Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Dette kan være brudd på svalbardtraktaten

Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov la nylig ut disse bildene – som angivelig viser kamuflasjefarge ryggsekker under omlastning på flyplassen i Longyearbyen – på Instagram. Kadyrov_95 FOTO: Kadyrov_95/Instagram

Fløy russiske spesialsoldater til Longyearbyen:

– Dette kan være brudd på svalbardtraktaten

Skal øve krig ved Nordpolen.

Tekst:

Publisert:

Presidenten Ramzan Kadyrov har på Instagram lagt ut bilder der man ser en gruppe menn laste kamuflasjefargede ryggsekker om bord i et fly på Svalbard lufthavn.

Flyet, et Antonov-74, er bygd for å operere i Arktis, og skal ifølge teksten som følger bildene ha flydd spesialsoldater og utstyr til Nordpolen.

Mannskapene skal være militære instruktører fra Russland og Tsjetsjenia. Disse har hoppet i fallskjerm, plassert de to lands flagg på Nordpolen og trent på å operere i felt i minus 40 grader.

Ifølge The Independent Barents Observer er bruken av Svalbard en del av forberedelse til russisk-tsjetsjensk militærøvelse, der man også har med seg hundespann via Svalbard.

Både Luftfartstilsynet, som gir tillatelse til russisk bruk av Svalbard lufthavn, Sysselmannen og justisminister Anders Anundsen kjenner saken.

– Det russiske flyselskapet har ikke søkt om å fly militært utstyr og personell via Svalbard. Tillatelsen er helt klar på at kun sivil flyvning tillates, sier juridisk direktør Nina Vindvik i Luftfartstilsynet. De kjenner detaljer i saken og vurderer nå hva som må gjøres.

Se bildet større

Den russiske Antonov-74 maskinen har stått klar i Longyearbyen de siste dagene, mens flystripen på basen Barneo ved Nordpolen blir reparert. FOTO: Ole Magnus Rapp

Forutsetter

Justis og beredskapsminister Anders Anundsen er opptatt av at de rammeavtaler det russiske flyselskapet har med norske myndigheter, skal følges.

– Jeg forutsetter at man holder seg til inngåtte avtaler når det gjelder gods og passasjerer. Svalbard er en sivil lufthavn, og om noe er galt må Luftfartstilsynet følge opp, sier Anundsen som vil ta opp saken med flere departementer:

– Vi kommer nå til å sette ned en tverrdepartemental arbeidsgruppe med deltakelse fra Sysselmannen. Formålet er å vurdere hvordan vi best kan møte de behovene vi har for enda bedre oversikt og kontroll på Svalbard Lufthavn. Det er særlig aktualisert av de nye mulighetene som er på Svalbard, blant annet etter innspill fra reiselivet, sier Anders Anundsen.

Undersøker ikke

Driftssjef Carl Einar Ianssen ved Svalbard Lufthavn henviser til Sysselmannen, som kjenner til denne problemstillingen.

– Vår jobb er å legge til rette for flyvninger som er godkjente. Vi undersøker ikke hva som eventuelt lastes om fra flyene som kommer fra Murmansk, og skal videre til Barneo-basen ved Nordpolen, sier Ianssen.

-Våre helter

Den russiske flystripen ligger på ca. 89 grader nord, og normalt flyr man turister fra Svalbard til denne basen. Den siste tiden har flystripen ikke fungert på grunn av isforholdene, men man har arbeidet med å lage et nytt sted for å lande.

Tirsdag denne uken la den tsjetsjenske presidenten ut på sosiale medier at han nettopp hadde snakket med ekspedisjonsleder Daniel Martynov, via satellitt-telefon fra Nordpolen.

«Våre soldater har perfekt trening for uansett hvilken utfordring som må komme. De har hoppet i fallskjerm fra et MI-8 helikopter fra 2000 meters høyde, drevet taktisk skyting og er godt utstyrte. Noen problemer med flystripen er det, men ekspedisjonen vil fortsette øvelsen en uke til. Vi ser frem til at våre helter kommer hjem», skriver president Kadyrov.

Uønsket

19. april i fjor landet den russiske visestatsminister Dmitrij Rogozin på flyplassen i Longyearbyen, også han på vei til Barneo-basen.

Han hadde med seg russiske media, og la ut bilder av seg selv fra flyplassen.

Rogozin sto på listen over russere som er uønsket i Norge, og til russiske media påpekte han at den russiske tilstedeværelse på Svalbard måtte befestet, og at det burde være langt flere russere i Longyearbyen.

Jusprofessor Geir Ulfstein ved Universitetet i Oslo påpeker at om russisk militært utstyr og mannskaper er i transitt via Svalbard, kan dette være brudd på Svalbardtraktaten.

– Traktatens artikkel 9 forbyr militær virksomhet, men ikke alle former for virksomhet. Mens artikkel 1 fastsetter Norges suverenitet over Svalbard. Andre land kan ikke drive militær virksomhet på Svalbard uten tillatelse fra Norge. Her bør det vurderes om en slik transitt krenker norsk suverenitet, sier Geir Ulfstein.

Jusprofessoren tviler på om dette gjøres som en provokasjon fra offisielle russiske myndigheter.

– President Kadyrov vil kanskje tøffe seg, på lik linje med visestatsminister Rogzin som var innom Svalbard i fjor. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er russisk politikk å provosere, påpeker han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!