Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det er enorme skader. Et av husene flyttet seg åtti meter

Skredekspert Kjetil Brattlien ved NGI var søndag ettermiddag ferdig med undersøkelsene i rassiden ved spisshusene. FOTO: Geir Barstein

Skredekspertene er ferdige med undersøkelsene:

– Det er enorme skader. Et av husene flyttet seg åtti meter

Ifølge NGI kunne skredet rammet mye verre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.12.2015 kl 16:50

NGI var i 13.30-tida ferdige med sine undersøkelser i fjellsiden over det rasrammede området. Skredekspert Kjetil Brattlien i NGI beskriver skadene som enorme.

– Jeg gjør meg mange tanker når jeg ser dette. En ting er at det er utrolig at det har gått så bra. Det er enorme skader. Et av husene har flyttet seg åtti meter, sier Brattlien til pressen etter at de i flere timer har gjennomgått området.

Se bildet større

NGI-teamet oppe ved bruddkanten søndag formiddag. FOTO: Geir Barstein

På grunn av permafrosten står alle hus i Longyearbyen på peler. Skredeksperten tror det hadde stor betydning for utfallet, da byggene ble truffet av enorme snømasser lørdag formiddag.

– Jeg tror skadene ville blitt vesentlig større om ikke husene fikk beveget på seg, sier han.

Teamet fra NGI var helt oppe i bruddkanten for å granske forholdene og mekanismene som bidro til at skredet gikk.

– Kanten var tre, fire meter høy. Det kom flere meter fokksnø på kort tid, og da blir skredfaren stor. Dette kategoriseres som skredfare fire som er det nest største på skalaen. Da kalles det et stort snøskred, sier han.

Se bildet større

Ifølge skredekspertene kunne utfallet av skredet blitt mye verre, om ikke husene sto på peler. Her er de på vei opp til bruddkanten i bakgrunnen. FOTO: Geir Barstein

Totalt er 180 mennesker evakuert fra boliger som følge av rasfare langs hele østsida av Longyeardalen. NGI har foreløpig ikke fått fingransket disse områdene.

– Vi vet ikke når de får flytte tilbake. Nå har vi kjøpt oss tid ved å evakuere husene, slik at vi får tid til å tenke oss om og diskutere situasjonen, sier Brattlien.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!