Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette lyset er solas største gåte

Når månen dekker sola, trer den spektakulære koronaen fram. Dette bildet ble tatt under en solformørkelse over Marshalløyene i 2009. FOTO: Miloslav Druckmüller / Brno University of Technology

Dette lyset er solas største gåte

Kommer fram under formørkelsen.

Sola skjuler en vakker krone. Det er først når månen dekker vår nærmeste stjerne helt, at den majestetiske strukturen trer fram og skinner med et spøkelsesaktig lys for noen minutter.

– Solformørkelser er den eneste måten vi får se koronaen på fra jorda. Det er litt av et syn, sier professor Viggo Hansteen ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo.

Les også: Her må du stå for å se formørkelsen

Gåtefull

Koronaen, som utgjør den ytterste delen av solatmosfæren, er et av de største mysteriene i solsystemet og har plaget forskere i mange år. Den er nemlig millioner av grader varmere enn overflaten på sola, som “bare” holder 6000 grader.

Problemet kan illustreres med en peis. Du står inntil, og den er god og varm. Etter hvert som du beveger deg bort fra den, blir det kjøligere. Men plutselig – idet du kommer til veggen lengst unna varmekilden – skyter temperaturen til værs. Slik er det i koronaen.

– Gassen i koronaen er veldig, veldig varm i forhold til soloverflaten. Hvordan kan det bli varmere jo lengre unna solkjernen du er? spør Hansteen.

Vakker

En eller annen ukjent mekanisme pumper enorme mengder energi oppover i atmosfæren. Svaret ligger trolig i linjene som gir koronaen det spesielle utseendet i bildet over, hvor gassen stråler ut av solas nord- og sørpol.

– Hvis dere er heldige med været, får dere se strukturen. Det er magnetfeltet som styrer hvordan gassene ligger, sier Hansteen, en av landets fremste forskere på fenomenet.

– Og her finnes det en mulig kilde for oppvarmingen. Magnetfeltet er som en gitarstreng som går fra soloverflaten, opp i koronaen og ned igjen, sier han. Når «gitarstrengen» klimpres, frakter den energi.

– Det viser seg at den kan gi fra seg noe av denne energien til koronaen, sier professoren.

Viggo Hansteen har selv vært vitne til to solformørkelser, men har ikke anledning til å komme til Svalbard for å bevitne denne.

– Det er virkelig noe man burde få med seg minst én gang i livet.

Nøkkelord

Se bildet større

Sola står i horisonten og formørkelsen er ikke synlig fra det meste av Longyearbyen. De mørke områdene i kartet viser hvor det er skygge. FOTO: Greatamericaneclipse.com

Tidene for Longyearbyen

Delvis fase starter: 10:11:53
Total fase starter: 11:10:42
Totalitetens midte: 11:11:56
Total fase slutter: 11:13:11
Delvis fase slutter: 12:12:20

Total fase varer i to min. og 27,4 sek.

Kilde: himmelkalenderen.com

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!