Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det er en forkastelig oppførsel

Hærverk: Brannvesenet rykket natt til søndag 5. juli ut til en bolig på Blåmyra, hvor noen hadde sprayet rundt seg med et brannslukningsapparat i en gang. På et vaskerom ble det også funnet avføring. FOTO: John Christian Nygaard

Mann tatt for hærverk på Blåmyra:

– Det er en forkastelig oppførsel

Politiet har oppklart hendelsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.07.2015 kl 14:13

Svalbardposten skrev tidligere i sommer en sak etter at noen hadde gått amok med et brannslukningsapparat i gangen i et av husene på Blåmyra i Longyearbyen natt til søndag, 5. juli.

Nå har politiet oppklart saken, bekrefter sysselmannsførstebetjent Irene Sætermoen.

– Vi mottok tips som førte til at vi fant vedkommende. Han har vært inne til avhør, hvor han erkjente de faktiske forhold, sier Sætermoen, og legger til at gjerningspersonen var en mann i 20-30 årene med tilknytning til Svalbard.

– Han har beklaget hendelsen, og har også gitt beskjed til oss om at han vil kontakte Longyearbyen lokalstyre for å gjøre opp for utgiftene med vaskejobben som ble utført etter hendelsen, sier Sætermoen.

Beruset
Politiet har opprettet straffesak, og det blir nå opp til en påtalejurist å ta stilling til hva slags straffereaksjon mannen kan vente seg fra politiets side. På grunn av ferieavvikling, vil det spørsmålet først bli tatt stilling til i løpet av august.

Mannen har ikke gitt noen forklaring på hvorfor hærverket fant sted, men i følge Sætermoen skal det ha vært noe beruselse inne i bildet.

– Det er bra at vi fant ut hvem som hadde gjort det, for sånn oppførsel er ikke akseptabel. Slik vil vi ikke ha det her i byen, sier Sætermoen.

Det var i morgentime søndag 5. juli at brannvesenet rykket ut til boligen. Der ble de møtt av trøtte beboere som hadde blitt vekket av brannalarmen. I en gang var det sprayet med pulver fra et brannslukningsapparat, og det ble også funnet avføring inne på et vaskerom.

Kostbar oppførsel
Det er Longyearbyen lokalstyre som eier den aktuelle boligen på Blåmyra, som leies ut til ansatte i lokalstyret.
Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes forteller at regninga for vasking og erstatning av brannslukningsapparatet kommer på i overkant av 10.000 kroner.

– Det er en forkastelig oppførsel, og vi anmelder rutinemessig alle slike hendelser, sier Saugnes, som synes det likevel er positivt at mannen nå ønsker å gjøre opp for seg.

– Når noen bokstavelig talt har driti seg ut, som i dette tilfellet, så tilgir vi synderen. Jeg synes det er ryddig og redelig at han vil gjøre opp for seg, selv om det er en hendelse vi ser svært alvorlig på, sier Saugnes og fortsetter:

– Dette er et hybelbygg for våre ansatte, og vi ønsker å ha et rolig og godt bomiljø.

I tillegg til en reaksjon fra politiet og erstatningskravet i forbindelse med vaskingen, kan mannen vente seg en regning fra brannvesenet:

– Han vil få en regning på ca 6000 kroner fra oss for at vaktlaget ble kalt ut på en falsk alarm, sier slukkeleder, Johnny Rognmo.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!