Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dieselutslipp i nasjonalpark

Rundt 100 liter diesel er lekket ut på bakken fra stasjonen i Battfjellet. FOTO: Birger Amundsen

Dieselutslipp i nasjonalpark

Rundt 100 liter diesel er lekket ut ved Store Norske sin ulovlige oppsatte repeaterstasjon i Battfjellet. Utslippet er ikke blitt meldt til Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var i forbindelse med undersøkelsene rundt de to ulovlig oppførte mobilhyttene at Sysselmannen oppdaget at diesel var lekket fra aggregattanken på utsiden av den lille repeaterhytta på aksla av Battfjellet, inne i Nordenskiöld Land nasjonalpark.
Saken ble mandag lagt fram for viseadministrerende direktør Dag Ivar Brekke i Store Norske og dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Mobil, under et møte hos Sysselmannen.

Kjente ikke til lekkasjen
Brekke kjente ikke til lekkasjen, og reagerte med forskrekkelse over at det hadde skjedd. Ikke minst fordi saken om de to stasjonene har vært noe delikat for Store Norske.
– Dette er utrolig beklagelig, og skyldes driftslekkasje i en slange. Lekkasjen ble oppdaget av våre folk 21. februar, og vi antar at det har lekket ut rundt 100 liter diesel, forklarer Brekke.

Ikke varslet
Ifølge svalbardmiljøloven skal den ansvarlige straks varsle Sysselmannen om det inntrer akutt forurensning. Det ble ikke gjort.
– Vi må undersøke nærmere hvorfor det ikke øyeblikkelig ble varslet om utslippet. Tirsdag hadde vi folk på stedet som fjernet forurenset snø og la ut barkmateriale på bakken for å suge opp i seg dieselen, sier Dag Ivar Brekke.

Beredskap
Svalbardmiljøloven krever også at «den som driver virksomhet som kan medføre akutt forurensning» skal ha nødvendig beredskap for å hindre det å skje. Det finnes ikke sikringskar i tilknytning til dieseltanken på Battfjellet, for å hindre dieselutslipp å havne på bakken.
Fungerende miljøvernsjef hos Sysselmannen, Per Kyrre Reymert, sier at saken
er så ny at han ikke kan si noe om hvilken reaksjon dieselutslippet vil
resultere i fra Sysselmannen.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!