Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det går på omdømmet til byen

Sjøområdet har vært en gjenganger i Svalbardpostens spalter, men lite har blitt gjort for å rydde opp. FOTO: Faksimiler/Line Nagell Ylvisåker

– Det går på omdømmet til byen

Til alle tider har Sjøområdet nærmest vært et ville vesten. Nå vil Longyearbyen lokalstyre ruste til duell.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.05.2013 kl 08:16

Svalbardposten har gjentatte ganger skrevet om den mildt sagt kaotiske situasjonen i Sjøområdet. Området er ikke regulert til boligformål, tross dette lever både mennesker, bensinkanner, båter, bilvrak og dyr side om side i det uryddige området. I lang tid har politikere og administrasjon vegret seg mot å ta grep. Nå vil den nye administrasjonssjefen Lars Ole Saugnes rydde opp.

– Det er en del villbygg og villbruk i dette området, og jeg har skjønt at det er et betent tema. Dette er noe vi vil rydde opp i, sa Saugnes under Bydrifts styremøte tirsdag formiddag.


Går på omdømmet

Uttalelsen falt da styret behandlet en sak om tilknytningsgebyr for vei i Sjøområdet. Bydrift vil nemlig at nausteiere må betale gebyret når de omregulerer naust til fritidsbolig. Dette har naturligvis ført til klager fra flere av de berørte eierne i Sjøområdet.

Overfor Svalbardposten understreker administrasjons­sjefen at han forstår at Sjø­området er en øm sak. Han ønsker derfor ikke å buse fram i saken.

– Men jeg kan ikke sitte stille og vurdere å ikke gjøre noe. Når tida blir moden, vil jeg nok initiere noe, sier Saugnes.

Han har blitt fortalt om historikken i området og har selv tatt området i nærmere øyesyn.

– Det ser helt klart litt uryddig ut, og det går litt på omdømmet til Longyearbyen. Dette er et flott område, så det bør se pent ut, sier Saugnes og legger til:

– Jeg har forstått det slik at alt ikke er på stell i forhold til lovlig bruk. For eksempel at naust er gjort om uten å endre brukstillatelse.


Likt for alle

Brannvesenet har gjentatte ganger fortvilt over forholdene, og mener Sjøområdet er en brannfelle. De argumentene tar Saugnes alvorlig.

– Jeg er opptatt av at risikoen for brann og ulykker er så lav som mulig. Det er jo en del ymse oppvarmingskilder i dette området, i tillegg er det uheldig om redningskjøretøyer ikke kommer fram, sier han.

Saugnes vil vurdere situasjonen opp mot regelverk som brannforskrifter og plan- og bygningsloven for å se hva som kan gjøres for å rydde opp, også på gebyr-siden.

– Det bør avkreves gebyr for eiere i Sjøområdet som for alle andre som bygger nytt eller omregulerer ellers i Longyearbyen. Dette er naturlig ut fra en rettferdighetstekning, sier Saugnes og fortsetter:

– Vi kan heller ikke tillate at bygninger omdisponeres uten hjemmel eller godkjenning. Det gikk kanskje før, men det går ikke i det moderne Norge.


Må betale for vei

Saugnes mener Bydrifts gebyr-sak er et skritt på veien for å rydde opp, og å få til en normal­isering av Sjøområdet.

Bydrift mener en omregulering fra naust til fritidsbolig utløser strengere krav til veinettet i området. Blant annet må fritidsboliger kobles til brannvesenets 110-sentral.

– Ved å betale tilknytningsgebyret, skal Bydrift i gjengjeld opparbeide veien, sørge for brøyting og strøing og eventuelt veilys, sa Bydrift-leder Marianne Aasen til styret.

I dag er tilknytningsgebyret for vei 262 kroner per kvadratmeter gulvflate for næringsbygg og boliger i rekke. For frittstående boliger er gebyret 461 kroner per kvadratmeter.

For å unngå flere klagesaker og som et ledd i å rydde opp, vil foretaket derfor ha en fast praksis når naust omgjøres til fritidsbolig. Styret var enige, og flere styremedlemmer kommenterte den uryddige situasjonen i Sjøområdet.

– Det må være bra for alle parter at det ryddes opp, mente vara-styreleder Arild Olsen (Ap).

Styret ga dermed enstemmig støtte til Bydrifts ønske. Det betyr at nausteiere heretter skal betale for veiforbindelse om de omregulerer naust til fritidsbolig.

Se bildet større

Administrasjonssjef i Longyearbyen lokalstyre, Lars Ole Saugnes. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!