Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Disse får også penger

Planene om et skitrekk i denne bakken fra Spisshusene til Gruvedalen, har fått 750.000 kroner i støtte. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Disse får også penger

Skibakke og ny viten om polarrev kan bli noen av resultatene av miljøvernfondets tildelinger.

Tekst:

Publisert:

28 søkere får til sammen 5.863.000 kroner i støtte fra Svalbards miljøvernfond i høst. 17 av prosjektene har prosjektledere på Svalbard.

I tillegg til Kings Bay, er også Kultur- og fritidsforetaket en vinner i årets tildeling. Planene om et skitrekk i bakken mellom spisshusene og Gruvedalen har nemlig fått 750.000 kroner i støtte. Det skjer etter at Miljøverndepartementet har bedt styret om å prioritere friluftsliv som forebyggende helsearbeid. Med disse midlene er Kultur- og fritidsforetaket et stort skritt nærmere å kunne realisere et nytt skianlegg ved sentrum.

Basecamp Spitsbergen har fått 60.000 kroner til et brekurs for ungdom i Longyearbyen.

Lokalt næringsliv har også fått fondsmidler, særlig til energiredusering. RabisBua, flyplassen, Lompensenteret og Svalbard næringsforening får nærmere en kvart million kroner til ulike prosjekter for å redusere energibruken. Huset får 160.000 kroner til energisparing og arbeidet med å få miljøfyrtårn-status.

Forskningen får også sitt. Norsk Polarinstitutt (NP) får 500.000 kroner for å forske på konsekvensene av revefangst. Akvaplan-niva får til sammen 900.000 til å studere vadefugl i Adventdeltaet, undersøke effektene av tråling i Isfjorden og Kongsfjorden, og se hvordan kamskjell påvirkes av diesel.

NP får også 600.000 kroner til å kartlegge tilholdssteder for isbjørn og 200.000 kroner til å teste ut et mulig elektronisk isbjørnvarslingssystem for forskere og turgrupper ute i felt.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!