Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dieselutslipp i nasjonalpark

Rundt 100 liter diesel er lekket ut på bakken fra stasjonen i Battfjellet. FOTO: Birger Amundsen

Dieselutslipp i nasjonalpark

Rundt 100 liter diesel er lekket ut ved Store Norske sin ulovlige oppsatte repeaterstasjon i Battfjellet. Utslippet er ikke blitt meldt til Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var i forbindelse med undersøkelsene rundt de to ulovlig oppførte mobilhyttene at Sysselmannen oppdaget at diesel var lekket fra aggregattanken på utsiden av den lille repeaterhytta på aksla av Battfjellet, inne i Nordenskiöld Land nasjonalpark.
Saken ble mandag lagt fram for viseadministrerende direktør Dag Ivar Brekke i Store Norske og dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Mobil, under et møte hos Sysselmannen.

Kjente ikke til lekkasjen
Brekke kjente ikke til lekkasjen, og reagerte med forskrekkelse over at det hadde skjedd. Ikke minst fordi saken om de to stasjonene har vært noe delikat for Store Norske.
– Dette er utrolig beklagelig, og skyldes driftslekkasje i en slange. Lekkasjen ble oppdaget av våre folk 21. februar, og vi antar at det har lekket ut rundt 100 liter diesel, forklarer Brekke.

Ikke varslet
Ifølge svalbardmiljøloven skal den ansvarlige straks varsle Sysselmannen om det inntrer akutt forurensning. Det ble ikke gjort.
– Vi må undersøke nærmere hvorfor det ikke øyeblikkelig ble varslet om utslippet. Tirsdag hadde vi folk på stedet som fjernet forurenset snø og la ut barkmateriale på bakken for å suge opp i seg dieselen, sier Dag Ivar Brekke.

Beredskap
Svalbardmiljøloven krever også at «den som driver virksomhet som kan medføre akutt forurensning» skal ha nødvendig beredskap for å hindre det å skje. Det finnes ikke sikringskar i tilknytning til dieseltanken på Battfjellet, for å hindre dieselutslipp å havne på bakken.
Fungerende miljøvernsjef hos Sysselmannen, Per Kyrre Reymert, sier at saken
er så ny at han ikke kan si noe om hvilken reaksjon dieselutslippet vil
resultere i fra Sysselmannen.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!