Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette er fortsatt ikke lov

I februar 2011 kom det første frøinnskuddet fra Australia. Den australske bonden Tony Gregson (t.h.) og ambassadør James Choi bar kassen med frø inn i frøhvelvet. Kun drifts- og fagpersonell har nå adgang, etter at brannvesenet stengte hvelvet for besøk. FOTO: Birger Amundsen

Dette er fortsatt ikke lov

Statsråder og frøgivere avvises ved porten. Brannvesenet står fast på sin beslutning om å stenge frøhvelvet for besøkende.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.09.2012 kl 13:45

Det var i mars i år at Longyearbyen brannvesen stengte frøhvelvet umiddelbart for besøkende. Årsaken er at hvelvet mangler rømningsveier.

Med støtte og påtrykk fra Landbruks- og matdepartementet, ba Statsbygg i sommer om en ny vurdering. Sist uke kom svaret: frøhvelvet skal fortsatt være stengt for besøkende.


Vurderer å forfølge

Avgjørelsen gjør at både statsråder, frøgivere og turister må betrakte anlegget utenfra. Sist uke måtte statsråder fra hele Norden stoppe ved porten, denne uka var det FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO som ble stående utendørs.

Nå vurderer Statsbygg å forfølge brannvesenets avgjørelse.

– Vi kommer nå til å rådføre oss med Landbruks- og matdepartementet, så skal vi bli enige om hvordan vi skal følge opp denne saken, sier Ole Solnørdal, region­direktør for Statsbygg Nord.

I juni foreslo Statsbygg en rekke tiltak for å bedre sikkerheten, og ba brannvesenet om en ny vurdering. Blant tiltakene var maks fem besøkende om gangen, direktevarsling til brannvesenet, verneutstyr og brannøvelser. Det var ikke nok:

«Frølageret mangler rømningsveier. Nevnte tiltak i brev fra Statsbygg er ikke kompenserende med hensyn til å ivareta nødvendig personsikkerhet», konkluderer brannsjef Jan Olav Sæter i sitt svar datert 30. august.


Frø, ikke mennesker

Regiondirektøren sier Statsbygg tar avgjørelsen til etterretning, men det kan bli aktuelt å påklage den:

– Vi har to muligheter. Enten føyer vi oss etter avslaget, eller så anker vi det, sier Solnørdal.

Å anlegge en nødutgang slik brannvesenet krever, anser Statsbygg som urealistisk og i strid med intensjonen bak frøhvelvet.

– Jeg vil understreke at dette anlegget i utgangspunktet ikke ble bygget for besøk. Sånn sett samsvarer dagens status med bestillingen vi opprinnelig fikk: at dette skal være et anlegg for frø, og ikke for mennesker. Men jeg har full forståelse for at mange er nysgjerrige på hvordan det ser ut der inne. Den nysgjerrigheten må de bare tøyle, sier Solnørdal.


Ikke fått reaksjoner

Ifølge regiondirektøren har det ikke kommet noen reaksjoner fra besøkende på at de ikke får komme inn.

– Vi er ikke kjent med at det har vært noen reaksjoner. Vi vet at det har vært besøk til hvelvet den siste tiden, og de har fått en grundig forklaring på hvorfor de ikke får komme inn, sier han.

Frøhvelvet ble offisielt åpnet i februar 2008. Det skulle være siste gang besøkende slapp inn i fjellet. Etter massivt press besluttet imidlertid Landbruksdepartementet at den ytre delen av hvelvet kunne åpnes for prominente gjester.

Nøkkelord

Se bildet større

Svalbardposten nr. 13/2012 FOTO: Faksimile

Faktaboks

SVALBARD GLOBALE FRØHVELV

Fjellanlegg sprengt inn i perma­frosten, designet for evig levetid.

En rundt 100 meter lang tunnel leder inn til tre fjellhaller som til sammen kan lagre 4,5 millioner frøprøver.

Anlegget skal kunne stå imot alle typer klimaendringer. Elektrisitet holder innetemperaturen på ­-18 ºC­. Skulle strømmen svikte, vil permafrosten holde anlegget kaldt.

Hvelvet er finansiert og eies av den norske stat. Statsbygg driver det tekniske anlegget. Nordisk Genbank står for den faglige driften.

Kilde: Landbruks- og matdepartementet

Siste nytt i Nyheter

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!