Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det er enda lysere her enn jeg hadde forestilt meg

Nye: Berit Sagfossen (t.v.) er ny assisterende sysselmann, mens Hanne Margrethe Ingebrigtsen har for tredje gang jobben som juridisk rådgiver hos Sysselmannen. Isbjørnen har vært isbjørn hele veien. FOTO: Ole Magnus Rapp

– Det er enda lysere her enn jeg hadde forestilt meg

Berit Sagfossen (57) er ny assisterende sysselmann.

Tekst:

Publisert:

Ytterligere to av jussens sterke kvinner har inntatt Skjæringa.

Berit Sagfossen (57) kommer til Sysselmannen fra jobben som førstestatsadvokat i Oslo, mens Hanne Margrethe Ingebrigtsen (59) har lang fartstid som avdelingsdirektør i Polaravdelingen i Justis og beredskapsdepartementet.

Fra før inneholder «jusklubben» sysselmann Kjerstin Askholt og Helene Mokkelbost, jurist i miljøvernavdelingen.

Sagfossen tiltrådte for seks uker siden jobben som assisterende sysselmann, med ansvar for påtale, strafferett og prosess. I tillegg til mange andre oppgaver.

Måtte tilbake

Ingebrigtsen kom tilbake for fire uker siden, og om noen kjenner navnet, så er det samme kvinne som to gang tidligere har hatt jobben som juridisk rådgiver.

– Vi bare måtte tilbake. Det er lett og trives her og arbeidsoppgavene er spennende, sier Ingebrigtsen. Mannen Bjørn Frantzen er feltbiolog og fugleentusiast, også han er Svalbard-veteran. Nå gleder de seg til noen år sammen her, der de vil forsyne seg av både natur og kulturliv.

Byens største hund

Den nye assisterende sysselmannen har mange allerede stiftet bekjentskap med siden hun stadig går tur med det som kanskje er Svalbards største hund.

– Han heter «Bernt», er newfoundlender, er leken og blid og veier 70 kilo, smiler eieren som liker å være ute med sin store venn.

– Mine tre voksne sønner syntes det var kult at mamma fikk jobb på Svalbard. Men de og mannen min krevde at jeg tok med «Bernt» slik at jeg hadde turfølge, sier hun.

Sagfossen har gjennom jobben i Oslo erfaring som aktor i noen av Norge mest alvorlige kriminalsaker. På Svalbard ser hun frem til et bredt faglig arbeidsområde i en bygd hun mer g mer liker.

– Det første om overrasket meg var at det er enda lysere døgnet rundt enn jeg hadde forestilt meg. Jeg har aldri før bodd i et område med midnattssol, og hittil har alt svart til forventningene og mer til sier hun.

Fra polaravdelingen

Ingebrigtsen har i Justisdepartementets polaravdeling hatt mye med juss å gjøre, både i Arktis og Antarktis.

I departementet deltok hun i arbeidet med svalbardmeldingen som nylig ble lagt fram, og har ledet arbeidet med stortingsmeldingen om Bouvetøya. Hun har også deltatt i Utenriksdepartementets arbeid med meldingen om Antarktis. Hos Sysselmannen skal hun blant annet ha ansvar for kontrakter med helikopterselskapet og tjenestefartøyet «Polarsyssel», i tillegg til ulike spørsmål om lovgivningen for Svalbard.

– Allerede i 1992 var jeg med på å skaffe Sysselmannen det første helikopter med redningsutstyr, og siden har jeg arbeidet mye med det som skjer her nord, fra Oslo og herfra. Har vært to perioder her før, og nå min tredje, som jeg gleder meg til, sier Hanne Margrethe Ingebrigtsen.

Noen kommer – noen går

I løpet av et år skiftes nærmere en tredjedel av Sysselmannens ansatte ut, så også i år. Tre fra politiavdelingen drar på slutt, og tre nye kommer i løpet av sommeren og høsten.

Blant de som drar etter endt åremål er sysselmannsførstebetjentene Sidsel og Christian Svarstad, ekteparet har også markert seg i byens idrettsliv, sist under skimaraton. Også politisjef Jon Starheimsæter slutter.

– I miljøavdelingen slutter Snorre Haukalid som arbeider med kulturminner og Solvår Reiten som er rådgiver innen forurensing, opplyser administrasjonssjef Sverre Indredavik.

Tone Hertzberg som er informasjonsrådgiver slutter etter to år og drar tilbake til Klima og miljødepartementet, også reiselivskonsulenten Margrete Keyser. I hennes stilling er Aud Andersen fra Basecamp Spitsbergen ansatt. Arkivlederen Anita Hoøy Rekkavik slutter også.

– Det er god interesse for de ledige jobbene, og vi får veldig bra søkere, sier Indredavik

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!