Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette kan bli en skibakke

Her kan det bli yrende skiliv om Kultur- og fritidsforetaket får det som de vil. FOTO: Anders Fjellestad

Dette kan bli en skibakke

Skitrekket ved skolen har aldri blitt noen suksess. Nå vil Kultur- og fritidsforetaket etablere et helt nytt trekk i Gruvedalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2012 kl 12:55

I en søknad til Svalbards miljøvernfond, forteller Kultur- og fritidsforetaket om flytteplanene. Foretaket ønsker å sette opp et 250 meter langt skitrekk i bakken opp fra spisshusene og til Gruvedalen.

– Det er flere fordeler ved å etablere et skitrekk her. Det er sentralt, nok snø og ikke for bratt, slik at bakken vil være enklere å preparere, sier Kåre Hovland, enhetsleder for idrettsanlegg.


Tilbake til start

Enkelte vil nok huske at det sto et skitrekk omtrent på samme sted fram til 1997. Da ble trekket flyttet til skolen. Siden har det blitt lite brukt, og deler av bakken er så bratt at den nærmest er umulig å preparere. I tillegg er det ofte lite snø i dagens bakke.

«Det har vært liten aktivitet på kveldstid, kanskje på grunn av en lite spennende bakke og stor avstand til der folk bor», skriver foretaket i søknaden til fondet.

Kultur- og fritidsforetaket anslår investeringskostnaden til rundt én million kroner. Det er allerede innhentet pristilbud fra en skitrekk-leverandør. Prisen for rundt 250 meter trekk er 600.000 kroner, i tillegg kommer fundamentering og lyssetting. Årlige driftskostnader anslås til 150.000 kroner, og driften skal finansieres gjennom salg av skikort og støtte fra lag og foreninger.


Mer liv i bakken

Foretaket håper skitrekket vil få flere barn og unge til å drive fysisk aktivitet. Bakken skal flombelyses, og sesongen blir fra januar til mai.

– Da vi hadde skitrekket i Gruvedalen, var det stor aktivitet med 20 til 30 barn i bakken om kveldene, sier Hovland.

Beboere i Øvre Lia og Gruvedalen kan spenne på seg skiene hjemme og suse rett inn i skibakken.

Kultur- og fritidsforetaket overtok ansvaret for skibakken ved skolen i 2008. Selve trekket er fra 1985, og er godkjent av taubanetilsynet. Foretaket har utdannet en driftsleder som har ansvaret for trekket og opplæring av personell for kjøring av trekket.

Så fort finansieringen er på plass, kan skitrekk-prosjektet påbegynnes. Dagens anlegg ved skolen skal etter planen beholdes i tillegg til det nye trekket.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!