Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette kan bli byens nye kai

 

Dette kan bli byens nye kai

Longyearbyen havn er i plassknipe. Denne enorme betongkassen kan bli løsningen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.11.2011 kl 07:00

Dimensjonene er store, hele 85 meter lang og 20 meter bred. En flytende betongkasse som kan bli Longyearbyens nye storkai.

– Kaivirksomhet på Svalbard er ingen gullgruve. Men hvis vi får til dette, så kan det være butikk, sier havnesjef Kjetil Bråten.

Koster mindre

Årsaken er at kaia er langt rimeligere enn ordinære, landfaste kaier. Havnestyret har foreløpig antydet en pris på 30 millioner kroner, en firedel av hva en konvensjonell fastlandskai koster.

Havnestyret vil legge den flytende kaia mellom Bykaia og gammelkaia. Der er det dårlige grunnforhold, noe som gjør det komplisert og dyrt med en landfast kai.

Ekstreme forhold

En flytende betongkai i Adventfjorden høres unektelig noe risikabelt ut, men havnesjefen har tro på at kaia vil takle de ekstreme vær- og isforholdene i fjorden.

– Vi har hatt et samarbeid med fagmiljøet på Unis og forsket på hvordan den flytende turistkaia har taklet forholdene, sier Bråten.

Vil bli unik

I tre år har turistkaia stått imot både strømmer, is og vind.

– Ut fra de erfaringene, mener vi det må være mulig å kunne bygge landarrangement og en flytende betongkai som vil takle lokale værforhold, sier Bråten.

Havnestyret har søkt lokalstyret om én million kroner for å utrede mulighetene for en flytekai av denne størrelsen. Blir kaia en realitet, vil den bli unik i arktisk sammenheng.

Dersom politikerne sier ja til forprosjekt og investering, kan kaia være på plass sommeren 2013.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!