Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det er ikke nok barn til mer enn to barnehager

Longyearbyen barnehage ble stengt i fjor, men avdeling Rypa ble holdt åpen. Nå leker rypeungene ute for siste gang. Fra høsten er de flyttet over til andre barnehager. FOTO: Ole Magnus Rapp

– Det er ikke nok barn til mer enn to barnehager

Alle byens barn leies inn portene til Polarflokken og Kullungen barnehage. Begge blir da helt fulle.

Tekst:

Publisert:

Forrige uke var Oppvekstforetaket i Longyearbyen lokalstyre ferdige med opptaket for barnehagehøsten. Barnetallet har, som forventet, gått ned.

– Slik det ser ut i dag kommer vi til å drive med sju avdelinger med 18 plasser i hver. Da er begge barnehagene fulle, sier enhetsleder Trine Berntsen som har hatt ansvaret for opptaket.

Fyller på ekstra
Det blir fire avdelinger i Polarflokken, men seks barnehageplasser i tillegg.

– Normalt har vi 72 plasser, men når det er ekstra trøkk har vi lov til å tilby 78 plasser. Det må vi regne med til høsten. Vi har lovlig areal til 78 plasser, men må sørge for nok bemanning, sier Berntsen.

Barn tar opp to plasser frem til det halvåret de fyller tre år. Fra da av teller hvert barn én plass.

Vurderer fortølpende

Longyearbyen lokalstyre har som mål å tilby full barnehagedekning.

– Hva skjer dersom det kommer flere barn i løpet av sommeren?

– Vi må forvente at det kommer både søknader og oppsigelser. Vi må fortløpende vurdere hvilket tilbud vi skal gi. Dette er planen i dag, men det er ofte det blir endringer i løpet av sommeren, sier Berntsen.

Når fristen for å svare på tilbudet om barnehageplass går ut senere denne måneden, vil også den endelige ansatte­kabalen bli lagt.

Sektorsjef Unn Martinsen for oppvekst og kultur frykter ikke at noen blir sagt opp som følge av at Rypa blir lagt ned.

– Slik det ser ut nå, tror vi ikke det. Erfaringsmessig er det noen som flytter og slutter. Så har vi hele tiden holdt litt igjen, dersom vi ser at vi kan få bruk for noen om et par måneders tid, sier hun.

– Hva skjer med bygningsmassen og uteplassen til Longyearbyen barnehage og Rypa?

– Når det gjelder Longyearbyen barnehage, er vedtaket fra i fjor at den holdes stengt også dette barnehageåret. Så må det tas en ny beslutning om den fortsatt skal være stengt eller omdisponeres til andre formål. Slik det ser ut nå, er det ikke barn til mer enn to barnehager, svarer Martinsen.

Vurderer én barnehage

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) avventer situasjonen, og venter på anbefalingene fra administrasjonen.

– Slik jeg forstår det, er det ikke behov for hverken Longyearbyen barnehage eller Rypa. Men dersom det oppstår behov må man se på alternativ, sier han.

Olsen legger til at det også blir tenkt langsiktig i barnehage-saken.

– Det har vært diskutert over en lengre periode om vi skal se på sammenslåing og samkjøring av barnehager. Den diskusjonen settes det nok fart i nå, siden barnetallene har gått ned og det tilsynelatende ikke er behov for den ene barnehagen. Det er vanskelig å spå barnetallene her i byen. Vi må se på smarte løsninger for fremtiden, sier han.

Et forslag som har blitt lansert fra LL er å stenge både Longyearbyen barnehage og Kullungen og heller bygge opp en større barnehage i Polarflokken.

– Poenget var å få mer samkjøring, og å lettere kunne åpne og stenge avdelinger. Slik vil vi kunne utnytte bygninger og personale bedre, sier Olsen.

– Er dette en sak som nå vil bli løftet politisk?

– Det vil jeg tro. Situasjonen nå viser utfordringene vi har. Det er ikke smart å ha bygg som står ubenytta. Det koster penger. Men det skal være et godt barnehagetilbud det har det vært bred politisk enighet om i årevis. Og vi skal ha 100 prosent barnehagedekning, sier Olsen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!