Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette er et historisk bilde

Sysselmann Kjerstin Askholt, Store Norske-sjef Wenche Ravlo og Christin Kristoffersen, som hadde sine siste timer som lokalstyreleder idet bildet ble tatt, samlet for siste gang i sine respektive stillinger. FOTO: Geir Barstein

Dette er et historisk bilde

I tre uker var alle de viktigste stillingene på Svalbard for første gang besatt av kvinner.

Tekst:

Publisert:

Sysselmann, lokalstyreleder og sjef for hjørnesteinbedriften Store Norske: Fram til torsdag kveld var de tre viktigste stillingene i det tradisjonelt sett mannsdominerte gruvesamfunnet kvinner.

Det varte i tre uker.

Sysselmann Kjerstin Askholt og adm. dir. Wenche Ravlo fikk begge jobben i år, mens avtroppende «ordfører» Kristin Kristoffersen (Ap) har styrt Longyearbyen siden 2011.

– Jeg pleier å si at jeg håper jeg er plukket ut på grunn av kompetanse og erfaring, men det er hyggelig at vi har kommet dit hvor dette er mulig, sier Askholt, som 10. oktober tok over for Odd Olsen Ingerø.

Ravlo nikker.

– Jeg har bestandig arbeidet i et mannsdominert miljø, og egentlig aldri tenkt særlig over problemstillingen. Vi velger jobbene vi har ut fra kompetansen vi har, sier hun.

Kristoffersen, som på intervjutidspunktet bare er timer unna å overlevere stafettpinnen til partifelle Arild Olsen, sier hun aldri har følt noe på å være «kvinnesjef» i lokalpolitikken.

Verre har det vært på reise.

– I den arktiske politikken har det vært veldig annerledes med en kvinnelig leder. Der har jeg jaggu vært mye alene i paneldebatter og slikt, sier hun.

– Men nå sist, da jeg var på Island, var det flere kvinner enn menn i panelet. Det er første gang jeg har opplevd, og det sier litt, forteller hun, og mistenker at ubalansen har fått konsekvenser for dagens arktiske politikk.

– Kanskje det er grunnen til at den har blitt som den har blitt? Det er ingen tvil om at det nå er bruk for et litt annet perspektiv. Som kvinne har man oftere et samfunnsperspektiv og litt andre verdier, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!