Dette sier rederiet om isbjørn-episoden

Rederiet får massiv kritikk i sosiale medier, men hevder at besetningen ble overrasket av isbjørnen og handlet i nødverge.

En isbjørn ble skutt etter å ha angrepet en tysk cruiseansatt.
Publisert

Sysselmannen etterforsker fortsatt hva som skjedde da en 42 år gammel tysk cruiseskipmedarbeider ble angrepet av isbjørn lørdag. De har klarlagt noe av hendelsesforløpet, og ifølge Sysselmannen gikk tolv ansatte fra cruiseskipet «Bremen» i land på stranden på Phippsøya, fra to lettbåter, cirka klokken 08.30. De skulle forberede mottak av turister på stranden da mannen ble angrepet av en isbjørn.

- Angrepet skjedde på land. Mannen ble skadet i hodet under angrepet. To av de andre i følget skjøt mot isbjørnen og drepte denne, sier sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo.

- Isbjørnen ble først forsøkt skremt bort med rop og signalpistol uten at dette hadde noen effekt, legger han til.

Foran redningshytte

I et Facebook-innlegg skriver rederiet Hapag-Lloyd Cruises at en av isbjørnvaktene ble overrasket av isbjørnen, som de ikke fikk øye på før de gikk i land.

Phippsøya er en del av øygruppa Sjuøyane, helt nord på Svalbard. En av Svalbardpostens lesere besøkte øya med et annet ekspedisjonscruise tidligere i sommer. Han sier at den døde isbjørnen på bildet ligger rett foran en liten redningshytte.

- Ned mot stranden ligger et kadaver av en ung bjørn. Kadaveret lå der også da vi var der. En planlagt landing ble avlyst da det lå en sovende bjørn i skråningen bak hytta, sier leseren.

Det er bare tre uker siden sist Hapag-Lloyd Cruises var i fokus. Da skrev Svalbardposten at over 100 passasjerer fra nettopp «Bremen» ble sluppet i land i Skansbukta, og at brukere av hytta til Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening følte at turistene invaderte området. Rederiet la seg flat. De innrømmet at noen av gjestene ikke hadde fulgt beskjedene som ble gitt og derfor kom for nær hytta.

Hapag-Lloyd Cruises er en av få aktører som opererer på Svalbard som ikke er en del av AECO. Bransjeorganisasjonen for ekspedisjonscruise i Arktis, kom likevel med en uttalelse om isbjørnangrepet mandag kveld.

Der understreker de at ekspedisjonscruisene i Arktis tar isbjørnsikkerhet ekstremt seriøst, og at de synes det er trist med hendelser som gjør at et menneske blir skadet og en isbjørn avlivet.

Får kritikk

Hapag-Lloyd Cruises sier at de er klar over ansvaret de har for å respektere natur og dyreliv, og rederiet påpeker at de har hjulpet Sysselmannen med å rekonstruere hva som skjedde.

«Vi har reist til disse destinasjonene i mange år med et erfarent mannskap (...) Vi informerer gjestene om hvordan de skal oppføre seg her. Vi er veldig lei oss for det som skjedde», skriver de i sitt Facebook-innlegg.

I nettopp sosiale medier som Facebook og Twitter har mange engasjert seg og gitt rederi, besetning og turister sterk kritikk for at isbjørnen ble avlivet.

- Jeg vil ikke kommentere denne konkrete saken så lenge den er under etterforskning, men jeg har merket meg at det har blitt veldig mye oppmerksomhet rundt den, også i utlandet. På generelt grunnlag synes jeg folk bør besinne seg før de setter seg ned ved tastaturet, sier Morten Wedege, miljøvernsjef hos Sysselmannen.

Sysselmannsoverbetjent Malmo påpeker at etterforskningen vil vise om besetningen har handlet uaktsomt eller ei. Han legger til at det ikke er restriksjoner mot å gå i land på Sjuøyane.

Brukes til forskning

Etter isbjørnangrepet ble den skadde mannen fraktet med helikopter til Longyearbyen sykehus og senere lørdag kveld overført med ambulansefly til UNN i Tromsø. Mannen fikk moderate skader. Mandag ble han skrevet ut av sykehus. 42-åringen har takket nei til å stille til intervju.

Isbjørnen ble transportert til Longyearbyen med helikopter. Tirsdag ble bjørnen obdusert.

- Vi kommer trolig ikke til å preparere hele skinnet. Det var et sommerskinn som ikke er like fint som et vinterskinn, så det vil nok blir brukt til forskning, sier Wedege.

Bjørnen skal heller ikke stoppes ut.

- Det har vi vurdert som uaktuelt. Det skyldes blant annet at vi måtte gjennomføre en obduksjon først. Det krever mye å flå en isbjørn på en slik måte at den er egnet for utstopping. Det har ikke blitt prioritert med denne bjørnen, som var en helt grei sommerbjørn, sier Wedege. Ifølge miljøvernsjefen skal det tas ytterligere prøver av isbjørnen, som skal brukes til forskning. Tidligere har kjøtt fra isbjørn som er felt i nødverge havnet hos lokale restauranter. Det skjer ikke denne gangen.

- Det er ikke aktuelt å prioritere det nå, og i utgangspunktet er jeg litt skeptisk til det, ettersom en stor andel av bjørnene inneholder trikiner, sier Wedege.

Powered by Labrador CMS