Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det er enorme skader. Et av husene flyttet seg åtti meter

Skredekspert Kjetil Brattlien ved NGI var søndag ettermiddag ferdig med undersøkelsene i rassiden ved spisshusene. FOTO: Geir Barstein

Skredekspertene er ferdige med undersøkelsene:

– Det er enorme skader. Et av husene flyttet seg åtti meter

Ifølge NGI kunne skredet rammet mye verre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.12.2015 kl 16:50

NGI var i 13.30-tida ferdige med sine undersøkelser i fjellsiden over det rasrammede området. Skredekspert Kjetil Brattlien i NGI beskriver skadene som enorme.

– Jeg gjør meg mange tanker når jeg ser dette. En ting er at det er utrolig at det har gått så bra. Det er enorme skader. Et av husene har flyttet seg åtti meter, sier Brattlien til pressen etter at de i flere timer har gjennomgått området.

Se bildet større

NGI-teamet oppe ved bruddkanten søndag formiddag. FOTO: Geir Barstein

På grunn av permafrosten står alle hus i Longyearbyen på peler. Skredeksperten tror det hadde stor betydning for utfallet, da byggene ble truffet av enorme snømasser lørdag formiddag.

– Jeg tror skadene ville blitt vesentlig større om ikke husene fikk beveget på seg, sier han.

Teamet fra NGI var helt oppe i bruddkanten for å granske forholdene og mekanismene som bidro til at skredet gikk.

– Kanten var tre, fire meter høy. Det kom flere meter fokksnø på kort tid, og da blir skredfaren stor. Dette kategoriseres som skredfare fire som er det nest største på skalaen. Da kalles det et stort snøskred, sier han.

Se bildet større

Ifølge skredekspertene kunne utfallet av skredet blitt mye verre, om ikke husene sto på peler. Her er de på vei opp til bruddkanten i bakgrunnen. FOTO: Geir Barstein

Totalt er 180 mennesker evakuert fra boliger som følge av rasfare langs hele østsida av Longyeardalen. NGI har foreløpig ikke fått fingransket disse områdene.

– Vi vet ikke når de får flytte tilbake. Nå har vi kjøpt oss tid ved å evakuere husene, slik at vi får tid til å tenke oss om og diskutere situasjonen, sier Brattlien.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!