Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette kan bli forbudt

Fiske med garn: Her er det Trond Håvelsrud som prøver fiskelykken i Straumsjøen på Erdmannflya. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Dette kan bli forbudt

Sysselmannen vurderer å forby garnfiske etter røye i ferskvann.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.11.2012 kl 08:41

I et brev til Miljøverndeparte­mentet skriver Sysselmannen at de vurderer å fjerne kvotene for røye i innsjøene på Svalbard. I den forbindelse vil de forby fiske med garn i innsjøer, mens de åpner for at folk kan fiske så mye de vil med stang og snøre.

– Om man ikke skal ha kvoter, er det mest hensiktsmessig å stenge for garnfiske i ferskvann. Garn beskatter mye mer fisk enn håndsnøre. Det er en avveining mellom å gjøre det lettere for brukerne og samtidig passe på at ikke blir tatt for mye røye, sier førstekonsulent Bjarte Benberg i miljøvernavdelingen til Sysselmannen.

Vannene hvor det vil være tillatt å fiske med stang, vil være de samme som er åpne for fiske i dag.


Vil forenkle

Sysselmannen har dette året jobbet med å lage en strategi for hvordan røya på Svalbard skal forvaltes. Ifølge Benberg vil ikke et nytt regelverk være klart til sommeren.

– Forskriften blir slik den er nå, også neste år. Vi har startet en prosess for å forenkle forskriftssystemet. Alt dette skal ut på høring og eventuelt vedtas av Miljøverndepartementet, sier Benberg.

Dagens røyeforskrift revideres hvert år. I forskriften er det en liste over vann det er lov å fiske i, hvor mange fisk som kan tas i hvert vann og hvilket utstyr som kan brukes.


Vanskelig regelverk

I brevet til departementet skriver Sysselmannen at de har en målsetning om å etablere et regelverk som respekteres av brukerne.

– Hva er det brukerne ikke respekterer i dag?

– Vi får tilbakemelding fra folk på fisketur om at det er vanskelig å forholde seg til forskriften. Da tar vi det til etterretning og melder det videre opp i systemet, sier Benberg.

Blant annet må fiskere rapportere senest én uke etter de har fått fisk på 25 centimeter eller mer. Det er ikke alltid like lett å gjennomføre dersom man er på langtur.

Årsaken til at fiskerne må melde tilbake, er at Sysselmannen må vite hvor mange fisk som er tatt i hvert vann for å ha oversikt over kvotene.


Én forskrift

Benberg forteller at Sysselmannen med forskriftsendringene ønsker å få en bedre overenstemmelse mellom forskrift og faktisk fiske.

– Vi vil gjøre forskriftsverket mer brukervennlig, slik at vi slipper prosessen med å sette kvoter hvert år, sier han.

De ønsker da at regelverket for røye tas inn i den overordnede høstingsforskriften. Det samme ønsker de blir gjort med forskriften for rype- og reinsdyrjakt.

– Vi ønsker å gjøre det enklere for alle, sier Benberg.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!