Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det gjør inntrykk å se dette kaoset med egne øyne

Dronning Sonja og justisminister Anders Anundsen besøkte torsdag rasåstedet i Vei 230. FOTO: Geir Barstein

Dronning Sonja tok til tårene:

– Det gjør inntrykk å se dette kaoset med egne øyne

Befarte åstedet for skredkatastrofen.

Det var en tydelig preget dronning Sonja som tok til tårene, etter at hun torsdag ettermiddag befarte boligområdet som ble knust i skredet 19. desember.

– Det som gjør sterkest inntrykk, er å se dette med egne øyne. Dette kaoset. Man kan ikke helt forstå det etter å bare ha sett bilder. Det er noe med å være på stedet, sa dronningen, etter å ha blitt fulgt rundt ved ruinene av de elleve spisshusene i Vei 230.

– Vi ser hva slags kraft det har vært, og hva slags innsats som har blitt nedlagt for å redde menneskelivene som ble reddet, sa justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp), som også deltok i følget.

De fikk en detaljert innføring i hva som skjedde den tragiske dagen fra sysselmannsførstebetjentene Christian Svarstad og Trond Olsen. Skredekspert Kjetil Brattlien fra NGI forklarte de rastekniske sidene av hendelsen.

– Vi fikk en fin forståelse av alt som er blitt gjort her, og arbeidet som har vært utført. Innsatsen er imponerende. Det gjør et veldig stort inntrykk, sa Sonja, og berømmet lokalsamfunnet i Longyearbyen.

På spørsmål fra frammøtt presse om andre steder i landet har noe å lære, svarte hun ja.

– Det tror jeg. Det er mye som nå må bearbeides. Det er mye som må gjøres, og det er en vond tid man også går i møte. Men jeg tror at med det samholdet og den viljen, vil det gå veldig bra. Og jeg tror samholdet kommer til å bli enda sterkere, sa dronningen.

Etter befaringen dro dronningen og Anundsen til Røde Kors, for en kopp te og innføring i det omfattende frivillige arbeidet som er lagt ned i kjølvannet av hendelsen.

– Vi vet dere har brukt mye tid på dette, og dere skal vite at vi setter utrolig pris på det, sa Anundsen.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!