Mann tatt for hærverk på Blåmyra:

– Det er en forkastelig oppførsel

Politiet har oppklart hendelsen.

Hærverk: Brannvesenet rykket natt til søndag 5. juli ut til en bolig på Blåmyra, hvor noen hadde sprayet rundt seg med et brannslukningsapparat i en gang. På et vaskerom ble det også funnet avføring.
Publisert

Svalbardposten skrev tidligere i sommer en sak etter at noen hadde gått amok med et brannslukningsapparat i gangen i et av husene på Blåmyra i Longyearbyen natt til søndag, 5. juli.

Nå har politiet oppklart saken, bekrefter sysselmannsførstebetjent Irene Sætermoen.

– Vi mottok tips som førte til at vi fant vedkommende. Han har vært inne til avhør, hvor han erkjente de faktiske forhold, sier Sætermoen, og legger til at gjerningspersonen var en mann i 20-30 årene med tilknytning til Svalbard.

– Han har beklaget hendelsen, og har også gitt beskjed til oss om at han vil kontakte Longyearbyen lokalstyre for å gjøre opp for utgiftene med vaskejobben som ble utført etter hendelsen, sier Sætermoen.

Beruset
Politiet har opprettet straffesak, og det blir nå opp til en påtalejurist å ta stilling til hva slags straffereaksjon mannen kan vente seg fra politiets side. På grunn av ferieavvikling, vil det spørsmålet først bli tatt stilling til i løpet av august.

Mannen har ikke gitt noen forklaring på hvorfor hærverket fant sted, men i følge Sætermoen skal det ha vært noe beruselse inne i bildet.

– Det er bra at vi fant ut hvem som hadde gjort det, for sånn oppførsel er ikke akseptabel. Slik vil vi ikke ha det her i byen, sier Sætermoen.

Det var i morgentime søndag 5. juli at brannvesenet rykket ut til boligen. Der ble de møtt av trøtte beboere som hadde blitt vekket av brannalarmen. I en gang var det sprayet med pulver fra et brannslukningsapparat, og det ble også funnet avføring inne på et vaskerom.

Kostbar oppførsel
Det er Longyearbyen lokalstyre som eier den aktuelle boligen på Blåmyra, som leies ut til ansatte i lokalstyret.
Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes forteller at regninga for vasking og erstatning av brannslukningsapparatet kommer på i overkant av 10.000 kroner.

– Det er en forkastelig oppførsel, og vi anmelder rutinemessig alle slike hendelser, sier Saugnes, som synes det likevel er positivt at mannen nå ønsker å gjøre opp for seg.

– Når noen bokstavelig talt har driti seg ut, som i dette tilfellet, så tilgir vi synderen. Jeg synes det er ryddig og redelig at han vil gjøre opp for seg, selv om det er en hendelse vi ser svært alvorlig på, sier Saugnes og fortsetter:

– Dette er et hybelbygg for våre ansatte, og vi ønsker å ha et rolig og godt bomiljø.

I tillegg til en reaksjon fra politiet og erstatningskravet i forbindelse med vaskingen, kan mannen vente seg en regning fra brannvesenet:

– Han vil få en regning på ca 6000 kroner fra oss for at vaktlaget ble kalt ut på en falsk alarm, sier slukkeleder, Johnny Rognmo.

Powered by Labrador CMS