Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette er et historisk bilde

Sysselmann Kjerstin Askholt, Store Norske-sjef Wenche Ravlo og Christin Kristoffersen, som hadde sine siste timer som lokalstyreleder idet bildet ble tatt, samlet for siste gang i sine respektive stillinger. FOTO: Geir Barstein

Dette er et historisk bilde

I tre uker var alle de viktigste stillingene på Svalbard for første gang besatt av kvinner.

Tekst:

Publisert:

Sysselmann, lokalstyreleder og sjef for hjørnesteinbedriften Store Norske: Fram til torsdag kveld var de tre viktigste stillingene i det tradisjonelt sett mannsdominerte gruvesamfunnet kvinner.

Det varte i tre uker.

Sysselmann Kjerstin Askholt og adm. dir. Wenche Ravlo fikk begge jobben i år, mens avtroppende «ordfører» Kristin Kristoffersen (Ap) har styrt Longyearbyen siden 2011.

– Jeg pleier å si at jeg håper jeg er plukket ut på grunn av kompetanse og erfaring, men det er hyggelig at vi har kommet dit hvor dette er mulig, sier Askholt, som 10. oktober tok over for Odd Olsen Ingerø.

Ravlo nikker.

– Jeg har bestandig arbeidet i et mannsdominert miljø, og egentlig aldri tenkt særlig over problemstillingen. Vi velger jobbene vi har ut fra kompetansen vi har, sier hun.

Kristoffersen, som på intervjutidspunktet bare er timer unna å overlevere stafettpinnen til partifelle Arild Olsen, sier hun aldri har følt noe på å være «kvinnesjef» i lokalpolitikken.

Verre har det vært på reise.

– I den arktiske politikken har det vært veldig annerledes med en kvinnelig leder. Der har jeg jaggu vært mye alene i paneldebatter og slikt, sier hun.

– Men nå sist, da jeg var på Island, var det flere kvinner enn menn i panelet. Det er første gang jeg har opplevd, og det sier litt, forteller hun, og mistenker at ubalansen har fått konsekvenser for dagens arktiske politikk.

– Kanskje det er grunnen til at den har blitt som den har blitt? Det er ingen tvil om at det nå er bruk for et litt annet perspektiv. Som kvinne har man oftere et samfunnsperspektiv og litt andre verdier, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!