Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette lyset er solas største gåte

Når månen dekker sola, trer den spektakulære koronaen fram. Dette bildet ble tatt under en solformørkelse over Marshalløyene i 2009. FOTO: Miloslav Druckmüller / Brno University of Technology

Dette lyset er solas største gåte

Kommer fram under formørkelsen.

Tekst:

Publisert:

Sola skjuler en vakker krone. Det er først når månen dekker vår nærmeste stjerne helt, at den majestetiske strukturen trer fram og skinner med et spøkelsesaktig lys for noen minutter.

– Solformørkelser er den eneste måten vi får se koronaen på fra jorda. Det er litt av et syn, sier professor Viggo Hansteen ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo.

Les også: Her må du stå for å se formørkelsen

Gåtefull

Koronaen, som utgjør den ytterste delen av solatmosfæren, er et av de største mysteriene i solsystemet og har plaget forskere i mange år. Den er nemlig millioner av grader varmere enn overflaten på sola, som “bare” holder 6000 grader.

Problemet kan illustreres med en peis. Du står inntil, og den er god og varm. Etter hvert som du beveger deg bort fra den, blir det kjøligere. Men plutselig – idet du kommer til veggen lengst unna varmekilden – skyter temperaturen til værs. Slik er det i koronaen.

– Gassen i koronaen er veldig, veldig varm i forhold til soloverflaten. Hvordan kan det bli varmere jo lengre unna solkjernen du er? spør Hansteen.

Vakker

En eller annen ukjent mekanisme pumper enorme mengder energi oppover i atmosfæren. Svaret ligger trolig i linjene som gir koronaen det spesielle utseendet i bildet over, hvor gassen stråler ut av solas nord- og sørpol.

– Hvis dere er heldige med været, får dere se strukturen. Det er magnetfeltet som styrer hvordan gassene ligger, sier Hansteen, en av landets fremste forskere på fenomenet.

– Og her finnes det en mulig kilde for oppvarmingen. Magnetfeltet er som en gitarstreng som går fra soloverflaten, opp i koronaen og ned igjen, sier han. Når «gitarstrengen» klimpres, frakter den energi.

– Det viser seg at den kan gi fra seg noe av denne energien til koronaen, sier professoren.

Viggo Hansteen har selv vært vitne til to solformørkelser, men har ikke anledning til å komme til Svalbard for å bevitne denne.

– Det er virkelig noe man burde få med seg minst én gang i livet.

Nøkkelord

Se bildet større

Sola står i horisonten og formørkelsen er ikke synlig fra det meste av Longyearbyen. De mørke områdene i kartet viser hvor det er skygge. FOTO: Greatamericaneclipse.com

Tidene for Longyearbyen

Delvis fase starter: 10:11:53
Total fase starter: 11:10:42
Totalitetens midte: 11:11:56
Total fase slutter: 11:13:11
Delvis fase slutter: 12:12:20

Total fase varer i to min. og 27,4 sek.

Kilde: himmelkalenderen.com

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!