Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det gjør inntrykk å se dette kaoset med egne øyne

Dronning Sonja og justisminister Anders Anundsen besøkte torsdag rasåstedet i Vei 230. FOTO: Geir Barstein

Dronning Sonja tok til tårene:

– Det gjør inntrykk å se dette kaoset med egne øyne

Befarte åstedet for skredkatastrofen.

Tekst:

Publisert:

Det var en tydelig preget dronning Sonja som tok til tårene, etter at hun torsdag ettermiddag befarte boligområdet som ble knust i skredet 19. desember.

– Det som gjør sterkest inntrykk, er å se dette med egne øyne. Dette kaoset. Man kan ikke helt forstå det etter å bare ha sett bilder. Det er noe med å være på stedet, sa dronningen, etter å ha blitt fulgt rundt ved ruinene av de elleve spisshusene i Vei 230.

– Vi ser hva slags kraft det har vært, og hva slags innsats som har blitt nedlagt for å redde menneskelivene som ble reddet, sa justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp), som også deltok i følget.

De fikk en detaljert innføring i hva som skjedde den tragiske dagen fra sysselmannsførstebetjentene Christian Svarstad og Trond Olsen. Skredekspert Kjetil Brattlien fra NGI forklarte de rastekniske sidene av hendelsen.

– Vi fikk en fin forståelse av alt som er blitt gjort her, og arbeidet som har vært utført. Innsatsen er imponerende. Det gjør et veldig stort inntrykk, sa Sonja, og berømmet lokalsamfunnet i Longyearbyen.

På spørsmål fra frammøtt presse om andre steder i landet har noe å lære, svarte hun ja.

– Det tror jeg. Det er mye som nå må bearbeides. Det er mye som må gjøres, og det er en vond tid man også går i møte. Men jeg tror at med det samholdet og den viljen, vil det gå veldig bra. Og jeg tror samholdet kommer til å bli enda sterkere, sa dronningen.

Etter befaringen dro dronningen og Anundsen til Røde Kors, for en kopp te og innføring i det omfattende frivillige arbeidet som er lagt ned i kjølvannet av hendelsen.

– Vi vet dere har brukt mye tid på dette, og dere skal vite at vi setter utrolig pris på det, sa Anundsen.

Siste nytt i Nyheter

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Til kamp mot forsikringskrav

Reiselivsnæringen mener praksisen er urimelig.

Kork-vinneren  Sabbatini

Icepeople øker leserskaren, og tilskuddet fra korkpengeordningen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!