Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Denne skal gi bedre temperatur

Værstasjonene på Svalbard skal heretter gi riktigere temperaturvarsler. FOTO: Ketil Isaksen/Meteorologisk institutt

Denne skal gi bedre temperatur

Mange har ergret seg over store feil i yr.no sine temperaturvarsler for Svalbard. Nå lover værtjenesten bedring.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.03.2012 kl 09:00

Varsel: -15 grader. Virkelig temperatur: -3 grader. Ja, svalbardfolk har blitt vant til å legge på både fem og ti grader på yr.no sine temperaturvarsler for øygruppa. Meteorologisk institutt innrømmer at varslene på langt nær har vært gode nok.

Tøft terreng

Årsaken er at temperaturen beregnes ut fra såkalte beregningspunkter som ligger langt fra hverandre, opplyser instituttet i en pressemelding

På grunn av komplisert terreng og naturforhold mellom punktene, blir temperaturen upresis.


«Longyearbyen er et eksempel på dette. I værvarslingsmodellen har Isfjorden mindre utstrekning enn i virkeligheten. Det vil si at det «varme» vannet i fjorden ikke påvirker den varslede temperaturen i og omkring Longyearbyen godt nok, og dette resulterer i at varslet temperatur blir gjennomgående for lav. Svea er et annet eksempel der det skjer nesten det samme», opplyser Meteorologisk institutt.

Rettes opp

Nå skal yr.no korrigere utregningene ved å bruke ferske observasjoner fra de ulike værstasjonene på Svalbard. Dette har blitt gjort på fastlandet en stund, med stor suksess.

«Metoden vil neppe løse alle utfordringer med værvarsling for øygruppen, men i kombinasjon med andre forbedringer, vil det bidra til stadig bedre varselkvalitet. Vi har nylig opprettet en del nye observasjonsstasjoner i området og får stadig tilgang til flere» skriver instituttet.

Systemet er nå tatt i bruk. Andelen lite gode temperaturvarsler (mer enn 3 grader feil) hadde fredag sunket fra godt over 50 prosent til under 10 prosent, ifølge yr.no. 

Last ned vedlegg

Temperatur.pdf

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!