Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Derfor døde isbjørnen

Isbjørnen, en hann på123 kilo og i godt hold, klarte seg ikke etter å ha blitt bedøvet av forskere på Edgeøya i september. Obduksjonen viser at den ble kvalt av mageinnholdet sitt. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Derfor døde isbjørnen

Isbjørnen kastet opp da den var bedøvet og fikk mageinnhold inn i lungene. At bjørnen ble forlatt med hodet høyt, kan ha medvirket til at dette skjedde.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.10.2013 kl 17:46

Obduksjonsrapporten fra Veterinærinstituttet er klar på hvorfor hannbjørnen døde etter å ha blitt bedøvd av forskere ved Norsk Polarinstitutt på Me­odden, helt nord på Edgeøya i begynnelsen av september. Konklusjonen er «aspirasjon av mageinnhold», som betyr at bjørnen har dratt mageinnhold inn i lungene slik at den har blitt kvalt.

Uheldig stilling?

Spørsmålet er hvorfor en hannbjørn, som var i godt hold, ble kvalt mens den sov ut bedøvelsen. I rapporten fra Veterinærinstituttet bemerkes det at den bedøvde bjørnen ble forlatt med hodet høyt, og at dette kan ha bidratt til kvelningen, da den ikke fikk hjelp av tyngdekraften til å få mageinnholdet ut.

Svalbardposten har snakket med professor Jon M. Arnemo, spesialist på medikamentell immobilisering av vilt, som har 20 års erfaring med brunbjørn. Han er overrasket over at bjørnen har gulpa opp mageinnhold.

– Det skal presiseres at jeg bare har erfaring med brunbjørn. Men vi har aldri opplevd at bjørn har gulpet opp mageinnhold. Fysiologisk er bjørnen forskjellig fra ulver og andre dyr vi jobber med. Til nå har vi ikke trodd at den kunne gulpe opp mageinnhold slik denne bjørnen åpenbart har gjort, sier Arnemo.

Sjeldent tilfelle

Jon M. Arnemo har bedøvd tusenvis av bjørner. Isbjørnen som døde på Edgeøya i september kan ha gitt forskeren ny kunnskap om hva som kan skje.

– Jeg tror dette er et sjeldent tilfelle, og muligens et ekstremt uheldig sammentreff. Undersøkelsen viser at bjørnen nylig hadde spist da det var massevis av hardpakket reinsdyrfett og hår i magesekken og i spiserøret. Rein er ikke hovedkosten til isbjørn, og det kan ha medvirket til kvelningen.

– Jeg registrerer at Norsk Polarinstitutt har en svært lav dødelighet på sine fangster. To av tusen dyr dør under immobilisering, og det er langt lavere enn det man for eksempel har på en dyreklinikk hvor man behandler katter og hunder. Jeg vil si at dødelighetsnivået ved bedøving er null, sier Jon M. Arnemo.

– Kan det faktum at bjørnen ble lagt med hodet høyt ha hatt noe å si?

– Når det nå kommer fram at den har gulpet opp mageinnhold, kan det ha vært medvirkende til at den døde. Ellers er det vanlig, også med brunbjørn, å la den ligge i stabilt sideleie med hodet litt høyere når den er blitt bedøvd.

Rutinegjennomgang

Isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt har aldri opplevd at en isbjørn har kastet opp etter å ha blitt bedøvd. Aars har forhørt seg med sin internasjonalt anerkjente kollega Andy Derocher, som har bedøvd flere tusen isbjørn, og han har heller ikke opplevd dette før.

– Vi vet altså at denne isbjørnen kastet opp etter at den ble bedøvd. Men vi vet ikke hvorfor den kastet opp. Uansett er det svært sjelden at det skjer. Vi har mistet fire isbjørner av totalt 1.964 fangster siden 1991, og ingen som denne. Muligheten må holdes åpen for at denne bjørnen kan ha feilet noe annet som bidro til at den døde, sier Aars.

Henlagt

Det finnes motgift til bedøvelsesmiddelet som blir brukt, men den er forbundet med enda høyere dødelighet enn å la dyret våkne av seg selv. Uansett får utfallet på Edgeøya i september konsekvenser for forskerne.

– Da bjørnen kastet opp, var det ikke optimalt at den lå med hodet høyt. I framtiden kommer vi til å tenke på at hodet skal ligge lavere når vi forlater et dyr, sier Jon Aars.

Sysselmannens etterforsking av saken ble denne uken avsluttet. Forholdet ble henlagt som intet straffbart forhold.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!