Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Dette blir en verdensbegivenhet

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard er hjertelig til stede under neste års solformørkelse på Svalbard. Han tror det er lurt om lokalsamfunnet forbereder seg på det han tror blir et stort innrykk av folk til begivenheten FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

– Dette blir en verdensbegivenhet

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard anbefaler at folk i Longyearbyen forbereder seg godt til den totale solformørkelsen 20. mars neste år.

Tekst:

Publisert:

Røed Ødegaard nøler ikke med å kalle neste års solformørkelse, som ses best fra Svalbard, for en verdensbegivenhet.

– Jeg har ikke helt oversikten ennå, men jeg antar at det vil bli rimelig stort påtrykk av folk som vil til Svalbard for å få dette med seg, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

– Større enn OL

For å illustrere hvor stort en total solformørkelse er i de rette kretser, forteller Røed Ødegaard om da det var solformørkelse i Beijing i Kina i 2011.

– Året før var jeg der for å gjøre noen forberedelser. Da var det OL i byen, men ganske rolig likevel. Året etter, under hendelsen, var det helt vanvittige tilstander. Veiene var korka av trafikk, og det var omtrent ikke mulig å bevege seg noen steder, sier han.

– Sier du at en total solformørkelse er en større hendelse enn olympiske leker?

– For enkelte er det definitivt det. Det spesielle med neste års solformørkelse er at den ses absolutt best fra Svalbard, og det kommer til å øke trykket på lokalsamfunnet, sier han.

Planlegging

Knut Jørgen Røed Ødegaard har allerede vært på Svalbard noen ganger for å forsøke å forberede det som skal skje neste år. Han har opprettet et eget nettsted for begivenheten, og planlegger å publisere bilder fra formørkelsen. Bortsett fra dette er det lite som er planlagt.

– Det begynner absolutt å bli på tide for lokalsamfunnet å planlegge dette. Allerede vet vi at dette skjer på ei tid på året når det kan være svært kaldt, og det i seg selv kan by på utfordringer, sier Røed Ødegaard.

– Risikerer vi at folk vil komme til Svalbard uten noen plan for husly og andre nødvendige ting?

– Det kan faktisk skje. Nå vil tilstrømmingen av folk begrense seg automatisk med flykapasiteten, men jeg er rimelig sikker på at det blir folksomt i Longyearbyen disse dagene.

For to uker siden hadde sentrale personer i lokalsamfunnet sitt første møte for å forberede neste års himmelfenomen. Knut Jørgen Røed Ødegaard mener det kan være på sin plass å diskutere innkvartering for tilreisende.

– Jeg har tidligere diskutert åpning av idrettshallen og andre steder for å ta unna for trøkket. Men nå har det blitt liggende. Det er ett år igjen til solformørkelsen, så kanskje er det på tide å ta fram ideene igjen.

– Må diskuteres politisk

Lene Villumsen sitter i lokal­styret for Tverrpolitisk Felles­liste. Hun akter å løfte saken opp i nærmeste framtid.

– Vi må snarest diskutere på politisk nivå hvordan vi skal håndtere dette. Så vidt meg bekjent har vi ikke diskutert saken i det hele tatt. Det som er på det rene er at det dreier seg om mye folk og kanskje mye penger også. Ett år virker som lang tid, men det går fortere enn man tror, sier Villumsen

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!