Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Det hardest skadde barnet døde

UNN sier søndag kveld at barnet som ble hardest skadd i raset har omkommet. FOTO: Geir Barstein

Snøskredet:

Det hardest skadde barnet døde

- Vi rammes dobbelt så hardt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.12.2015 kl 04:09

– Vi bekrefter at det hardest skadde barnet døde i løpet av dagen i dag, søndag, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Einejord ved UNN.

Det står ikke om livet for noen av de andre som i går kveld ble evakuert til medisinsk behandling på fastlandet.

– De øvrige har lettere skader, sier hun.

Dermed har dødstallet etter lørdagens ras – som traff ti spisshus i Longyearbyen – steget til to. Sysselmannen gikk søndag ut med navnet på den omkomne voksne. Det var 42 år gamle Atle Husby, lærer ved Longyearbyen skole.

Forbereder minnestund

- Det er dypt tragisk. Vi har ikke råd til å miste én og nå har vi mistet to, sier Leif Magne Helgesen.

Soknepresten i Svalbard kirke har forberedt minnestund for Atle Husby tirsdag klokka ti.

I ettermiddag ble det klart at han skal arrangere enda en minnestund etter at barnet med mest kritisk tilstand døde.

- Vi rammes dobbelt så hardt, sier Helgesen, som har hatt en jevn strøm av gjester i kirken siden i går ettermiddag. Rundt 100 var i kirken i går for å treffe andre og dele sorgen. Hvor mange det har vært i dag er uklart, men Helgesen, som representant for samfunnet, sier det er tungt.

- Desto viktigere er det å følge med hverandre, følge med på etterreaksjonene vi kan få, noen og enhver.

- Vanskelig å finne ord

- Det var sterkt å være her. Det var kolleger av Atle, medlemmer i mandskoret, barn og voksne sammen. Så det var godt å tenne lys, snakke og smile og le av alle gode historier og minner, og samtidig gråte. Jeg tror mandskoret har gitt hverandre flere klemmer enn de har gjort på ti år, sier Helgesen som selv er korsanger.

Han forteller at det er godt å være prest, og samtidig svært vondt siden man kjenner både de berørte og de som har gått bort.

- Det er vanskelig å finne ord som prest. Juleforberedelsene ble plutselig en helt annen. Det har vært en glad adventstid med juleavslutninger og flotte konserter, men så går plutselig mørketiden i svart. Nå kan vi ikke mer enn å tenne lys og støtte hverandre. Være lys for hverandre, sier han.

Under minestunden tirsdag vil det også tennes lys for barnet som døde etter snøskredet. I tillegg blir det minnestund for barnet. Tidspunktet blir avklart senere og i samråd med familien.

Preget

- Først og fremst er det ufattelig trist, og det er den totale katastrofen når også et barn blir en av de omkomne. Dette preger hele samfunnet, og en soleklar oppfordring er at man ikke sitter inne med noe, men søker sammen i sorgen, sier en tydelig preget lokalstyreleder, Arild Olsen.

Han forteller at dagen etter raset har vært ekstremt tøff etter hvert som meldingene har kommet inn, og at det er kontakt med familien til barnet som døde.

- Vi gjør jo det vi kan for å bistå familien, som er den viktigste oppgaven. Så er det også én familie her som skal ivaretas, så det har hatt første prioritet, oppgaven å ivareta de berørte, sier Olsen.

- Nå har vi også kommet inn i en fase ved at vi har en hverdag som kommer i morgen også, framholder han, og viser til at barn og unge som har vært involvert, hørt voksne snakke og sett raset, skal håndteres

- Dette er veldig nært på, og det vil være slik at de ansatte har et behov for solid støtte for å håndtere det, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!