Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Denne rapporten får du ikke se

Her er rapporten som Bydrift holder delvis hemmelig. FOTO: Anders Fjellestad

Denne rapporten får du ikke se

I november utførte Arctic Safety en beredskapsøvelse ved Energiverket. Men hva selskapet mener om beredskapen, holder Bydrift hemmelig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.01.2012 kl 10:00

To ganger har Svalbardposten bedt Bydrift om å få innsyn i hele rapporten etter en uanmeldt beredskapsøvelse ved Energiverket 17. november. Fremdeles holdes sentrale deler av rapporten unna offentligheten. Bydrift anser den som organintern etter offentlighetslovens paragraf 14.

– Tar seg dårlig ut

Svalbardposten mener rapporten ikke er organintern, siden den ikke er utarbeidet av Bydrift selv, men av det eksterne rådgivingsselskapet Arctic Safety. Avisen har nå klaget hemmeligholdet til Sysselmannen.

– Alt som skjer ved Energiverket berører oss så sterkt at det bør være full åpenhet. Det tar seg dårlig ut at Bydrift forsøker seg på hemmelighold, det skaper inntrykk av at de har noe å skjule, sier Birger Amundsen, redaktør i Svalbardposten.

Se den omtalte rapporten her

Testet beredskapen

De siste årene har Energiverket slitt med avvik, jevnlige strømbrudd, klager fra tidligere ansatte og kritikk og anmerkninger fra flere ulike inspeksjonsmyndigheter. Bydrift har i samarbeid med Energiverket gjort flere grep for å rydde opp. Fremdeles er det strømbrudd, og inspeksjonsmyndighetene er ennå ikke fullt ut tilfreds med forholdene.

På oppdrag fra Bydrift gjennomførte derfor rådgivings- og sikkerhetsselskapet Arctic Safety en uanmeldt beredskapsøvelse ved Energiverket 17. november. Øvelsen skulle teste beredskapen, finne forbedringer og komme med anbefalinger til driften.

Skal få snakke fritt

Daglig leder i Bydrift, Marianne Aasen, sier rapporten holdes delvis hemmelig av hensyn til de ansatte ved Energiverket.

– Ansatte som er på en beredskapsøvelse skal få uttrykke seg fritt uten å risikere at det de sier havner i avisen. Å offentliggjøre hele rapporten kan føre til at folk blir redde for å prate fritt, sier Aasen.

Aasen mener rapporten ikke sier mye om beredskapen ved Energiverket.
– Dette er en rapport på en intern øvelse, og hovedkonklusjonen i rapporten er offentlig. Beredskapen ved Energiverket ser man ikke gjennom denne rapporten. Den ser en i revisjoner fra inspeksjonene til Klima- og forurensningsdirektoratet, kommunerevisjonen og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Disse rapportene er offentlige, påpeker Aasen som ikke ønsker å kommentere saken utover dette.

 
Mer om saken i dagens utgave av Svalbardposten. 
 

Last ned vedlegg

Beredskapsvelse_avholdt_p_energiverket_17112011__sladdet_versjon_II.pdf

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!