Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Den flygende isbjørn

Tre ganger ble samme bjørn fløyet bort fra Pyramiden på 1990-tallet. Hver gang kom den tilbake til bygatene.

Tekst:

Publisert:

14. september i 1990 dukket isbjørnen det her skal fortelles om første gang opp i Longyearbyen. Den ble jaget fra byen, men dukket opp på nytt og ble bedøvet, utstyrt med øremerker og tatovert i leppa. En liten tann ble fjernet og brukt til å bestemme alderen, tre år. Den unge hannbjørnen ble fløyet som underhengende last med helikopter til Daudmannsøyra ved utløpet til Isfjorden.

Ble fløyet bort
Tre år senere hadde Pyramiden flere besøk av en innpåsliten bjørn. 17. september hadde den skremt bort ei binne med unge som hadde oppholt seg ved søppelfyllinga i flere dager. Da Sysselmannen kom til Pyramiden 18. september ble bjørnen observert ved søppelfyllinga. Bjørnen ble skremt av helikopteret, gikk på sjøen og la på svøm på tvers av Billefjorden. Da den sist ble observert hadde den tilbakelagt 2 til 3 kilometer, omlag en tredel av fjordens bredde, og hadde stø kurs mot den andre siden av fjorden.

Allerede samme natt var bjørnen tilbake i Pyramiden, der den gikk rundt i gatene. Russerne hadde den under kontroll og jaget den bort, blant annet ved hjelp av en beltebil. Da Sysselmannen kom til Pyramiden morgenen etter, var bjørnen oppe i ei fjellside litt syd for byen. Den ble ledet ned i dalbunnen ved hjelp av helikopteret og deretter skutt med en bedøvelsespil. Først etter at bjørnen var bedøvet oppdaget Sysselmannen at den var merket. Nummeret på øremerket viste at det var samme bjørn som var merket i Longyearbyen tre år tidligere.

Grønn på rumpa
Denne gangen ble bjørnen fløyet til Sassendalen, en avstand på rundt 40 kilometer i luftlinje. Noen dager senere ble det igjen meldt om bjørn i Pyramiden. Den gikk inn i bosetningen om natta og trakk seg tilbake om dagen. Da Sysselmannen kom til den russiske gruvebyen dagen etter var bjørnen vekk.

Første oktober ble det nok en gang meldt om isbjørn i gatene i Pyramiden på natta. Sysselmannen rykket ut og fant bjørnen innerst i Billefjorden. Den ble bedøvet og det viste seg at det var samme bjørn som sist. Nå ble den fløyet til et område sør for Isfjord Radio, og fikk sprayet grønn maling på sidene og baken, slik at det skulle være lett å kjenne den igjen.

15. og 16. oktober var det igjen isbjørn i Pyramiden. Den var grønnmalt på rumpa, kom om dagen og forsvant om natta. Russerne jaget den bort, og søppelfyllinga ble dekket til slik at den ikke skulle være like attraktiv. Da Sysselmannen kom til stedet, var bjørnen forsvunnet.

«Sikkert er det at man ikke bør tøye flaksen sin for langt. Der er få isbjørner forunt å få en fjerde helikoptertur i sitt liv!» skriver Sissel Aarvik og tidligere naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Ian Gjertz, i en artikkel om hendelsen.

Målbevisst
Episodene viser at bjørner har god stedsans og kan flytte seg målbevisst over store avstander på kort tid.

Gjertz jobbet hos Sysselmannen da den gjenstridige isbjørnen til stadighet måtte flyttes. Han mener den store utskiftingen på Svalbard gjør det nyttig å minne om at det på langt nær er sjelden at isbjørn kommer inn i Longyearbyen.

– Det er heller ikke gitt at man har løst problemet ved å flytte bjørnen, sier han med referanse til hendelsen på 1990 og den for to uker siden da det som trolig var samme bjørn kom tilbake til Longyearbyen flere ganger.

– Tidligere lå søppeldynga nedenfor Unis, og bjørnene kom tiltrukket av søppelet. Det var hit bjørnen som nå står oppe hos Sysselmannen kom. Bjørnen ble skutt fordi den hele tiden kom tilbake. Så tenkte man at du ikke kan han ha bjørner gående rundt i bebyggelsen når det begynner og bli mørkt, og da man flyttet søppelfyllingen til Gruve 6, var problemet i Longyearbyen løst, sier Gjertz.
 
Kommer tilbake
Han legger til at om du ser verden fra bjørnens synspunkt, lever den i et veldig vanskelig miljø. Den må undersøke alt for å se om den kan finne noe å spise. Den er ute og leter og finner den noe, så kommer den tilbake.

– I utgangspunktet de sky og stikker av når det kommer folk. Men så er det noen som enten er spesielt sultne eller spesielt dumme. To-tre-åringer eller gamle bjørner som ikke klarer å jakte, sier Gjertz.

Han sier det kanskje kommer til å bli flere bjørner enn før i Isfjorden-området, men at de i utgangspunktet ikke er ute ette bebyggelse.

– Kanskje vil det komme noen flere, men det er ikke sikkert det blir veldig merkbart. Jeg synes ikke det er noen grunn til å uroe seg, men man skal selvfølgelig ta det på alvor. Historien har vist at folk som har havnet i problemer, ikke har tenkt nøye over det. Jeg gikk aldri ut av byen uten å ha med våpen.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!