Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Denne rapporten får du ikke se

Her er rapporten som Bydrift holder delvis hemmelig. FOTO: Anders Fjellestad

Denne rapporten får du ikke se

I november utførte Arctic Safety en beredskapsøvelse ved Energiverket. Men hva selskapet mener om beredskapen, holder Bydrift hemmelig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.01.2012 kl 10:00

To ganger har Svalbardposten bedt Bydrift om å få innsyn i hele rapporten etter en uanmeldt beredskapsøvelse ved Energiverket 17. november. Fremdeles holdes sentrale deler av rapporten unna offentligheten. Bydrift anser den som organintern etter offentlighetslovens paragraf 14.

– Tar seg dårlig ut

Svalbardposten mener rapporten ikke er organintern, siden den ikke er utarbeidet av Bydrift selv, men av det eksterne rådgivingsselskapet Arctic Safety. Avisen har nå klaget hemmeligholdet til Sysselmannen.

– Alt som skjer ved Energiverket berører oss så sterkt at det bør være full åpenhet. Det tar seg dårlig ut at Bydrift forsøker seg på hemmelighold, det skaper inntrykk av at de har noe å skjule, sier Birger Amundsen, redaktør i Svalbardposten.

Se den omtalte rapporten her

Testet beredskapen

De siste årene har Energiverket slitt med avvik, jevnlige strømbrudd, klager fra tidligere ansatte og kritikk og anmerkninger fra flere ulike inspeksjonsmyndigheter. Bydrift har i samarbeid med Energiverket gjort flere grep for å rydde opp. Fremdeles er det strømbrudd, og inspeksjonsmyndighetene er ennå ikke fullt ut tilfreds med forholdene.

På oppdrag fra Bydrift gjennomførte derfor rådgivings- og sikkerhetsselskapet Arctic Safety en uanmeldt beredskapsøvelse ved Energiverket 17. november. Øvelsen skulle teste beredskapen, finne forbedringer og komme med anbefalinger til driften.

Skal få snakke fritt

Daglig leder i Bydrift, Marianne Aasen, sier rapporten holdes delvis hemmelig av hensyn til de ansatte ved Energiverket.

– Ansatte som er på en beredskapsøvelse skal få uttrykke seg fritt uten å risikere at det de sier havner i avisen. Å offentliggjøre hele rapporten kan føre til at folk blir redde for å prate fritt, sier Aasen.

Aasen mener rapporten ikke sier mye om beredskapen ved Energiverket.
– Dette er en rapport på en intern øvelse, og hovedkonklusjonen i rapporten er offentlig. Beredskapen ved Energiverket ser man ikke gjennom denne rapporten. Den ser en i revisjoner fra inspeksjonene til Klima- og forurensningsdirektoratet, kommunerevisjonen og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Disse rapportene er offentlige, påpeker Aasen som ikke ønsker å kommentere saken utover dette.

 
Mer om saken i dagens utgave av Svalbardposten. 
 

Last ned vedlegg

Beredskapsvelse_avholdt_p_energiverket_17112011__sladdet_versjon_II.pdf

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!