Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ted Magne Hansen veileder Nathapol Nanthawist (18) inne på verkstedet ved Gruve 7.

"Det har vært tøft, og det blir tøft"

Men vi er på rett vei, mener klubbleder Arild Olsen i Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Inne på verkstedet ved Gruve 7 står to splitter nye shuttlecars som er inne til overhaling. Det har vært en reklamasjonssak, og folk fra leverandørbedriften er kommet for å se på utstyret de har levert.

– Det blir lite snakk om framtida, men man vet jo ikke, sier Ted Magne Hansen, som har jobbet i Store Norske siden 1998. Denne formiddagen er han i sving med å veilede Nathapol Nanthawisit (18) som vi bli industrimekaniker. Store Norske er et av stedene han kommer til å søke om lærlingplass det kommende skoleåret.

Store Norske har investert stort i nytt og bedre utstyr, som skal gjøre driften i Gruve 7 mer effektiv med samme mannskap. I tillegg har gruva forpliktelser til energiverket. Stemningen er derfor god her, men ikke alle føler seg like sikre.

Tvil og uro
I en uformell meningsmåling i avisen i januar, slo halvparten av deltakerne fast at de tror kuttene i selskapet vil ramme hele samfunnet. Svalbardposten har også snakket med mange ansatte, innbyggere og folk i næringslivet forøvrig, som uavhengig av hverandre gir uttrykk for tvil og uro over framtida til Store Norske. I tillegg går den nasjonale debatten om kulldrift for fullt på fastlandet.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen har merket uroen.

– Men så må alle ha med seg at uansett hvor mye vi heier på hjørnesteinbedriften vår, så bryr dessverre ikke kullprisene seg om det, sier Kristoffersen, som samtidig roser bedriften for å være opptatt av nye løsninger.

– Jeg kan forstå at mange synes det er ekstremt tungt med store underskudd og dårlige priser. I tillegg er dette ei næring som ikke er så populær, og det kan være tungt. Men jeg er av den oppfatning at vi skal få det til, sier Arild Olsen, leder i Gruveklubben, som sorterer under Norsk Arbeidsmandsforbund.

Tøft, men ryddig
– Jeg skjønner at ansatte og den øvrige befolkningen er bekymret, sier han og viser til kullprisene, at Store Norske må tjene penger og kreftene som jobber for å legge ned kullproduksjonen.

– Vi kan si det slik at vi er på rett vei.

Store Norske brukte fjoråret til å sette i gang tidenes nedbemanning, og selskapet er fremdeles ikke i mål, selv om det nærmer seg. Det har også ledelsen tidligere bekreftet. Olsen sier det ikke er til å stikke under stol at det statseide gruveselskapet kom svært sent i gang med endringene.

I overkant av 70 ansatte skal vekk, de fleste forsvant i løpet av 2013. For klubben til Arild Olsen er prosessen ferdig. Han beskriver den som tøff, men sier samtidig at den har vært ryddig.

Tviler på tall
I en rapport fra NIBR ble det imidlertid spådd ny vekst i gruveselskapet de neste årene. Forskerne baserer seg på kjente tall og prognoser fra blant andre Store Norske selv.

– Vi tror det blir en oppgang til 372 årsverk i 2017, fortalte Hild Marte Bjørnsen i NIBR tidligere denne måneden.

NIBR har dermed tolket nedgangen som midlertidig, men dette er prognoser Arild Olsen ikke vil gå god for.

– Som tillitsvalgt har jeg lært at man skal være nøktern med oppbemanning. For det er ikke artig å nedbemanne, det kan jeg love deg, sier han og understreker at Store Norske nå må drive effektivt og billig.

– Bør man være bekymret?

– Jeg synes det er et godt poeng – og det tror jeg alle skal være klar over – at styret stiller seg bak investeringene og at banken er med. Begge baserer seg på samme nøkkeldata, fastslår Olsen, som tror kullprisene først og fremst er det store usikkerhetsmomentet.

– Det har vært tøft og det blir tøft, men vi har rett kurs. Når organisasjonen har begynt å sette seg, må man begynne å «fintune», sier han.

Se bildet større

Tøff jobb: Klubbleder Arild Olsen (t.v.) synes det var tøft å nedbemanne i Store Norske. Her i samtale med Ted Magne Hansen, mens Nathapol Nanthawist jobber på dreiebenken. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!