Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Den store planen

LOKAL PIRAT: Russiske Aleksander Iljasov (17) har bodd i Longyearbyen i tre år og trives godt. Neste år er han ferdig med videregående skole, da bærer det til fastlandet med ham. FOTO: Birger Amundsen

Den store planen

Det rasler og skrangler, du hører han lang vei. Aleksander Iljasov er et fargerikt innslag i en ellers så mørk tid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Alt skyldes filmen «Pirates of the Caribbean» med Johnny Depp i rollen som sjørøveren Jack Sparrow.
– Jeg likte filmen så sinnsykt godt, den forandret livet mitt. Johnny Depp! Ser du, jeg har mynter og alt mulig å håret mitt, akkurat som Jack Sparrow.

Aleksander rasler av entusiasme. Det var under en oslotur at han så filmen. Dagen etter troppet han opp på en frisørsalong, og etter iherdig innsats av opptil tre jenter fikk han forlenget håret med rasta og «dread lock», pyntet med alskens dingeldangel. Behandlingen strakte seg over to dager og Aleksander var knapt til å kjenne igjen.
– Jentene? De ble jo … hmm, hva skal jeg si, de liker det men synes at det er litt snålt. Og så synes de at det bråker, derfor bruker jeg av og til hårstrikk.
Foreldrene dro til Svalbard da han var to år; først til Pyramiden siden Barentsburg. Aleksander vokste opp hos bestemor og ei tante i den russiske storbyen Volgograd, og var 14 år da han kom til Longyearbyen.
– Jeg husker en gang at de sa, jeg var vel en 6-7 år, at nå måtte de reise sin vei for å tjene penger «for at du skal ha det trygt og godt i framtiden». Mamma gråt, og det var veldig vanskelig for meg.

Nå er den lille familien samlet i Longyearbyen. Faren arbeider som vaktmester i ISS, moren på messa i Svea.
Aleksander slet med språket den første tiden, nå snakker han godt norsk med en antydning nordnorsk i svingene.
Han har store planer for livet, men har ikke lyst til å ta høyere utdannelse.
– Nei, egentlig vil jeg ut i arbeidslivet men mine foreldre vil at jeg skal studere. Mor mi og faren min sier at jeg kommer til å tjene dobbelt så mye hvis jeg tar utdannelse. Så nå vil jeg studere petroleumslogistikk.
– Da må du bryte opp fra foreldrene dine?
– Ja, jeg skal til fastlandet og gå høyskole, så det blir sikkert vanskelig for mine foreldre når jeg drar.
– Drar du til Russland?
– Jeg kan dra til Russland og utdanne meg, men den vil ikke bli godkjent i Norge. Systemet er annerledes. Derfor vil jeg studere i Norge. Etter 6 år kan jeg søke norsk statsborgerskap. Det er planen, den store planen min.
Det rasler lystig. Aleksander smiler:
– Eller, kan hende er det enklere å gifte seg med en norsk jente? Men jeg tror nok at det er lurest først å ta utdannelse, og la det med jenta komme etterpå.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!