Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det kuleste lokallaget

Rasmus Hansson var på sitt første besøk til MDG-lokallaget på Svalbard. Her i samtale med Våtvik-familien. Tarjei, Berit og Emelie. FOTO: Christopher Engås

– Det kuleste lokallaget

Da Rasmus Hansson fikk høre at det var startet et lokallag av Miljøpartiet de grønne på Svalbard, ble han svært glad.

Denne uken besøkte stortingsrepresentant for Miljøpartiet de grønne (MDG), Rasmus Hansson, Longyearbyen for første gang siden lokallaget ble opprettet i februar. Partiet, som gjorde et bra lokalvalg på fastlandet, stiller for første gang liste på Svalbard.

– Det kuleste

Hansson legger ikke skjul på at han ble svært overrasket da han hørte om lokallaget i Longyearbyen.

– Tidligere har jeg sagt at det ville vært utrolig fint å få et lokallag akkurat i Longyearbyen, og så skjedde det jaggu også. Det gir en bra symboleffekt. Vi er så visst ikke noe «kaffe latte-parti» fra oslogryta. For meg er lokallaget i Longyearbyen det aller kuleste vi har, sier han.

Om MDG sine sjanser i valget i Longyearbyen er han optimist.

– Jeg tror mange flere enn vi tror, og også her i Longyearbyen, er klar for et grønt skifte, og ønsker å begynne å posisjonere byen til å bli et bærekraftig samfunn i Arktis, sier han.

– Trist

Med de enorme nedskjæringene i Store Norske har mange mistet jobbene sine, og flere vil bli arbeidsledige i månedene som kommer. MDG har vært klar på at kulldriften på Svalbard må opphøre, og har nå på sett og vis fått viljen sin.

– At folk blir arbeidsledige er ikke noe annet enn trist. Men vi har spådd en svikt i fossilmarkedet lenge, og villet være i forkant. Med det mener jeg at MDG har villet ta grep for omstilling på Svalbard for lenge siden for å være forberedt. Men makthaverne, både de rødgrønne og de blå, har dessverre sittet fast i en gammeldags tankegang altfor lenge. Resultatet er dessverre at vi ikke var klare da bunnen falt ut av markedet, sier Hansson.

Dugnad

Rasmus Hansson sier det er på høy tid med en gigantisk dugnad for Svalbard. Alle må komme sammen og diskutere hva Svalbard skal være i framtiden. Uansett hva man kommer fram til, må den nye framtiden være miljømessig bærekraftig.

– Og det betyr at samfunnet må slutte med kull. En ting er sikkert, hvis man skal holde liv i Gruve 7 bare for å holde Energiverket i gang, så blir det verdens dyreste kraft. Her må det tas i bruk energikilder fra fjord, vind og sol, sier han.

– Reiselivet må utvikle flere produkter og komme seg inn i flere markeder, og forskningen må utvikles videre, legger han til.

– Er ikke dette spørsmål som bør drøftes i stortingsmeldingen som er bebudet?

– Jo, helt klart. Men jeg stoler ikke på at de som skriver den stortingsmeldingen drøfter bærekraft-temaet godt nok. Jeg er redd for at de blir sittende fast i gamle problemstillinger som hvordan vi fortsatt skal kunne drive med kull. Det blir miljøpartienes jobb å minne Justisdepartementet på dette, sier Rasmus Hansson.

Se bildet større

Berit Våtvik viste fram spirer på torget, og ble populær blant den oppvoksende generasjon. Fra venstre: Ella Krystad, Synnøve Nilsen Mørk, Ronja Skaug, Mmari Nilsen Mørk, Jakob Ringheim, Tobias Fjerdingøy, Silje B Nerland og Eiril Tjora. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!