Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det er enorme skader. Et av husene flyttet seg åtti meter

Skredekspert Kjetil Brattlien ved NGI var søndag ettermiddag ferdig med undersøkelsene i rassiden ved spisshusene. FOTO: Geir Barstein

Skredekspertene er ferdige med undersøkelsene:

– Det er enorme skader. Et av husene flyttet seg åtti meter

Ifølge NGI kunne skredet rammet mye verre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.12.2015 kl 16:50

NGI var i 13.30-tida ferdige med sine undersøkelser i fjellsiden over det rasrammede området. Skredekspert Kjetil Brattlien i NGI beskriver skadene som enorme.

– Jeg gjør meg mange tanker når jeg ser dette. En ting er at det er utrolig at det har gått så bra. Det er enorme skader. Et av husene har flyttet seg åtti meter, sier Brattlien til pressen etter at de i flere timer har gjennomgått området.

Se bildet større

NGI-teamet oppe ved bruddkanten søndag formiddag. FOTO: Geir Barstein

På grunn av permafrosten står alle hus i Longyearbyen på peler. Skredeksperten tror det hadde stor betydning for utfallet, da byggene ble truffet av enorme snømasser lørdag formiddag.

– Jeg tror skadene ville blitt vesentlig større om ikke husene fikk beveget på seg, sier han.

Teamet fra NGI var helt oppe i bruddkanten for å granske forholdene og mekanismene som bidro til at skredet gikk.

– Kanten var tre, fire meter høy. Det kom flere meter fokksnø på kort tid, og da blir skredfaren stor. Dette kategoriseres som skredfare fire som er det nest største på skalaen. Da kalles det et stort snøskred, sier han.

Se bildet større

Ifølge skredekspertene kunne utfallet av skredet blitt mye verre, om ikke husene sto på peler. Her er de på vei opp til bruddkanten i bakgrunnen. FOTO: Geir Barstein

Totalt er 180 mennesker evakuert fra boliger som følge av rasfare langs hele østsida av Longyeardalen. NGI har foreløpig ikke fått fingransket disse områdene.

– Vi vet ikke når de får flytte tilbake. Nå har vi kjøpt oss tid ved å evakuere husene, slik at vi får tid til å tenke oss om og diskutere situasjonen, sier Brattlien.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!