Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Det går mot isvinter

Skonnerten «Noorderlict» ligger fast i isen i Tempelfjorden, og venter på turistene. Mye tyder på at vinteren kan by på mer fjordis enn på flere år. FOTO: Charlotte Sandmo

Det går mot isvinter

Tirsdag kjørte et følge fra Basecamp på en islagt Tempelfjord fra Fredheim til «Noorderlicht».

Det har vært knyttet spenning til Basecamp Spitsbergen og skipet «Noorderlicht» som fryses inn i Tempelfjorden og brukes som turistdestinasjon. De siste årene har det vært vanskelig å finne is å fryse inn i. I år ser alt langt bedre ut.

– Vi har nå kjørt snøskuter fra Fredheim og inn til båten som ligger innefrosset i Tempelfjorden. Situasjonen kan endre seg, men det er bedre utsikter nå enn det har vært på flere år, sier daglig leder Steinar Rorgemoen i Basecamp Spitsbergen.

Han presiserer at selv om de har kjørt snøskuter på isen, så går de ikke god for at den er generelt trygg.

– Alle må ta egne forholdsregler, sier han.

15. februar har Basecamp turister som skal overnatte på båten, dersom isen holder.

– Vi er optimistiske, sier Rorgemoen.

Usikre utsikter

Isvakta ved Meteorologisk institutt i Tromsø ble overrasket da de så det begynte å danne seg is i fjordene i Isfjorden.

– På isbildet onsdag ser vi at Billefjorden, Dicksonfjorden, Ekmanfjorden og det aller meste av Tempelfjorden er pakket med is. I Borebukta og i Ymerbukta ligger det også is, men dette er mer flyktig drivis. I tillegg er Van Mijenfjorden islagt ganske langt ut, sier Trond Robertsen ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

Også han advarer mot å stole blindt på at isen er farbar. En del kraftige værsystemer mot slutten av uka gjør at det er høyst usikre forhold mange steder.

– Det er ikke godt å si hvordan dette vil slå ut. I verste fall kan isen bli kvernet opp til sørpe. Det jeg kan si sikkert er at liten storm fra sør først, og deretter dreining til nord, vil gjøre noe med isen på fjordsystemet. I helga må folk bevege seg i områdene med den største forsiktighet, sier Robertsen.

– Hva kan du si om isutsiktene på lengre sikt i vinter?

– De ser bra ut. Dere vil få kaldvær med vindene fra nord, og da kan det fort fryse på igjen, sier han.

Varmt vann

Forsker i oseanografi ved Unis, Ragnheid Skogseth, forteller at det fremdeles er varmt vann i Isfjorden.

– I de nordligste fjordene trenger ikke det varme vannet like langt inn på grunn av grunnforholdene. Om det varme vannet kommer lenger opp i vannsøyla, kan det komme inn også i disse fjordene, sier hun.

Risikoen for at skal skje, er til stede med været som var meldt onsdag.

– Man bør alltid være forsiktig når det er slike værskifter, sier forskeren.

Hun vet ikke hvor langt nede i vannsøyla det varme vannet ligger nå, siden Unis ikke har gjort målinger midt i Isfjorden siden november.

Målinger gjort i Adventfjorden nylig viste 1,5 minusgrader i de øverste 30 meterne. Frysepunktet er på rundt 1,8 minusgrader, men avhenger av saltinnholdet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede kabel

Alternativ til kull som energiforsyning.

Høringen pågår nå

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!