Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Den røde horde

 

Den røde horde

Longyearbyen er ikke belemret med støyende rødrussbander. Karoline og Lise-Yvonne gjør så godt de kan – men har ingen andre å leke med.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Jentene sprudler. Det er tross alt vår, 12års skolegang snart slutt og russehabitten på plass. Det var en tid hvor det ikke så særlig lyst ut for Karoline. Lenge var hun alene om å iføre seg russebukse, russe-t-skjorte, russe-hettegenser og russelue. Hun hadde 300 russekort liggende, klar til utdeling. Men hun var altså mutters alene.
– Alt fra jeg var liten så tenkte jeg: Rødruss, så tøft, sier hun.
Og som den standhaftige jenta hun er, holdt hun fast ved sin barndoms besvergelse. Russ skulle hun være, så kunne de andre gjøre hva de ville. Da samtlige fire medelever sviktet, skjønte Lise-Yvonne at hun måtte trå til, selv om hun egentlig ikke ville være russ.
– E ville ikke drikke og det hele, å dra rundt og feste og tulle og slikt. Men så var det bare ho Karoline igjen, som e bestekompisen min, så…
Derfor har hun akkurat pakket ut russeklærne, etter en rushbestilling, og håper inderlig at hun får russekortene i tide.
Karoline har bodd i Longyearbyen siden hun var åtte år, Lise-Yvonne er såkalt fastlandselev, en som ikke har tilhørighet på Svalbard men som selv velger å gå videregående her.
– E hadde ikke kjennskap til Svalbard, e sendte bare inn søknad. Så kom e inn og så dro e opp, ler hun.
Russeluene er rene og pene og duskene uten en eneste knute – fortsatt. Det vil si, i Karolines dusk er det knyttet en kinobillett.
– Vi var på kino og så «Svein og rotta» og så satt vi på bakerste rad og så klappa vi uten at det var noe å klappe for, sier Karoline begeistret.
Egentlig har de to jentene ikke tid til for mye tull og tøys. Lise-Yvonne bruker mye tid på skolen, Karoline turner, er turntrener for 5-7-åringer og badevakt i Svalbardhallen. I juli får hun vite om hun kommer inn på sykepleierutdannelsen i Trondheim. Lise-Yvonne drar til Canada som au-pair, og for å tenke over hva hun vil med livet sitt.
– Hva skal dere finne på som russ?
– Det kan vi ikke fortelle, sier Karoline.
– Det e jo hemmelig, sier Lise-Yvonne.
– Vi skal gå med wunderbaum rundt halsen og så skal vi binde oss sammen, sier Karoline.
– Og så skal vi ha vannkrig, hoier Lise-Yvonne.
– Hva er det dristigste dere skal gjøre?
– Det kan vi ikke fortelle, sier Karoline bestemt.
Jentene hvisker sammen.
– Det dristigste blir i hvert fall ikke å løpe naken gjennom sentrum, fastslår Karoline.
– Vi skal klistre opp plakater på Svalbardbutikken med teksten: Lev på luft og kjærlighet, butikkens priser kan vi ikke leve med, noe sånt, sier Lise-Yvonne.
– Og så skal vi vekke alle 17. mai, sier Karoline.
– Vi kan da ikke vekke folk, protesterer Lise-Yvonne.
– Jo, det kan vi, sier Karoline bestemt.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!