Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Disse boligene er brannfarlige

Boligene på Elvesletta Nord er tatt i bruk selv om de har alvorlige mangler i forhold til brannsikkerhet. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Disse boligene er brannfarlige

De nye leilighetene på Elvesletta Nord har så alvorlige mangler når det gjelder brannsikkerhet at Lokalstyret ikke ville gitt brukstillatelse dersom de hadde visst om det tidligere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er en alvorlig brist å si at noe er ferdig til innflytting når manglene er så alvorlige som her. Hadde vi visst det på forhånd ville vi trolig ikke gitt brukstillatelse, sier plan- og utviklingssjef i Lokalstyret, Vigdis Hole.
Det er brannvesenet i Longyearbyen som har avdekket manglene når de har hatt utrykning til boligene.

Umulig orientering
Brannvesenet har avdekket at brannvarslingsanlegget ikke er oppkoblet mot 110-sentralen med direktevarsling, noe alle bygg med flere boenheter skal være. I tillegg mangler en orienteringsplan, noe som gjør det bortimot umulig for brannmannskapene å orientere seg. Nummereringen av detektorer og nummerering av boenhetene stemmer ikke overens.
– Brannvesenet skal kunne orientere seg fort og slippe å måtte lukte hvor røyken kommer fra når de rykker ut til et sted. De skal vite hvor alarmen kommer fra, noe som reduserer innsatstida, sier Hole.
– Dette er mangler som vi ser på som alvorlige. Systemet er slik at det er byggeansvarlig som også står ansvarlig for å melde fra om at det ikke er feil og mangler før de får brukstillatelse, legger hun til.
Lokalstyret foretar ikke selv noen befaring av bygget før de gir tillatelsen, ifølge Hole.

Har tatt lang tid
Firmaet Hålogaland Element fra Risøyhamn, som er ansvarlig for ferdigstillelsen, er et heleid datterselskap av Leonhard Nilsen & Sønner.
Daglig leder i selskapet, Bjørnar Evjen, skylder på at byggearbeidene har pågått over lengre tid og at leilighetene har vært tatt i bruk etappevis etter at det har vært innhentet midlertidig brukstillatelse fra Lokalstyret.
«De fleste av de påpekte forholdene har ikke vært mulig å gjennomføre før nå når hele prosjektet nærmer seg fullførelse. Ved ferdigstillelse vil det bli søkt om endelig brukstillatelse», skriver han i en e-post til Svalbardposten.
Firmaet lover i et brev til Lokalstyret at alle mangler skal være utbedret i løpet av fire uker.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!