Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det har vært jævla artig

Bye, bye Birger: Birger Amundsen forlater sjefsstolen i Svalbardposten etter over åtte og et halvt år. 65-åringen gleder seg til å få mer tid til å sysle med egne prosjekter og dra på turer med kompiser. FOTO: Christopher Engås

– Det har vært jævla artig

Tannløs journalistikk er det verste han vet. Etter nesten ni år som redaktør i Svalbardposten skal Birger Amundsen bite i nye oppgaver.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.10.2013 kl 12:48

Dette er den siste utgaven av Svalbardposten med Birger Amundsen som redaktør. Etter åtte år og åtte måneder i sjefsstolen takker han for seg. Men 65-åringen er konsekvent på en ting:

– Jeg skal ikke bli pensjonist. Jeg slutter bare som redaktør i Svalbardposten.

Mye vann har rent i havet siden Birger begynte i jobben som redaktør i avisen i 2005. På spørsmål om hva han er mest fornøyd med, trenger han ikke en gang betenkningstid.

Redesign

– Det jeg er aller mest fornøyd med er at vi formmessig løftet avisa ut av 80-tallet og inn i vår tid. Jeg fikk kjeft for det, men jeg mente da og mener fortsatt at det var det riktige.

– Hvordan tok du kjeften?

– Med forståelse. Jeg kjente avisa godt og hadde vært abonnent i flere år da jeg tok over. Den hadde stagnert formmessig og måtte endres.

Birger legger heller ikke skjul på at han er stolt over at Svalbardposten ble kåret til årets lokalavis i 2010. I begrunnelsen skrev juryen blant annet:

«Avisen fremstår som fri, uavhengig og hardtslående i et lite og tett samfunn. Rik kildebruk, sikker prioritering av sakene og engasjerte lederartikler er grunnlaget for Svalbardpostens høye kvalitet.»

Journalistisk tanngard

Det er musikk i Birgers ører.

– Tannløs journalistikk er det verste jeg vet. Jeg har alltid søkt å være litt slagkraftig, også i de om lag 400 lederartiklene jeg har skrevet i avisen, hvor jeg har tillatt meg mye. Hvis man ikke kan få folk til å reagere på noe vis, blir det bare så kjedelig, sier han bestemt.

Birger er en person svært mange i Longyearbyen og medienorge har et forhold til, og en mening om. Det ser han på som helt naturlig.

Omdiskutert

– Har du vært ei urokråke?

– Jeg har ikke den oppfatningen av meg selv i alle fall. Men hvis det er slik at den som engasjerer til debatt betegnes som ei urokråke, så kan jeg vel karakteriseres som det.

– Noen omtaler deg som en institusjon. Er du det?

– Det høres helt skrekkelig ut. Nei, jeg er ingen institusjon.

– Svalbardposten har fått kallenavnet «Birgerposten», og du har blitt omtalt som en surmage. Hvordan kommenterer du det?

– Ja, jeg har hørt disse tingene, og det får så være. Generelt kan jeg bare si at alle karakteristikker er riktige, ut fra ståstedet til de som framfører dem. Det er også gjerne slik at folk gjerne anser god journalistikk for å være saker de er enige i, mens dårlig journalistikk er saker de ikke er enige i.

– Hvordan liker du å bli parodiert?

– Det har vært mange revynummer om meg opp gjennom årene, og jeg har fått sansen for parodiene som Håkon Sandvik har framført. Det er faktisk en ære, og jeg ler godt av dem selv også.

Forblir «oppe»

De nye oppgavene Birger nå skal bite i, blir drastisk annerledes enn jakt på nyhetssaker, og påfølgende lange onsdager med stress og deadline. Hans kjærlighet til Svalbard står sentralt.

– Det er noe med dette landet og folket her som har appellert til meg helt siden jeg kom hit for første gang i 1973. Jeg har fartet rundt i alle år, ja nærmest fotgått landet. I den prosessen har jeg samlet, for jeg er en lideskapelig samler, en umåtelig stor mengde materialer som jeg nå skal systematisere. Dette er ting jeg trodde jeg skulle få tid til i stille stunder som redaktør i Svalbardposten, men slik ble det ikke. Jeg har vært «on the run» hele tiden.

- Jævla artig

Ei bok med arbeidstittelen «Isbjørn og mennesket» fra Birgers hånd er så godt som klar til publisering. Han er ikke redd for å gape over for mye i sin nye tilværelse.

– Neida, jeg skal også få bedre tid til å dra på tur med kompisene mine, tilføyer han.

– Har du noe å si til slutt om redaktørtiden i Svalbardposten?

– Dette har vært jævla artig.

Faktaboks

›› Birger Amundsen

Har vært redaktør i Svalbardposten siden 2005.

Kom fra faktaavdelingen i NRK på Marienlyst hvor han arbeidet i 20 år.

Utdannet elektronikkingeniør og journalist.

Skal være ansatt i avisen ut året, men fra neste nummer overtar Eirik Palm som redaktør.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!