Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Direktevarsling utsatt

Brannsjef Jan Olav Sæter leder brannmennene under en brannøvelse på Funken for to år siden. Hotellet er en av bygningene i byen som har direktevarsling. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Direktevarsling utsatt

Arbeidet med å sikre byens boliger mot brann er utsatt fordi Statsbygg ikke har råd til å betale sin del.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.12.2010 kl 10:00

– Prosjektet står på stedet hvil, sier prosjektleder Jørn Myrlund i Bydrift.

I oktober i fjor skrev Svalbardposten at Longyearbyen brannvesen ønsker å knytte alle byens boliger direkte til 110-sentralen. I dag har hotellene og de fleste hybelbyggene i byen direktevarsling, noe som har avverget flere branner fordi alarmen går hos brannvesenet med én gang en detektor oppdager røyk. Eneboliger og rekkehus har ikke slik varsling.

Må ha med alle

Longyearbyen lokalstyre foreslår å bevilge 1 million kroner til direktevarsling for sine boliger på neste års budsjett. Bydrift har 72 familieboliger de skal knytte til direktevarsling, noe millionen dekker.

Statsbygg, som er en av tre store huseiere som er invitert med på prosjektet, har imidlertid ikke prioritert direkte brannvarsling for 2011.

– Prosjektet har stoppet opp fordi de andre mangler penger. Vi kan ikke gå i gang med prosjektet før alle er med, sier Myrlund.

Det er nemlig flere huseiere i en husrekke, og dersom ikke alle husene i en rekke er sikret, forsvinner hensikten med direkte­varslingen.

Ikke på budsjettet

Tor Sverre Karlsen er leder for Statsbygg i Longyearbyen. Han forteller at han ikke rakk å melde direktevarsling inn på budsjettet i tide.

– Vi måtte hatt det klart alle­rede i mars, sier han.

– Hvorfor rakk dere ikke å få det med?

– Det har vært jobbet med direktevarsling, men det har ikke vært konkretisert og vi har ikke hatt noe tall for hvor mye det vil koste, sier Karlsen.

Selv om ikke direktevarsling er inne på Statsbygg sine budsjetter for neste år, kan det være huseieren finner penger til å sikre sine 91 boliger.

– Det kan hende vi kan omprioritere, sier Karlsen.

– Bør dere ikke prioritere en jobb som kan redde liv?

– Jo, selvsagt. Vi vil gjøre det vi kan for å få det til, men vi må jo ha penger før vi bruker dem, sier Statsbygg-lederen.

Brannsjef Jan Olav Sæter håper direktevarslingssystemet er på plass så fort som mulig.

– På eneboliger er vi sårbare nå. Å oppdage og varsle branntilløp tidlig er nødvendig for en god innsats, sier han.

 

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!