Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det kom gråtende folk ut av husene, som ikke visste hvor sine nærmeste hadde blitt av

Johannes Drægni og kjæresten Gry Elise Barlund spiser et varmt måltid på Rabalder, etter å deltatt i redningsarbeidet store deler av dagen. FOTO: Geir Barstein

– Det kom gråtende folk ut av husene, som ikke visste hvor sine nærmeste hadde blitt av

Johannes Drægni var en av de første på rasstedet.

Tekst:

Publisert:

– Jeg var ute en tur, og hørte plutselig en lyd. Jeg kikker bort på husene og ser en enorm haug av snø som kommer og dytter bygningene framover, sier Drægni.

Han løp tilbake til sin egen leilighet og ropte til kjæresten Gry Elise Barlund at de måtte komme seg ut for å hjelpe. De ble blant de aller første til å hjelpe på åstedet.

– Vi dro til naboen og hentet spader, og løp de 75 meterne bort til raset, sier Drægni, og beskriver synet som møtte dem – av enorme snømasser og knuste hus – som surrealistisk.

– Det kom gråtende folk ut av husene, som ikke visste hvor sine nærmeste hadde blitt av. Det var en helt surrealistisk følelse å stå der. Hvor skal man begynne? Det var så mye snø, sier Drægni, som var den første til å melde hendelsen offentlig gjennom et innlegg på Facebook-siden Ris, ros og info Longyearbyen.

"Spisshusa tatt av ras! (...) Vi trenger lavinehund og folk til å grave", skrev han.

– Jeg tenkte det var viktig å få det ut til flest mulig mennesker, og det funket. Frivillige og brannvesenet var utrolig tidlig ute med å komme, sier han.

Totalt ti personer ble sendt til Longyearbyen sykehus for behandling.

Av disse var fire barn, derav to alvorlig skadde, fem voksne med lettere skader og en mann i 40-åra som omkom.

Utover ettermiddagen har en rekke andre hus som ligger øverst oppe mot fjellsida i Vei 230, Vei 228, Vei 226 og Vei 222 blitt evakuert på grunn av rasfare.

Rabalder er åpnet som samlingssted for de evakuerte.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!