Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Denne skal gi bedre temperatur

Værstasjonene på Svalbard skal heretter gi riktigere temperaturvarsler. FOTO: Ketil Isaksen/Meteorologisk institutt

Denne skal gi bedre temperatur

Mange har ergret seg over store feil i yr.no sine temperaturvarsler for Svalbard. Nå lover værtjenesten bedring.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.03.2012 kl 09:00

Varsel: -15 grader. Virkelig temperatur: -3 grader. Ja, svalbardfolk har blitt vant til å legge på både fem og ti grader på yr.no sine temperaturvarsler for øygruppa. Meteorologisk institutt innrømmer at varslene på langt nær har vært gode nok.

Tøft terreng

Årsaken er at temperaturen beregnes ut fra såkalte beregningspunkter som ligger langt fra hverandre, opplyser instituttet i en pressemelding

På grunn av komplisert terreng og naturforhold mellom punktene, blir temperaturen upresis.


«Longyearbyen er et eksempel på dette. I værvarslingsmodellen har Isfjorden mindre utstrekning enn i virkeligheten. Det vil si at det «varme» vannet i fjorden ikke påvirker den varslede temperaturen i og omkring Longyearbyen godt nok, og dette resulterer i at varslet temperatur blir gjennomgående for lav. Svea er et annet eksempel der det skjer nesten det samme», opplyser Meteorologisk institutt.

Rettes opp

Nå skal yr.no korrigere utregningene ved å bruke ferske observasjoner fra de ulike værstasjonene på Svalbard. Dette har blitt gjort på fastlandet en stund, med stor suksess.

«Metoden vil neppe løse alle utfordringer med værvarsling for øygruppen, men i kombinasjon med andre forbedringer, vil det bidra til stadig bedre varselkvalitet. Vi har nylig opprettet en del nye observasjonsstasjoner i området og får stadig tilgang til flere» skriver instituttet.

Systemet er nå tatt i bruk. Andelen lite gode temperaturvarsler (mer enn 3 grader feil) hadde fredag sunket fra godt over 50 prosent til under 10 prosent, ifølge yr.no. 

Last ned vedlegg

Temperatur.pdf

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!