Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Det var ganske intenst og skummelt

Tvillingene Nugshi og Tashi Malik holdt opp det indiske flagget på Nordpolen. FOTO: Privat

Uvær og tynn is:

- Det var ganske intenst og skummelt

Tvillingene nådde Nordpolen.

Tekst:

Publisert:

Indiske Nungshi Malik (23) og Tashi Malik (23) kom sist uke tilbake til Svalbard, etter en strabiøs og dramatisk ferd over sjøisen til polpunktet.

De verdensberømte tvillingene har dermed sikret seg Last Degree Explorers Grand Slam, en tittel som krever at du bestiger det høyeste fjellet på sju kontinenter og går den siste graden til hvert polpunkt på ski. Bare noen titalls mennesker i verden har greid det samme.

– Det var ganske intenst og hardt mot slutten der, sier Nungshi til Svalbardposten.

Skummel is

Uvær og tynn is truet flere ganger framstøtet fra 89 til 90 grader nord, med utgangspunkt i den russiske Barneo-basen på isen.

– Flere team trakk seg tilbake, men vi fortsatte. Sikten var fryktelig, og jeg kunne ikke se søsteren min, selv om hun bare var noen skritt unna. Men det mest skremmende var to dager før vi nådde målet. Isen var utrolig tynn, sier hun.

Guiden, som var ikledd redningsdrakt, gikk gjennom to ganger. Jentene hadde ikke klær som beskyttet mot det kalde vannet.

– Vi kunne gå gjennom når som helst. Det ville vært livsfarlig. Herregud det var kaotisk. Guiden sa at vi måtte løpe, men at ingen måtte følge samme spor, sier de.

Følget greide omsider å lirke seg velberget over partiet, og nådde polpunktet 21. april, etter fem dager på ski.

Ville ikke snu

De vurderte aldri å trekke seg, til tross for de vanskelige forholdene.

– Nei, innsatsen var for høy. Vi kunne ikke tenke på annet enn at vi måtte stå på. Forholdene var helt forskjellige fra sørpolen, og vi måtte venne oss til de nye omgivelsene, sier de.

Til topps

Det var i 2013 at Nungshi og Tashi først vakte oppsikt verden over, da de besteg Mount Everest som de første tvillingene noensinne.

Deretter fulgte de høyeste toppene i Afrika, Antarktis, Australia, Europa, Nord- og Sør-Amerika, med et uttalt mål om å sette den vanskelige situasjonen til indiske kvinner på dagsorden.

– Vi tenkte at dette var en mulighet til å vise at jo, jenter kan. Det ble en sterk motivator, sa de til Svalbardposten et par dager før avgang til Nordpolen.

Anju Malik, moren til tvillingene, sier at hun måtte pantsette smykker for at de skulle realisere drømmen.

– Jeg er så lykkelig. I dag er gullsmykkene som jeg måtte pantsette ubetydelige. Nugshi og Tashi er juvelene mine. Det de har gjort er den mest uvurderlige gaven jeg noensinne har fått, sier hun til Svalbardposten.

Nye eventyr

Hva som skjer videre er uklart.

– Vi ser et på et nytt globalt prosjekt, men akkurat nå er det bare løse ideer på blokka. Vi har knapt startet på livene våre.

Nøkkelord

Se bildet større

Tvillingene har besteget de høyeste fjelltoppene på sju kontinenter, i tillegg til å ha gått den siste graden på ski til begge polene. FOTO: Privat

Se bildet større

Nungshi Malik (t.v.) og Tashi Malik i forkant av nordpolturen. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!