Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Denne skal gi bedre temperatur

Værstasjonene på Svalbard skal heretter gi riktigere temperaturvarsler. FOTO: Ketil Isaksen/Meteorologisk institutt

Denne skal gi bedre temperatur

Mange har ergret seg over store feil i yr.no sine temperaturvarsler for Svalbard. Nå lover værtjenesten bedring.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.03.2012 kl 09:00

Varsel: -15 grader. Virkelig temperatur: -3 grader. Ja, svalbardfolk har blitt vant til å legge på både fem og ti grader på yr.no sine temperaturvarsler for øygruppa. Meteorologisk institutt innrømmer at varslene på langt nær har vært gode nok.

Tøft terreng

Årsaken er at temperaturen beregnes ut fra såkalte beregningspunkter som ligger langt fra hverandre, opplyser instituttet i en pressemelding

På grunn av komplisert terreng og naturforhold mellom punktene, blir temperaturen upresis.


«Longyearbyen er et eksempel på dette. I værvarslingsmodellen har Isfjorden mindre utstrekning enn i virkeligheten. Det vil si at det «varme» vannet i fjorden ikke påvirker den varslede temperaturen i og omkring Longyearbyen godt nok, og dette resulterer i at varslet temperatur blir gjennomgående for lav. Svea er et annet eksempel der det skjer nesten det samme», opplyser Meteorologisk institutt.

Rettes opp

Nå skal yr.no korrigere utregningene ved å bruke ferske observasjoner fra de ulike værstasjonene på Svalbard. Dette har blitt gjort på fastlandet en stund, med stor suksess.

«Metoden vil neppe løse alle utfordringer med værvarsling for øygruppen, men i kombinasjon med andre forbedringer, vil det bidra til stadig bedre varselkvalitet. Vi har nylig opprettet en del nye observasjonsstasjoner i området og får stadig tilgang til flere» skriver instituttet.

Systemet er nå tatt i bruk. Andelen lite gode temperaturvarsler (mer enn 3 grader feil) hadde fredag sunket fra godt over 50 prosent til under 10 prosent, ifølge yr.no. 

Last ned vedlegg

Temperatur.pdf

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!