Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Direktevarsling utsatt

Brannsjef Jan Olav Sæter leder brannmennene under en brannøvelse på Funken for to år siden. Hotellet er en av bygningene i byen som har direktevarsling. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Direktevarsling utsatt

Arbeidet med å sikre byens boliger mot brann er utsatt fordi Statsbygg ikke har råd til å betale sin del.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.12.2010 kl 10:00

– Prosjektet står på stedet hvil, sier prosjektleder Jørn Myrlund i Bydrift.

I oktober i fjor skrev Svalbardposten at Longyearbyen brannvesen ønsker å knytte alle byens boliger direkte til 110-sentralen. I dag har hotellene og de fleste hybelbyggene i byen direktevarsling, noe som har avverget flere branner fordi alarmen går hos brannvesenet med én gang en detektor oppdager røyk. Eneboliger og rekkehus har ikke slik varsling.

Må ha med alle

Longyearbyen lokalstyre foreslår å bevilge 1 million kroner til direktevarsling for sine boliger på neste års budsjett. Bydrift har 72 familieboliger de skal knytte til direktevarsling, noe millionen dekker.

Statsbygg, som er en av tre store huseiere som er invitert med på prosjektet, har imidlertid ikke prioritert direkte brannvarsling for 2011.

– Prosjektet har stoppet opp fordi de andre mangler penger. Vi kan ikke gå i gang med prosjektet før alle er med, sier Myrlund.

Det er nemlig flere huseiere i en husrekke, og dersom ikke alle husene i en rekke er sikret, forsvinner hensikten med direkte­varslingen.

Ikke på budsjettet

Tor Sverre Karlsen er leder for Statsbygg i Longyearbyen. Han forteller at han ikke rakk å melde direktevarsling inn på budsjettet i tide.

– Vi måtte hatt det klart alle­rede i mars, sier han.

– Hvorfor rakk dere ikke å få det med?

– Det har vært jobbet med direktevarsling, men det har ikke vært konkretisert og vi har ikke hatt noe tall for hvor mye det vil koste, sier Karlsen.

Selv om ikke direktevarsling er inne på Statsbygg sine budsjetter for neste år, kan det være huseieren finner penger til å sikre sine 91 boliger.

– Det kan hende vi kan omprioritere, sier Karlsen.

– Bør dere ikke prioritere en jobb som kan redde liv?

– Jo, selvsagt. Vi vil gjøre det vi kan for å få det til, men vi må jo ha penger før vi bruker dem, sier Statsbygg-lederen.

Brannsjef Jan Olav Sæter håper direktevarslingssystemet er på plass så fort som mulig.

– På eneboliger er vi sårbare nå. Å oppdage og varsle branntilløp tidlig er nødvendig for en god innsats, sier han.

 

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!