinstitutt (NP) får 500.000 kroner for å forske på konsekvensene av revefangst. Akvaplan-niva får til sammen 900.000 til å studere vadefugl i Adventdeltaet, undersøke effektene av tråling i Isfjorden og Kongsfjorden, og se hvordan kamskjell påvirkes av diesel.

NP får også 600.000 kroner til å kartlegge tilholdssteder for isbjørn og 200.000 kroner til å teste ut et mulig elektronisk isbjørnvarslingssystem for forskere og turgrupper ute i felt.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!