Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Disse boligene er brannfarlige

Boligene på Elvesletta Nord er tatt i bruk selv om de har alvorlige mangler i forhold til brannsikkerhet. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Disse boligene er brannfarlige

De nye leilighetene på Elvesletta Nord har så alvorlige mangler når det gjelder brannsikkerhet at Lokalstyret ikke ville gitt brukstillatelse dersom de hadde visst om det tidligere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er en alvorlig brist å si at noe er ferdig til innflytting når manglene er så alvorlige som her. Hadde vi visst det på forhånd ville vi trolig ikke gitt brukstillatelse, sier plan- og utviklingssjef i Lokalstyret, Vigdis Hole.
Det er brannvesenet i Longyearbyen som har avdekket manglene når de har hatt utrykning til boligene.

Umulig orientering
Brannvesenet har avdekket at brannvarslingsanlegget ikke er oppkoblet mot 110-sentralen med direktevarsling, noe alle bygg med flere boenheter skal være. I tillegg mangler en orienteringsplan, noe som gjør det bortimot umulig for brannmannskapene å orientere seg. Nummereringen av detektorer og nummerering av boenhetene stemmer ikke overens.
– Brannvesenet skal kunne orientere seg fort og slippe å måtte lukte hvor røyken kommer fra når de rykker ut til et sted. De skal vite hvor alarmen kommer fra, noe som reduserer innsatstida, sier Hole.
– Dette er mangler som vi ser på som alvorlige. Systemet er slik at det er byggeansvarlig som også står ansvarlig for å melde fra om at det ikke er feil og mangler før de får brukstillatelse, legger hun til.
Lokalstyret foretar ikke selv noen befaring av bygget før de gir tillatelsen, ifølge Hole.

Har tatt lang tid
Firmaet Hålogaland Element fra Risøyhamn, som er ansvarlig for ferdigstillelsen, er et heleid datterselskap av Leonhard Nilsen & Sønner.
Daglig leder i selskapet, Bjørnar Evjen, skylder på at byggearbeidene har pågått over lengre tid og at leilighetene har vært tatt i bruk etappevis etter at det har vært innhentet midlertidig brukstillatelse fra Lokalstyret.
«De fleste av de påpekte forholdene har ikke vært mulig å gjennomføre før nå når hele prosjektet nærmer seg fullførelse. Ved ferdigstillelse vil det bli søkt om endelig brukstillatelse», skriver han i en e-post til Svalbardposten.
Firmaet lover i et brev til Lokalstyret at alle mangler skal være utbedret i løpet av fire uker.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!