Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette har ingen sett før

Denne skjæra tripper rundt minnesmerket etter postflytragedien på Børnøya i 1954. Det er den første offisielle observasjon av skjære på Svalbard. FOTO: Venke Ivarrud

Dette har ingen sett før

Skjæra som ble fotografert på Bjørnøya denne uka er den 213. fuglearten som er registrert på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.04.2015 kl 13:46

Denne uka har besetningen på Bjørnøya Meteorologiske Stasjon fått fuglebesøk. Snøspurven er tallrikt til stede, og kjøttmeisen – som begynte å komme til Svalbard for bare få år siden – er også på fuglebrettet utenfor stasjonen.

Mer spesielt er det at ei skjære er blant vårgjestene på stasjonen. Dette har ikke hendt før.


– En bombe
Ornitolog og seniorrådgiver i Statens Naturoppsyn, Georg Bangjord, ble informert om observasjonen denne uken.

– Det er det ornitologer vil kalle en bombe. Skjæra er aldri tidligere observert på Svalbard, og blir nå notert som den 213. fuglearten på øygruppen, sier han.

Kjøttmeisen ble først observert i området for fem-seks år siden, men den har aldri kommet seg så langt nord som til Spitsbergen, ennå i alle fall. Bangjord tror en av årsakene til at kjøttmeisen etter hvert har kommet til Bjørnøya er at det er blitt for mange på fastlandet.

– Det kan rett og slett være at arten er blitt så tallrik i Nord-Norge at den har blitt presset til å lete etter nye leveområder, sier han.


En luring
Bangjord mener tilstedeværelsen av skjæra på Bjørnøya reiser en del spørsmål.

– Det er uklart hvordan den har kommet seg dit. Skjæra har ikke flyveegenskaper for å klare en slik tur rent fysisk. Derfor tror jeg at det må ha vært meget spesielle værforhold for at den skal ha klart ferden over havet på egne vinger. En annen mulighet er at skjæra har trukket ut i havet, og rett og slett vært blindpassasjer på en båt, sier Bangjord.

Skjæra, som tilhører kråkefamilien, er kjent for å være både en klok og lur fugl.


Nye hvert år
Klimaendringene gjør at ornitologer hvert år kan notere seg nye arter på Svalbard.

– Vi har for eksempel fått heipiplerke, som tidligere var en svært sjelden gjest. Den hekker nå på Svalbard. Lappspurven har også kommet de senere årene, sier Bangjord.

Og alt henger som kjent sammen med alt. Svalbardposten meldte for nesten to år siden om at Adventfjorden hadde fått makrell. Det har på sin side ført til at havsula har funnet veien nordover til våre breddegrader.

Nøkkelord

Se bildet større

Skjæra nyter strandlivet på Bjørnøya. Hvordan kråkefuglen har kommet seg over havet er et lite mysterium. FOTO: Venke Ivarrud

Se bildet større

Kjøttmeisen kom til Svalbard for noen få år siden. Nå er den en regelmessig gjest på fuglebrettet på Bjørnøya. På stasjonen melder de om seks eksemplar av arten så langt i år. FOTO: Venke Ivarrud

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!