Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette kan bli forbudt

Fiske med garn: Her er det Trond Håvelsrud som prøver fiskelykken i Straumsjøen på Erdmannflya. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Dette kan bli forbudt

Sysselmannen vurderer å forby garnfiske etter røye i ferskvann.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.11.2012 kl 08:41

I et brev til Miljøverndeparte­mentet skriver Sysselmannen at de vurderer å fjerne kvotene for røye i innsjøene på Svalbard. I den forbindelse vil de forby fiske med garn i innsjøer, mens de åpner for at folk kan fiske så mye de vil med stang og snøre.

– Om man ikke skal ha kvoter, er det mest hensiktsmessig å stenge for garnfiske i ferskvann. Garn beskatter mye mer fisk enn håndsnøre. Det er en avveining mellom å gjøre det lettere for brukerne og samtidig passe på at ikke blir tatt for mye røye, sier førstekonsulent Bjarte Benberg i miljøvernavdelingen til Sysselmannen.

Vannene hvor det vil være tillatt å fiske med stang, vil være de samme som er åpne for fiske i dag.


Vil forenkle

Sysselmannen har dette året jobbet med å lage en strategi for hvordan røya på Svalbard skal forvaltes. Ifølge Benberg vil ikke et nytt regelverk være klart til sommeren.

– Forskriften blir slik den er nå, også neste år. Vi har startet en prosess for å forenkle forskriftssystemet. Alt dette skal ut på høring og eventuelt vedtas av Miljøverndepartementet, sier Benberg.

Dagens røyeforskrift revideres hvert år. I forskriften er det en liste over vann det er lov å fiske i, hvor mange fisk som kan tas i hvert vann og hvilket utstyr som kan brukes.


Vanskelig regelverk

I brevet til departementet skriver Sysselmannen at de har en målsetning om å etablere et regelverk som respekteres av brukerne.

– Hva er det brukerne ikke respekterer i dag?

– Vi får tilbakemelding fra folk på fisketur om at det er vanskelig å forholde seg til forskriften. Da tar vi det til etterretning og melder det videre opp i systemet, sier Benberg.

Blant annet må fiskere rapportere senest én uke etter de har fått fisk på 25 centimeter eller mer. Det er ikke alltid like lett å gjennomføre dersom man er på langtur.

Årsaken til at fiskerne må melde tilbake, er at Sysselmannen må vite hvor mange fisk som er tatt i hvert vann for å ha oversikt over kvotene.


Én forskrift

Benberg forteller at Sysselmannen med forskriftsendringene ønsker å få en bedre overenstemmelse mellom forskrift og faktisk fiske.

– Vi vil gjøre forskriftsverket mer brukervennlig, slik at vi slipper prosessen med å sette kvoter hvert år, sier han.

De ønsker da at regelverket for røye tas inn i den overordnede høstingsforskriften. Det samme ønsker de blir gjort med forskriften for rype- og reinsdyrjakt.

– Vi ønsker å gjøre det enklere for alle, sier Benberg.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!