Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Dette gjør at vi kan tredoble sjokoladeproduksjonen

Tove Eide og Elin Blindheim på Fruene vil gjerne eksportere mer av sin håndlagde sjokolade,
men momsregler gjør det plundrete og ulønnsomt. FOTO: Ole Magnus Rapp

– Dette gjør at vi kan tredoble sjokoladeproduksjonen

Varer produsert på Svalbard slipper moms.

Tekst:

Publisert:

Næringsdepartementet har bedt Tolldirektoratet se på de spesielle Svalbard-avgiftene, og det kan bli grunn til å juble for lokale produsenter.

– Myndighetene har bekreftet at det ikke skal være moms på varer som er produsert her, sier Stein-Ove Johannessen, Høyrepolitiker og næringslivsleder.

Han er opptatt av næringspolitikk, og ønsker at firma i Longyearbyen skal blomstre og få økt aktivitet.

Tredobler sjokoladene

Når Fruene sjokoladeri i dag skal eksportere sin håndlagede konfekt til interesserte kunder i Oslo, får de moms på alle forsendelser ved mer enn 350 kroner, inkludert frakt. Dette fører til mye plunder, og betydelig lavere omsetning.

– Fruene vil kunne tredoble sin sjokoladeproduksjon, og ansatte to til om de slipper de tyngende avgiftene, sier Johannessen. I dag er sjokolade importert til Norge fra for eksempel Belgia Fruenes største konkurrent.

– Det er ikke alltid summene er så store, men den lille forskjellen kan gjøre om du er konkurransedyktig eller ikke, sier Johannessen.

– Mange muligheter

Nærings og Fiskeridepartementet har nå tatt opp Fruenes sak med Tolldirektoratet, etter at næringsminister Monica Mæland ble orientert av Svalbard Høyre da hun nylig besøkte Longyearbyen. Johannessen jobbet også for at ølbryggeriet skulle få endret loven, og komme i gang med produksjon. Nå eksporterer de øl til fastlandet, og de slipper å betale moms.

– Et endret regelverk kan gjøre det interessant å etablere mottak og videreforedling av fisk her. Det kan også bli interessant for en elektronikk-produsent å produsere her. Eller en møbelfabrikk. Mulighetene er mange.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!