Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Dette kunne vi godt vært uten

Lasse Stener Hansen hadde helst vært foruten den store trafikken av flyttekontainere som kommer nå. Pole Position merker en betydelig økning i flytteoppdrag, og venter at det vil ta seg ytterligere opp mot jul og ut på nyåret. FOTO: Geir Barstein

– Dette kunne vi godt vært uten

Mens lokalsamfunnet venter på svar fra regjeringen, øker strømmen av flyttelass fra Svalbard til fastlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.11.2015 kl 11:23

– Vanligvis ville vi vel vært glade for trafikken og utfordringene, men denne trafikken kunne vi godt ha vært uten, for å si det slik, sier Lasse Stener Hansen som er driftsansvarlig i Pole Position til Svalbardposten.

Det begynner å bli travelt for logistikkselskapet. Den siste tiden har Pole Position merket en økt pågang fra folk som skal- eller planlegger å flytte, og Hansen fastslår at de har kjørt ut flere flyttekontainere enn det som er vanlig. I tillegg kommer pallebokser for dem som ikke hadde så mye med seg da de ankom Svalbard.

– Og det går det jo en del av, sier han.

Venter mer

Som en del av Store Norske-familien, er det Pole Position som tar seg av spedisjonen for ansatte som reiser på slutt etter å ha mistet jobben i hjørnesteinsbedriften.

I fjor sa Store Norske opp 100 ansatte og i september ble det bestemt at ytterligere 150 må gå fram til sommeren 2016. Årsaken er gigantunderskudd. Store Norske taper penger for hvert eneste kilo kull selskapet produserer.

Statistikken har foreløpig ikke fanget opp flyttestrømmen, men nå kommer den.

– Mange har varslet oss, for det er en del oppsigelser som ikke blir gyldige før nyttår. Men det er forberedelser til flytting, framholder Lasse Stener Hansen.

– Vi vet og ser at det er betydelig mer enn ellers av flyttelass og forespørsler. Det er ingen tvil, fastslår han.

Svalbardposten har også snakket med Bring Cargo, som overtok frakten etter at Zahl Transport trakk seg ut av frakttrafikken mellom Svalbard og fastlandet.

– I år har vi hatt en del flyttelass for Store Norske, men det er vanskelig for oss å vite hva som gikk i fjor, sier Olaf Ervik.

– Men at det kommer en del flyttelass nå, det gjør det, tilføyer han.

"Det nærmer seg
altfor sent allerede"

– Nær altfor sent

Hele lokalsamfunnet venter nå på avgjørelsen til Nærings- og fiskeridepartementet som eier Store Norske.

– Det nærmer seg altfor sent allerede. Fra mitt ståsted kan jeg ikke skjønne at man ikke kan drive ut den siste gruva før man tar den ned. Det er investert 1,3 milliarder kroner allerede, og det ville gitt oss den stabiliteten og rommet vi trenger for å klare en omstilling, sier Lasse Stener Hansen, som en hilsen til næringsminister Monica Mæland.

I løpet av november får mellom 25 og 30 ansatte innkalling til drøftelsesmøter i forbindelse med oppsigelser i kullselskapet. Administrerende direktør Wenche Ravlo har sagt klart i fra at selskapet må ha en avklaring om driftshvile i Lunckefjellet og dermed et tilskudd på 95 millioner kroner årlig de neste tre årene innen 23. november.

– Ingen enkel løsning

Da Svalbardposten gikk i trykken onsdag, lå saken fremdeles i hos eieren, Nærings- og fiskeridepartementet.

I et innlegg i dagens avis sier næringsminister Monica Mæland (H) at departementet fremdeles vurderer saken og mulige tiltak på Svalbard.

– Jeg har naturligvis forståelse for den utålmodigheten og bekymringen innbyggerne i Longyearbyen og resten av Svalbard føler på. Dessverre har jeg ingen rask og enkel løsning for Svalbard. Det er mange ulike og kryssende hensyn som skal ivaretas, og det tar naturlig nok noe tid å finne frem til de beste løsningene, skriver hun.

– Det er viktig å utvikle et bredt spekter av aktiviteter og aktører slik at lokalsamfunnet er fundert på et variert næringsliv og ikke avhengig av enkeltbedrifter og enkeltsektorer.

Ekstra oppmerksom

Ved Longyearbyen skole er de ansatte ekstra på vakt. Tidligere i høst hadde de en representant fra Store Norske på besøk for å orientere om situasjonen og gi litt bakgrunn for situasjonen. Med på møtet var ansatte og i tillegg kan skolens elever snakke med sosiallærer, rådgiver, helsesøster og andre ansatte i enhet for barn og unge.

Se bildet større

Anne Vikanes. FOTO: Anders Fjellestad

– Alle vi som jobber her skal være ekstra oppmerksomme på hva elevene bekymrer seg for, sier rektor Anne Vikanes.

– Det er klart det er noen unger som prater om dette. Generelt lurer noen på om pappa eller mamma får beholde jobben, hvor de skal bo, om de må flytte ned. Konkrete spørsmål. Noen har venner som er i samme situasjon, og de kan oppleve at noen får beholde jobben, mens andre ikke, sier rektoren som bare vil uttale seg på generelt grunnlag.

Elevtallet varierer, men det er i dag opp mot 250 elever ved skolen. Vikanes har vært rektor ved Longyearbyen skole siden høsten 2013, og er vant til store utskiftninger. Dette tror hun er en viktig erfaring.

– For elevene det gjelder, er det alvorlig nok. Men det som er spesielt med Longyearbyen skole, er at vi er vant med at unger flytter opp og drar til alle tider på året. Vi har kompetanse og erfaring med dette, og hvordan klasser endrer struktur, sier hun.ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:
Spår evig hvile for milliardgruve
- Når du får brevet, blir du litt satt ut
– Jeg vil ikke nå kommentere på når en avklaring for Store Norske kan være på plass
Advarer om rettslige etterspill
Kullprisen faller videre
Vil ha samfunnsøkonomien vurdert
– Vi snakker om barn, ektefeller, huslån
Her er planen
Kommentar: Derfor haster det
– Vi har levert, men markedet er ikke med oss
Vedtok kriselån
Setter deadline for kullgruve
Fare for at kulldriften kan bli avviklet
Banken stengte pengestrømmen
Lettelse i gruva
Dette svarer partiene - Flertall for krisehjelp
Mæland vil ta tiden til hjelp
Skeptisk til planen
Underskudd på 537 millioner, ber om 450 millioner i kriselån
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år

Siste nytt i Nyheter

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

 
Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Skred i Vei 228

Et snøskred har gått i Vei 228. Sysselmannen har ikke fått melding om at noen er tatt eller savnet.

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!