Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette gir dyrere veiavgift

Havariet til brua på Museumsveien øker veiavgifta med anslagsvis 200 kroner per bil i Longyearbyen. Flere elvekryssinger er blitt dårligere, og kan bidra til å øke avgiften ytterligere i framtiden. FOTO: Monika Aaserud

Dette gir dyrere veiavgift

Alle bilister må betale.

Ny bru på Museumsveien betyr dyrere veiavgift. Og flere bruer må snart byttes ut.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.11.2013 kl 08:45

Lokalstyret gikk tirsdag kveld til slutt inn for anbefalingene fra Administrasjonsutvalget på Museumsveien. Men ikke uten sverdslag fra både deler av Høyre og Tverrpolitisk Fellesliste (TF).

Beredskapsmessig klokt

Det ble til slutt vedtatt å bestille ei bru med ett kjørefelt, som har et adskilt gangfelt på den ene siden, til en kostnad på om lag 5 millioner kroner. Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes argumenterte for løsningen av beredskapshensyn, og konstruksjonen til den nye brua.

– Vi vet at de andre elvekryssingene i byen er utsatt. Denne brua er slik konstruert at den kan flyttes til et annet sted ved hjelp av kran, dersom behovet skulle oppstå. Det er bra i et beredskapsperspektiv, sa Saugnes.

– Fjern brua

Høyres Geir Hekne utrykte tidlig i debatten bekymring for konsekvensene for veiavgifta, men mente likevel at beredskapsargumentet veide tyngst. Hans partifelle Trond Erik Johansen var imidlertid ikke enig.

– Vi har gravemaskiner og annet utstyr i byen som kan gi oss vel så bra beredskap som ei flyttbar bru. Og hvem vet: snart ryker ei til slik at vi må ut med fem millioner kroner til. Jeg mener vi bør fjerne hele Museumsveien, sa Johansen.

Litt senere trakk han sitt forslag på grunn av manglende støtte, også fra egne partifeller i Høyre.

– Lag gangbru

Lene Villumsen (TF) la fram forslag om ei mellomløsning.

– Jeg tror ikke denne brua vil få det store utslaget på veiavgifta i Longyearbyen. Men den vil svekke budsjettene som helhet. Det er ikke nødvendig med ei bilbru på Museumsveien. Men vi bør legge til rette for folkehelsen, og sette opp ei gangbru på stedet, sa hun.

Dette medførte en rekke innlegg som presiserte at det ville koste penger å bygge ei gangbru også.

Dyrere å ha bil

Brua med ett kjørefelt og gangfelt ble vedtatt mot en stemme.

På oppfordring fra Høyre ble Saugnes bedt om å anslå kostnadene for bilistene. Med et raskt overslag kom han fram til at nyinvesteringa vil bety 200 kroner mer i veiavgift per bil, kalkulert med 1.000 kjøretøy i byen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!