Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Disse boligene er brannfarlige

Boligene på Elvesletta Nord er tatt i bruk selv om de har alvorlige mangler i forhold til brannsikkerhet. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Disse boligene er brannfarlige

De nye leilighetene på Elvesletta Nord har så alvorlige mangler når det gjelder brannsikkerhet at Lokalstyret ikke ville gitt brukstillatelse dersom de hadde visst om det tidligere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er en alvorlig brist å si at noe er ferdig til innflytting når manglene er så alvorlige som her. Hadde vi visst det på forhånd ville vi trolig ikke gitt brukstillatelse, sier plan- og utviklingssjef i Lokalstyret, Vigdis Hole.
Det er brannvesenet i Longyearbyen som har avdekket manglene når de har hatt utrykning til boligene.

Umulig orientering
Brannvesenet har avdekket at brannvarslingsanlegget ikke er oppkoblet mot 110-sentralen med direktevarsling, noe alle bygg med flere boenheter skal være. I tillegg mangler en orienteringsplan, noe som gjør det bortimot umulig for brannmannskapene å orientere seg. Nummereringen av detektorer og nummerering av boenhetene stemmer ikke overens.
– Brannvesenet skal kunne orientere seg fort og slippe å måtte lukte hvor røyken kommer fra når de rykker ut til et sted. De skal vite hvor alarmen kommer fra, noe som reduserer innsatstida, sier Hole.
– Dette er mangler som vi ser på som alvorlige. Systemet er slik at det er byggeansvarlig som også står ansvarlig for å melde fra om at det ikke er feil og mangler før de får brukstillatelse, legger hun til.
Lokalstyret foretar ikke selv noen befaring av bygget før de gir tillatelsen, ifølge Hole.

Har tatt lang tid
Firmaet Hålogaland Element fra Risøyhamn, som er ansvarlig for ferdigstillelsen, er et heleid datterselskap av Leonhard Nilsen & Sønner.
Daglig leder i selskapet, Bjørnar Evjen, skylder på at byggearbeidene har pågått over lengre tid og at leilighetene har vært tatt i bruk etappevis etter at det har vært innhentet midlertidig brukstillatelse fra Lokalstyret.
«De fleste av de påpekte forholdene har ikke vært mulig å gjennomføre før nå når hele prosjektet nærmer seg fullførelse. Ved ferdigstillelse vil det bli søkt om endelig brukstillatelse», skriver han i en e-post til Svalbardposten.
Firmaet lover i et brev til Lokalstyret at alle mangler skal være utbedret i løpet av fire uker.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!