Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Digital minnebok

Den populære Facebook-gruppa har rundt 2.250 medlemmer, de fleste kom i løpet av få dager. FOTO: Skjermdumper fra Facebook

Digital minnebok

Bilder fra gamle Svalbard har blitt en superhit på Facebook. I løpet av få dager fikk gruppa over 2.000 medlemmer.

Tekst:

Publisert:

Onsdag for tre uker siden startet Svein Harald Nicolaysen fra Harstad opp Facebook-gruppa «Gamle Svalbard». Her står medlemmene fritt til å dele og kommentere fotografier fra fortidas Svalbard.

Nicolaysen har tydeligvis truffet spikeren på hodet, for i løpet av få dager fikk gruppa over 2.000 medlemmer. Hundrevis av gamle fotografier og historier har blitt delt, til lesernes store fornøyelse, og mimrefaktoren når store høyder.

– Jeg er nesten målløs, for jeg hadde aldri trodd at det skulle være så stor interesse, sier grunnleggeren selv.


Digital historiebok

Ideen til gruppa fikk han da en kompis kontaktet ham for tre uker siden. Kompisen hadde noen gamle Svalbard-bilder, og lurte på om det fantes en side på Facebook der han kunne publisere bildene. Nicolaysen hørte rundt og fant ut at det ikke fantes noen slik gruppe. Dermed var veien til suksess kort.

– Jeg skulle bare hjelpe kompisen min, og så har det tatt helt av, humrer Nicolaysen og legger til:

– Det jeg er mest fornøyd med, er den fine tonen i gruppa. Det er ikke noe skitslenging. Dessuten er det så mye informasjon å hente, og mange som deler, sier han.


Kjørte kull

Selv bodde harstadværingen i Longyearbyen fra april 1975 til mai 1981. Her jobbet han i Store Norske og kjørte kull fra Gruve 3, 6 og 7. I tillegg brøytet han snø om vinteren og losset skipslast om sommeren.

– Jeg ble også sendt over til Svea for å utvide flystripa der. Det var i den tida Alfred Tiefenthal fløy med Dornier-fly, og derfor måtte rullebanen forlenges, forteller Nicolaysen.

Det er liten tvil om at et slikt forum har vært etterlengtet. Responsen har vært massiv, og kommentarer viser at folk liker å se glimt fra gamle dager.


Vil ikke lukke

Men gruppa skaper også diskusjoner. Det har vært debatt i gruppa om den skal lukkes eller ikke. Flere medlemmer vegrer seg for å legge inn sine private bilder, når alle på Facebook kan se dem. Selv ønsker ikke grunnleggeren av gruppa å lukke den.

– Man skal lytte til medlemsmassen, og ikke kjøre et personlig opplegg. Men det som gjør gruppa så populær, er nettopp det at den er åpen, sier Svein Harald Nicolaysen.

– Hvilke andre ting tror du det er som gjør «Gamle Svalbard» så populær?

– Vi som var i Longyearbyen i den tida, var som en storfamilie. Alle kjente alle, vi spiste på stormessa, og vi gikk på skift. Dette begynte å endre seg da vi måtte flytte fra Sverdrupbyen og ned til Lia. Mange er nok nostalgiske, sier han.

– Har du selv vært på Svalbard siden du flyttet i 1981?

– Nei, men det er klart at det kribler litt i kroppen når jeg ser alle bildene. Du skal ikke se bort i fra at jeg tar en tur, selv om Longyearbyen nok er et helt annet sted enn det var på 1970-tallet.

Se bildet større

Grunnlegger Svein Harald Nicolaysen. FOTO: Privat

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!