Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette kan bli forbudt

Fiske med garn: Her er det Trond Håvelsrud som prøver fiskelykken i Straumsjøen på Erdmannflya. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Dette kan bli forbudt

Sysselmannen vurderer å forby garnfiske etter røye i ferskvann.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.11.2012 kl 08:41

I et brev til Miljøverndeparte­mentet skriver Sysselmannen at de vurderer å fjerne kvotene for røye i innsjøene på Svalbard. I den forbindelse vil de forby fiske med garn i innsjøer, mens de åpner for at folk kan fiske så mye de vil med stang og snøre.

– Om man ikke skal ha kvoter, er det mest hensiktsmessig å stenge for garnfiske i ferskvann. Garn beskatter mye mer fisk enn håndsnøre. Det er en avveining mellom å gjøre det lettere for brukerne og samtidig passe på at ikke blir tatt for mye røye, sier førstekonsulent Bjarte Benberg i miljøvernavdelingen til Sysselmannen.

Vannene hvor det vil være tillatt å fiske med stang, vil være de samme som er åpne for fiske i dag.


Vil forenkle

Sysselmannen har dette året jobbet med å lage en strategi for hvordan røya på Svalbard skal forvaltes. Ifølge Benberg vil ikke et nytt regelverk være klart til sommeren.

– Forskriften blir slik den er nå, også neste år. Vi har startet en prosess for å forenkle forskriftssystemet. Alt dette skal ut på høring og eventuelt vedtas av Miljøverndepartementet, sier Benberg.

Dagens røyeforskrift revideres hvert år. I forskriften er det en liste over vann det er lov å fiske i, hvor mange fisk som kan tas i hvert vann og hvilket utstyr som kan brukes.


Vanskelig regelverk

I brevet til departementet skriver Sysselmannen at de har en målsetning om å etablere et regelverk som respekteres av brukerne.

– Hva er det brukerne ikke respekterer i dag?

– Vi får tilbakemelding fra folk på fisketur om at det er vanskelig å forholde seg til forskriften. Da tar vi det til etterretning og melder det videre opp i systemet, sier Benberg.

Blant annet må fiskere rapportere senest én uke etter de har fått fisk på 25 centimeter eller mer. Det er ikke alltid like lett å gjennomføre dersom man er på langtur.

Årsaken til at fiskerne må melde tilbake, er at Sysselmannen må vite hvor mange fisk som er tatt i hvert vann for å ha oversikt over kvotene.


Én forskrift

Benberg forteller at Sysselmannen med forskriftsendringene ønsker å få en bedre overenstemmelse mellom forskrift og faktisk fiske.

– Vi vil gjøre forskriftsverket mer brukervennlig, slik at vi slipper prosessen med å sette kvoter hvert år, sier han.

De ønsker da at regelverket for røye tas inn i den overordnede høstingsforskriften. Det samme ønsker de blir gjort med forskriften for rype- og reinsdyrjakt.

– Vi ønsker å gjøre det enklere for alle, sier Benberg.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!