Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette er et historisk bilde

Sysselmann Kjerstin Askholt, Store Norske-sjef Wenche Ravlo og Christin Kristoffersen, som hadde sine siste timer som lokalstyreleder idet bildet ble tatt, samlet for siste gang i sine respektive stillinger. FOTO: Geir Barstein

Dette er et historisk bilde

I tre uker var alle de viktigste stillingene på Svalbard for første gang besatt av kvinner.

Sysselmann, lokalstyreleder og sjef for hjørnesteinbedriften Store Norske: Fram til torsdag kveld var de tre viktigste stillingene i det tradisjonelt sett mannsdominerte gruvesamfunnet kvinner.

Det varte i tre uker.

Sysselmann Kjerstin Askholt og adm. dir. Wenche Ravlo fikk begge jobben i år, mens avtroppende «ordfører» Kristin Kristoffersen (Ap) har styrt Longyearbyen siden 2011.

– Jeg pleier å si at jeg håper jeg er plukket ut på grunn av kompetanse og erfaring, men det er hyggelig at vi har kommet dit hvor dette er mulig, sier Askholt, som 10. oktober tok over for Odd Olsen Ingerø.

Ravlo nikker.

– Jeg har bestandig arbeidet i et mannsdominert miljø, og egentlig aldri tenkt særlig over problemstillingen. Vi velger jobbene vi har ut fra kompetansen vi har, sier hun.

Kristoffersen, som på intervjutidspunktet bare er timer unna å overlevere stafettpinnen til partifelle Arild Olsen, sier hun aldri har følt noe på å være «kvinnesjef» i lokalpolitikken.

Verre har det vært på reise.

– I den arktiske politikken har det vært veldig annerledes med en kvinnelig leder. Der har jeg jaggu vært mye alene i paneldebatter og slikt, sier hun.

– Men nå sist, da jeg var på Island, var det flere kvinner enn menn i panelet. Det er første gang jeg har opplevd, og det sier litt, forteller hun, og mistenker at ubalansen har fått konsekvenser for dagens arktiske politikk.

– Kanskje det er grunnen til at den har blitt som den har blitt? Det er ingen tvil om at det nå er bruk for et litt annet perspektiv. Som kvinne har man oftere et samfunnsperspektiv og litt andre verdier, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!