Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det gjør inntrykk å se dette kaoset med egne øyne

Dronning Sonja og justisminister Anders Anundsen besøkte torsdag rasåstedet i Vei 230. FOTO: Geir Barstein

Dronning Sonja tok til tårene:

– Det gjør inntrykk å se dette kaoset med egne øyne

Befarte åstedet for skredkatastrofen.

Tekst:

Publisert:

Det var en tydelig preget dronning Sonja som tok til tårene, etter at hun torsdag ettermiddag befarte boligområdet som ble knust i skredet 19. desember.

– Det som gjør sterkest inntrykk, er å se dette med egne øyne. Dette kaoset. Man kan ikke helt forstå det etter å bare ha sett bilder. Det er noe med å være på stedet, sa dronningen, etter å ha blitt fulgt rundt ved ruinene av de elleve spisshusene i Vei 230.

– Vi ser hva slags kraft det har vært, og hva slags innsats som har blitt nedlagt for å redde menneskelivene som ble reddet, sa justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp), som også deltok i følget.

De fikk en detaljert innføring i hva som skjedde den tragiske dagen fra sysselmannsførstebetjentene Christian Svarstad og Trond Olsen. Skredekspert Kjetil Brattlien fra NGI forklarte de rastekniske sidene av hendelsen.

– Vi fikk en fin forståelse av alt som er blitt gjort her, og arbeidet som har vært utført. Innsatsen er imponerende. Det gjør et veldig stort inntrykk, sa Sonja, og berømmet lokalsamfunnet i Longyearbyen.

På spørsmål fra frammøtt presse om andre steder i landet har noe å lære, svarte hun ja.

– Det tror jeg. Det er mye som nå må bearbeides. Det er mye som må gjøres, og det er en vond tid man også går i møte. Men jeg tror at med det samholdet og den viljen, vil det gå veldig bra. Og jeg tror samholdet kommer til å bli enda sterkere, sa dronningen.

Etter befaringen dro dronningen og Anundsen til Røde Kors, for en kopp te og innføring i det omfattende frivillige arbeidet som er lagt ned i kjølvannet av hendelsen.

– Vi vet dere har brukt mye tid på dette, og dere skal vite at vi setter utrolig pris på det, sa Anundsen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!