Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det har ligget i kortene

Det har vært stort engasjement og stor motstand mot departementets planer i Svalbardpostens spalter de siste ukene. FOTO: Faksimile: Svalbardposten

– Det har ligget i kortene

Klima- og miljø­departementet forsvarer avgjørelsen om at Norsk Polarinstitutt tar over i Ny-Ålesund. Hva som skjer med Kings Bay er foreløpig ikke klart.

Tekst:

Publisert:

– Kings Bay skal fortsatt stå for driften av samfunnet i Ny-Ålesund, og så får vi se når den nye strategien er på plass. Om det blir noen endringer, sier statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Klima- og miljødepartementet.

Ifølge forslaget til ny Svalbardmelding ønsker regjeringen at Norsk Polarinstitutt overtar ansvaret for å drifte og følge opp forskningsstrategien i bosetningen på 79 grader nord.

Dette har ført til krass kritikk fra nåværende og tidligere Kings Bay-ansatte.

– Polarinstituttet har i utgangspunktet en rolle som direktorat, og i tillegg egeninteresse av forskning i Ny-Ålesund. Det krever en helt klar rollefordeling, sa direktør Ole Øiseth til Svalbardposten i forrige uke, og utrykte blant annet bekymring for habilitetsproblemer dersom de i tillegg skal koordinere forskningen på stedet.

Har legitimitet

Statssekretær Lunde mener det ikke vil by på problemer.

– Vi har tillit til at NP greier å håndtere dette på en ryddig måte. Det er selvsagt en forutsetning. NP er godt kjent internasjonalt og har en betydelig legitimet, sier Lunde.

– De skal være i dialog med Forskningsrådet og relevante aktører, og på basis av diskusjonen nå i forkant blir de nok fulgt med argusøyne, sier han.

Vil styrke norsk vertskap

Bakgrunnen for endringen er ifølge Lunde og Svalbardmeldingen et ønske om «å styrke norsk vertskap og koordinering av forskningsvirksomheten».

– Vi ser en økende interesse for forskning med utgangspunkt i Ny-Ålesund. Da blir det viktigere med en sterkere koordinering, for å utnytte ressursene bedre enn i dag samt styrke den norske koordineringen, sier Lunde.

– Hvorfor tror dere at NP vil gjøre dette bedre enn Kings Bay?

– Det har vært en diskusjon mellom de berørte departementene, med innspill fra faglige interesser knyttet til Ny-Ålesund. NP er vårt nasjonale polarinstitutt og dermed best egnet til å ivareta den norske vertskapsrollen. Det har ligget i kortene en stund, sier Lunde.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!