Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette bildet overrasker forskerne

Bjørneungene er sannsynligvis nullåringer. Det betyr at de har vært rekordtidlig ute av hiet sammen med moren. FOTO: Terje Weiseth Andersen

Dette bildet overrasker forskerne

Isbjørnfamilien koser seg på isen, men for forskerne er det oppsiktsvekkende. Enten er ungene ekstremt små, eller så er det minst én måned for tidlig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.04.2014 kl 16:27

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at de er ute så tidlig, sier Jon Aars, forsker ved Norsk Polarinstitutt. Gjennom mange år har han forsket på isbjørn på Svalbard, og kjenner derfor atferden godt.

Forundret
Aars var intervjuet da Svalbardposten 7. mars skrev om uvanlig mange isbjørnobservasjoner i Mohnbukta og Dunérbukta helga i forveien. Forskeren hadde da ikke sett bildet av isbjørnfamilien. I ettertid har han studert bildet sammen med kolleger i Norsk Polarinstitutt, og samtlige av dem har reagert. Noen har også tatt kontakt for å få avklart at det ikke er snakk om et gammelt bilde.

Det er flere årsaker til at bildet vekker oppsikt:
• Bildet ble tatt 1. mars, og utfra fargen på pelsen må isbjørnene ha vært ute av hiet i minst en uke.
• Hvis det er nullåringer, unger født i vinter, er det ekstremt tidlig.
• Hvis det er ettåringer, er ungene ekstremt små. Normalt på denne tiden skal de være omtrent halvparten så store som moren. Disse er mye mindre.


VIDEO: Her er bjørnefamilien


Mange uker for tidlig
Flere forskere har stilt spørsmål ved om bildet er tatt et tidligere år, men det finnes flere vitner på observasjonen. Opplysninger fra kamerabrikken viser også at det er tatt i 14-tida, lørdag den 1. mars.

Når han ser bildet hvor en av ungene som strekker på kroppen og størrelsesforholdet mellom unge og mor blir tydelig, samtidig som fjeset blir godt synlig, er han også sikrere på at dette er nullåringer.

– Det er en måned for tidlig, sier Aars og fortsetter:

– De er også hvite i pelsen, og har nok vært ute av hiet en uke. Det er ikke så overraskende om binner kommer ut i midten av mars. De fleste kommer ut mellom 20. mars og 20. april, sier han.

Så flere
Flere var med på turen 1. mars, da det ble observert minst åtte isbjørner på vestkysten av Spitsbergen. Én av dem var reiselivsjef Ronny Brunvoll i Svalbard Reiseliv.

– Det lå ei binne med unger helt inne ved isen, og det var mer tilfeldig at vi så den. De som lå ute på isen er lett å se, ei binne som ligger, er vanskeligere å få øye på, fortalte han etter den spesielle opplevelsen.

Én av flere som har sett bildet er filmprodusenten Jason Roberts, som i likhet med Aars konkluderer med at de er to-tre måneder gamle.

– Jeg tror de er nullåringer som er svært tidlig ute, fastslår han. – Det heller mot kommentaren at lite is er tøft for bjørnen. Denne binna er utrolig om hun har født tidlig og det står så bra til med dem.

Rekordvarm februar
Samtidig har vinteren på Svalbard vært rekordvarm. Ifølge Meteorologisk institutt var gjennomsnittstemperaturen i februar 15 grader over normalen. Jon Aars vil ikke spekulere i hvorfor ei binne med to små unger trekker ut av hiet. Han utelukker heller ikke at det kan være starten på en atferdsendring som følge av klimaendringer.

– Det kan godt det. Og det er klart at hvis det skjer noe med hiet, så kan det diktere hva de gjør og når de går ut. Men det er også viktig hva som skjer med selene.

Sensorer
Forskerne har fulgt 19 dyr på Svalbard blant annet ved hjelp av sendere, og kjenner atferden til isbjørnen. Dersom hiet har blitt ødelagt av mildvær kommer de ut, men hvis binna føler at det er for tidlig, graver hun ut et nytt hi. Isbjørnen holder seg dessuten sju til ti dager ved hiet før de forlater det.

Forskerne i Norsk Polarinstitutt har i tillegg begynt å lime sendere på binnene, blant annet for å fastslå om det er lyset som får dem til å krype ut av hiet.

– Hadde moren hatt en slik på seg, ville jeg sett når moren hadde gått ut av hiet, sier Jon Aars.

Nøkkelord

Se bildet større

Forsker Jon Aars fra Norsk Polarinstitutt ute på et tidligere oppdrag. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle på kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!