Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Derfor begynte det å brenne

Ved 14-tida fredag hadde brannmannskapene kontroll over brannen og varmen i Energiverket. Her inne i produksjonshallen. FOTO: Anders Fjellestad

Derfor begynte det å brenne

En sikkerhetsventil som ikke lukket seg, er årsaken til at taket på Energiverket tok fyr grytidlig fredag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.12.2012 kl 17:35

Ved 14-tida fredag fikk Svalbardposten bli med vedlikeholdsleder Odd Jostein Sylte, inn på Energiverket. Da var brannen og varmen under kontroll, og et par brannmenn sto inne og spylte vann på den ene veggen. Oppe på taket var brannmannskaper i sving med å undersøke og spyle vann på taket.

Ventil lukket seg ikke

Grunnen til at det begynte å brenne tidlig fredag morgen, er en sikkerhetsventil som ikke lukket seg slik den skal, forklarer vedlikeholdslederen.

I energiproduksjonen skapes det store mengder damp som skal drive turbinene. Ved overtrykk, åpnes en sikkerhetsventil og slipper dampen ut gjennom egne rør som leder ut gjennom taket.

– Når trykket faller igjen, skal sikkerhetsventilen lukke seg, men dette skjedde ikke. Vi vet ikke hvorfor ventilen ikke lukket seg, sier Sylte.

Dermed fortsatte glovarm damp å strømme ut av røret. Til slutt ble varmeutviklingen så stor at dekket på taket ble antent. Dermed var brannen et faktum rundt klokka 06 fredag morgen.

Frykter vannet

Inne i Energiverket fosser vannet ned fra vegger og tak. Det er dårlig nytt for et kraftverk fullt av elektriske komponenter og elektromotorer.

– Vi vet ikke hvor mye vann som har slått inn i de elektriske komponentene. Vi må få klarhet i og undersøkt dette så fort brannvesenet lar oss, sier vedlikeholdslederen.

Det er uvisst når Energiverket kan begynne å produsere strøm igjen. To store kjeler produserer strøm, og den ene av dem ser ut til å ha sluppet unna vann og brann.

– Denne kjelen har vi hatt stopp på, på grunn av service. Vi vil prioritere å få drift på denne kjelen så for det lar seg gjøre, sier Sylte.

Se bildet større

Det var en sikkerhetsventil som denne (blå) som ikke lukket seg slik den skulle tidlig fredag morgen. Dermed fortsatte glovarm damp å strømme ut av det bakerste loddrette røret. Dekket på taket ble til slutt så varmt at det tok fyr. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Brannmannskaper jobbet hele fredag for å slokke og kontrollere brannen i taket på Energiverket. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Store mengder slokkevann rant inne i Energiverket fredag ettermiddag. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede kabel

Alternativ til kull som energiforsyning.

Høringen pågår nå

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!