Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Denne formørkelsen hadde alt. Helt utrolig!

Solfysiker Pål Brekke feirer med sjampanje. FOTO: Geir Barstein

- Denne formørkelsen hadde alt. Helt utrolig!

Jubel og tårer i Adventdalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.03.2015 kl 13:50

Ti minutter over elleve ble det nesten natt. Sola, månen og Svalbard sto på rett linje, uten en eneste sky som sperret for den totale solformørkelsen.

Jubelen sto utover Adventdalen da den siste glipen sollys forsvant bak månen og den mystiske koronaen viste seg selv over den polare tundraen. Planeten Venus lyste opp, mens det eneste sporet av vår nærmeste stjerne var en spøkelsesaktig og ringformet glød.

Mot vest, utenfor den totale skyggen, ble himmelen rød som en soloppgang. Hundrevis av frammøtte i Adventdalen jublet, ble målløse eller gråt en skvett. Kameraklikkene ble intense.

- Denne formørkelsen hadde alt. Den var finere enn den forrige jeg så. Lufta her er så utrolig klar. Du fikk se diamantringeffekten, koronaen... alt. Helt utrolig, sier solfysiker Pål Brekke.

Eklipsen var total i to minutter og 27 sekunder, men det føltes som en evighet. De ellers så skarpe refleksjonene fra snøen og isen forsvant og Svalbard badet i et dust, dempet lys.

- Vi fikk ikke noe nordlys, som jeg hadde håpet. Det er fordi det ble lysere enn vanlig på grunn av all snøen, sier Brekke.

Det arktiske, rå bakteppet og den klare atmosfæren gjorde selv garvede solformørkelsesjegere, som reiser verden rundt, målløse.

- Dette er min 14, men det er den beste jeg har sett. Den absolutt beste, sier et amerikansk par ute ved Bolterdalen.

Klokka 11.13 passete månen. De første solstrålene kom tilbake, og etter noen minutter med magisk demring ble det dag igjen. Klemmer, mer sjampanje og flere gledestårer.

- Vi burde hatt en dyrere sjampanje, sier britiske Diane.


Saken oppdateres.

Nøkkelord

Se bildet større

En gruppe japanske turister lot sjampanjen sprute. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Solas korona, som til vanlig er usynlig, gløder opp. De rødlilla flekkene helt inntil månen er solas kromosfære. FOTO: Håkon Dahle

Se bildet større

I øyeblikket før og etter at formørkelsen er total, kommer et lite lysblaff. Denne "diamantringeffekten" skyldes fjell og daler på månen. FOTO: Lise Ottem

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!