Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det beste vi kunne håpe på

Det har vært en forferdelig tøff tid, sier klubbleder Ronald Jacobsen i Store Norske. FOTO: Eirik Palm

Krisen i Store Norske:

– Det beste vi kunne håpe på

Gruveklubben i Store Norske er lettet over at det kom en avklaring før jul. Samtidig avviser Monica Mæland at hun har somlet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.12.2015 kl 17:22

– Det var jo det beste vi kunne håpe på. Ikke minst er det fantastisk å få ei avklaring, for det har vært ei forferdelig tid i det siste å leve i det uvisse, sier klubbleder Ronald Jacobsen i Gruveklubben i Store Norske.

– Å få ei avklaring er kjempebra, for da vet vi hva vi har å jobbe mot, legger han til.

Ikke enig

Torsdag offentliggjorde næringsminister Monica Mæland (H) at regjeringen vil gå inn med 110 millioner kroner i 2016 for å støtte forslaget om driftshvile i Lunckefjell og en dobling av produksjonen i Gruve 7 utenfor Longyearbyen. Styret og administrasjonen i det kriserammede kullselskapet ba opprinnelig om et svar innen 23. november av hensyn til den videre prosessen, men måtte altså vente til den 17. desember. I mellomtiden har Mæland og regjerngen fått kritikk for at brukt lang tid, men Mæland avviser at hun har somlet.

LES OGSÅ: Regjeringen sier ja til driftshvile i Lunckefjell

– Jeg er ikke enig i at det har tatt lang tid. Vi fikk en henvendelse i september, og vi har gjort grundige vurderinger og hatt rådgivere som har gått gjennom styret anbefaling. Dette er veldig mye penger på en driftshvile, og da må vi vurdere alternativene. Og det har vi gjort grundig, sier Mæland, som mener det ikke er brukt mer tid enn nødvendig.

– Ingen kan spå

I forslaget som Stortinget skal ta stilling till neste vårsesjon, legges det opp til å gi Store Norske 110 millioner kroner i 2016, og at denne summen vurderes hvert av de neste årene. Anslaget i dag er at selskapet vil ha behov for 145 millioner kroner i 2017, men dette avhenger også av kullprisen. Hun vil heller ikke vurdere om det kan bli drift igjen i den nye kullgruva til 1,2 milliarder kroner.

– Når vi tar en driftshvile er det i erkjennelsen av at markedet nå er krevende. Men det er ingen som kan spå om framtida, sier statsråden og slår fast at Longyearbyen trenger sysselsetting og god tid til omstilling.

– Begge deler vil man få til nå om Stortinget slutter seg til det. Og jeg har god grunn til å tro at regjeringen vil få flertall.

"Det er viktig for oss med
norske innbyggere i Longyearbyen"

Viktig med nordmenn

Svalbardposten har tidligere skrevet at antallet nordmenn har gått ned mens andelen utlendinger øker i Longyearbyen. De ansatte i kullselskapet er i hovedsak norske statsborgere, og en fullstendig nedleggelse av kulldriften på Svalbard ville satt spor i statistikken. Næringsministeren innrømmer også at andelen norske innbyggere har vært en viktig del av vurderingen. Alternativet til driftshvile og 100 ansatte var ifølge kullselskapet ingen.

– Det er viktig for oss med norske innbyggere i Longyearbyen.

– Hvorfor?

– Fordi Svalbard er viktig for oss i mange sammehenger. Så har vi dette at det sikkerhetspolitiske bildet har endret seg, og norsk bosetting og aktivitet har en lang hstorie, sier Mæland til Svalbardposten.

Se bildet større

Monica Mæland (H) avviser sommel, og sier det er viktig med norske fastboende i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Hun avviser også forslaget fra Arbeiderpartiet om å bevilge 100 millioner kroner for å få fortgang i havneperosjektet, og viser til at regjeringen ga 15 millioner til forprosjektering.

– Jeg er selvsagt unig i Aps budsjett. Men det tillegger som oftest opposisjonen å bruke mer penger enn regjeringen kan bruke.

Fortsatt utfordringer

På flyet hjem til Sømna sitter en litt mer lettet klubbleder. Samtidig er Store Norske langt fra mål, sier Ronald Jacobsen.

– Samtidig har vi store utfordringer, og det er mange som blir sagt opp. Det er en stor og tung prosess, sier han.

Klubben har ikke full oversikt over effekten forslaget har for førtidspensjonen, men mener noen kommer til å falle utenfor.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!