Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette kan bli byens nye kai

 

Dette kan bli byens nye kai

Longyearbyen havn er i plassknipe. Denne enorme betongkassen kan bli løsningen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.11.2011 kl 07:00

Dimensjonene er store, hele 85 meter lang og 20 meter bred. En flytende betongkasse som kan bli Longyearbyens nye storkai.

– Kaivirksomhet på Svalbard er ingen gullgruve. Men hvis vi får til dette, så kan det være butikk, sier havnesjef Kjetil Bråten.

Koster mindre

Årsaken er at kaia er langt rimeligere enn ordinære, landfaste kaier. Havnestyret har foreløpig antydet en pris på 30 millioner kroner, en firedel av hva en konvensjonell fastlandskai koster.

Havnestyret vil legge den flytende kaia mellom Bykaia og gammelkaia. Der er det dårlige grunnforhold, noe som gjør det komplisert og dyrt med en landfast kai.

Ekstreme forhold

En flytende betongkai i Adventfjorden høres unektelig noe risikabelt ut, men havnesjefen har tro på at kaia vil takle de ekstreme vær- og isforholdene i fjorden.

– Vi har hatt et samarbeid med fagmiljøet på Unis og forsket på hvordan den flytende turistkaia har taklet forholdene, sier Bråten.

Vil bli unik

I tre år har turistkaia stått imot både strømmer, is og vind.

– Ut fra de erfaringene, mener vi det må være mulig å kunne bygge landarrangement og en flytende betongkai som vil takle lokale værforhold, sier Bråten.

Havnestyret har søkt lokalstyret om én million kroner for å utrede mulighetene for en flytekai av denne størrelsen. Blir kaia en realitet, vil den bli unik i arktisk sammenheng.

Dersom politikerne sier ja til forprosjekt og investering, kan kaia være på plass sommeren 2013.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!