Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Den første kullfrakta

Den fremste haugen kommer fra Gruve 7, den bakerste fra Lunckefjell. Nå skal kullet fra den nye gruva testes i Longyearbyen. FOTO: Eirik Palm

Den første kullfrakta

Kull fra Lunckefjell gir strøm og varme i Longyearbyen – og ny kunnskap til Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.07.2014 kl 11:37

Kullhaugen på Hotellneset kommer fra oppfaringen i den nye gruva på Svalbard, og er det første Lunckefjell-kullet som skipes fra Svea.. I slutten av juni skjedde skipningen, og nå skal kvaliteten på kullet testes på energiverket.

Reserve
– Vi vil teste på hvordan det oppfører seg i forbrenningsprosessen, og har fått hjelp fra energiverket, sier Aleksander Askeland, direktør for produkt og performance i Store Norske.
Sammen med Sintef og Høgskolen i Narvik jobber kullselskapet nå med å finne nye bruksområder for kullet. Brenningen i Longyearbyen skal gi svar på energieffekt og avgasser. I tillegg tilhører kullet i Lunckefjellet Longyearfløtsen, den samme som kullet fra Gruve 7.

Strøm og varme produseres i dag ved hjelp av brenning av kull fra Gruve 7. Har Lunckefjell-kullet de samme egenskapene, noe testene foreløpig tilsier, vil det også være en backup.

– Ja, det gjør det jo. Hvis det blir kollaps i Gruve 7 kan vi bruke dette kullet. Det vil være en trygghet for oss, sier Hugo Olsen som for tiden fungerer som daglig leder på energiverket.

Til sammen 4.600 tonn kull er fraktet med skip fra Svea til Longyearbyen. Dette er nok til nærmere tre måneders forbruk, ifølge Olsen.

Ny idé
Brennverdi og renhet får betydning på prisen for kullet. Tester viser at om lag 60 prosent av kullet i Lunckefjellet har såkalt PCI-kvalitet (Pulverized coal injection), som blant annet brukes i metallurgisk industri, og målet er at en større andel av kullet skal brukes til andre formål enn energiproduksjon (se grafikk).

– Jo mindre aske og urenheter det er i kullet og jo høyere brennverdi man får, jo høyere pris kan man oppnå. På de høyeste kvalitetene begynner prisforskjellene å bli ganske vesentlig, så du kan få betydelige påslag. De som har de strengeste kravene, importerer for eksempel fra Australia for å få den kvaliteten de trenger, sier Askeland som forteller at ideen om å teste kullet i krafterket er relativt ny.

Fyringen med kull fra den nye gruva starter etter planen i kommende uke.

– I utgangspunktet var ikke dette en del av forretningsmodellen til Lunckefjellet. Når vi har begynt å utforske egenskapene til Lunckefjellkullet, var dette en mulighet til å undersøke mer, sier Askeland.

Nøkkelord

Se bildet større

Grafikken viser hva kullet som produseres på Svalbard, brukes til. Blått viser mengden som går til kullkraftverk. Rødt er metallurgisk industri, grønt er sementproduksjon, mens lilla omfatter annen industri. FOTO: Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!