Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det kom gråtende folk ut av husene, som ikke visste hvor sine nærmeste hadde blitt av

Johannes Drægni og kjæresten Gry Elise Barlund spiser et varmt måltid på Rabalder, etter å deltatt i redningsarbeidet store deler av dagen. FOTO: Geir Barstein

– Det kom gråtende folk ut av husene, som ikke visste hvor sine nærmeste hadde blitt av

Johannes Drægni var en av de første på rasstedet.

– Jeg var ute en tur, og hørte plutselig en lyd. Jeg kikker bort på husene og ser en enorm haug av snø som kommer og dytter bygningene framover, sier Drægni.

Han løp tilbake til sin egen leilighet og ropte til kjæresten Gry Elise Barlund at de måtte komme seg ut for å hjelpe. De ble blant de aller første til å hjelpe på åstedet.

– Vi dro til naboen og hentet spader, og løp de 75 meterne bort til raset, sier Drægni, og beskriver synet som møtte dem – av enorme snømasser og knuste hus – som surrealistisk.

– Det kom gråtende folk ut av husene, som ikke visste hvor sine nærmeste hadde blitt av. Det var en helt surrealistisk følelse å stå der. Hvor skal man begynne? Det var så mye snø, sier Drægni, som var den første til å melde hendelsen offentlig gjennom et innlegg på Facebook-siden Ris, ros og info Longyearbyen.

"Spisshusa tatt av ras! (...) Vi trenger lavinehund og folk til å grave", skrev han.

– Jeg tenkte det var viktig å få det ut til flest mulig mennesker, og det funket. Frivillige og brannvesenet var utrolig tidlig ute med å komme, sier han.

Totalt ti personer ble sendt til Longyearbyen sykehus for behandling.

Av disse var fire barn, derav to alvorlig skadde, fem voksne med lettere skader og en mann i 40-åra som omkom.

Utover ettermiddagen har en rekke andre hus som ligger øverst oppe mot fjellsida i Vei 230, Vei 228, Vei 226 og Vei 222 blitt evakuert på grunn av rasfare.

Rabalder er åpnet som samlingssted for de evakuerte.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!