Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette kan bli forbudt

Fiske med garn: Her er det Trond Håvelsrud som prøver fiskelykken i Straumsjøen på Erdmannflya. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Dette kan bli forbudt

Sysselmannen vurderer å forby garnfiske etter røye i ferskvann.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.11.2012 kl 08:41

I et brev til Miljøverndeparte­mentet skriver Sysselmannen at de vurderer å fjerne kvotene for røye i innsjøene på Svalbard. I den forbindelse vil de forby fiske med garn i innsjøer, mens de åpner for at folk kan fiske så mye de vil med stang og snøre.

– Om man ikke skal ha kvoter, er det mest hensiktsmessig å stenge for garnfiske i ferskvann. Garn beskatter mye mer fisk enn håndsnøre. Det er en avveining mellom å gjøre det lettere for brukerne og samtidig passe på at ikke blir tatt for mye røye, sier førstekonsulent Bjarte Benberg i miljøvernavdelingen til Sysselmannen.

Vannene hvor det vil være tillatt å fiske med stang, vil være de samme som er åpne for fiske i dag.


Vil forenkle

Sysselmannen har dette året jobbet med å lage en strategi for hvordan røya på Svalbard skal forvaltes. Ifølge Benberg vil ikke et nytt regelverk være klart til sommeren.

– Forskriften blir slik den er nå, også neste år. Vi har startet en prosess for å forenkle forskriftssystemet. Alt dette skal ut på høring og eventuelt vedtas av Miljøverndepartementet, sier Benberg.

Dagens røyeforskrift revideres hvert år. I forskriften er det en liste over vann det er lov å fiske i, hvor mange fisk som kan tas i hvert vann og hvilket utstyr som kan brukes.


Vanskelig regelverk

I brevet til departementet skriver Sysselmannen at de har en målsetning om å etablere et regelverk som respekteres av brukerne.

– Hva er det brukerne ikke respekterer i dag?

– Vi får tilbakemelding fra folk på fisketur om at det er vanskelig å forholde seg til forskriften. Da tar vi det til etterretning og melder det videre opp i systemet, sier Benberg.

Blant annet må fiskere rapportere senest én uke etter de har fått fisk på 25 centimeter eller mer. Det er ikke alltid like lett å gjennomføre dersom man er på langtur.

Årsaken til at fiskerne må melde tilbake, er at Sysselmannen må vite hvor mange fisk som er tatt i hvert vann for å ha oversikt over kvotene.


Én forskrift

Benberg forteller at Sysselmannen med forskriftsendringene ønsker å få en bedre overenstemmelse mellom forskrift og faktisk fiske.

– Vi vil gjøre forskriftsverket mer brukervennlig, slik at vi slipper prosessen med å sette kvoter hvert år, sier han.

De ønsker da at regelverket for røye tas inn i den overordnede høstingsforskriften. Det samme ønsker de blir gjort med forskriften for rype- og reinsdyrjakt.

– Vi ønsker å gjøre det enklere for alle, sier Benberg.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!