Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Det blir dyrere å trene

Neste år må man grave dypere i lommeboka for å få bruke treningsapparatene i Svalbardhallen. I alle fall de som ikke får dette gratis av arbeidsgiveren. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Det blir dyrere å trene

Dersom neste års budsjett blir vedtatt av lokalstyret, blir hver svetteperle langt dyrere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.11.2014 kl 14:47

Til tross for Longyearbyen lokalstyres friskliv-satsing for å få flere i aktivitet, har politikerne økt treningsavgiftene med 20 prosent neste år. Et årskort for voksne i svømmebassenget koster i år 1.490 kroner. Neste år blir prisen 1.800 kroner.

Også i treningsrommet koster det mer å holde kroppen i form. Treningsrommet har samme satser for voksne som svømmehallen, og også her økes prisene med 20 prosent.

De voksne som ønsker å ha muligheten til både å trene styrke og til å svømme, må ut med 620 kroner mer neste år. I tillegg kommer medlemskap til Svalbard Turn for de som ønsker å delta på spinning, fotball eller annen organisert trening.

– I Svalbardhallen har det vært lav prisøkning over lang tid, og vi er fremdeles langt unna kostnadsnivået. Vi nedprioriterer ikke fysisk aktivitet. Da ville vi ikke fått et frisklivsenter, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

Hun legger til at politikerne er fornøyde med at prisene fremdeles ligger under fastlandsnivået.

Dyrt energiverk
Tirsdag godkjente Administrasjonsutvalget (AU) budsjettforslaget for neste år. Budsjettet skal endelig vedtas av lokalstyret 9. desember, og ligger nå ute på høring.

– Det som er utfordrende er at energiverket blir en stor kostnad. Energiverket har preget budsjettarbeidet. Siden vi er avhengige av å sikre energi til lokalsamfunnet, får det definisjonsmakt, sier Kristoffersen.

Målet har vært at strømprisene holdes på et levelig nivå for befolkningen.

– Det har vi lyktes med, og det er vi svært glade for, sier hun.

Strømprisen øker med 3,5 prosent neste år fra 1,59 kroner per kilowattime til 1,65 kroner.

Samme tilbud
For å sikre strømproduksjonen i Longyearbyen må Longyearbyen lokalstyre (LL) bruke 96 millioner kroner på energiverket de neste fem årene. Politikerne ønsker ikke å øke strømprisen ut over normal prisstigning, men bruker heller av sparepengene. Situasjonen gjør at økonomien til LL blir mer sårbar i årene fremover.

Dette får likevel ikke noe å si for tjenestetilbudet fra LL neste år.

– Det er vi svært fornøyde med. Vi får også en økning innen barneverntjenesten, sier Kristoffersen.

Mer lån
Longyearbyen lokalstyre skal ta opp over 30 millioner kroner i lån til neste år. Dette skal blant annet brukes på utbedringer i fjernvarmen, nye rørkasser under den gamle delen av skolen, forlengelse av turistkaia og belysning i sentrum.

Til sammen vil LL ha 162,6 millioner kroner i lån i 2015 mot 113,2 millioner kroner i 2012.

Netto lånegjeld per innbygger vil være 81,3 millioner kroner neste år. Til sammenligning var tallet for Tromsø 60,6 millioner kroner og for landet utenom Oslo 47 millioner kroner ved utgangen av fjoråret. Dette bekymrer ikke Kristoffersen.

– Gjelda er innenfor et kontrollert nivå. En del av det går til utvikling som gjør oss klar for fremtiden, og noe er koblet til sikkerhet etter rapporten fra brannen på energiverket. Men gjelda bør ikke øke noe særlig, sier hun.

Mye av gjelda er tatt opp innenfor vann, fjernvarme og avløp som skal være selvfinansierende, det betyr betalt av brukerne.

– Det gjør at vi er innenfor en annen sikkerhetssone enn vi ellers ville vært, sier Kristoffersen.

Hun legger til at kostnadene til infrastruktur på 78 grader nord er svært høye.

De fleste gebyrene til LL øker ikke mer enn prisstigningen, men en barnehageplass og kostnader knyttet til avløp blir dyrere. Prisen på en full barnehageplass øker fra 2.405 kroner i måneden til 2.580 kroner.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!