Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Den brune isbjørnen

Denne gamle isbjørnkjeven gir svar til forskerne. FOTO: Ólafur Ingólfsson

Den brune isbjørnen

Tidenes eldste isbjørnfossil viser at isbjørnen har vært brun og at den kan ha vært fra Svalbard. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.03.2010 kl 10:28

Isbjørnkjeven som Svalbardposten skrev om i januar har begynt å gi forskere svar om isbjørnens historie. Det melder forskning.no, som spekulerer i om den første isbjørnen var norsk. Fossilet er mellom 110.000 og 130.000 år gammelt, og kan gi forskerne svar på når isbjørnen og brunbjørnen skilte lag og utviklet seg til to arter. 

Brun start

Forskning viser nemlig at isbjørnen startet som en brun bjørn. Ifølge forskning.no har den gjeldende oppfatningen vært at oppsplittingen må ha skjedd i Sibir et sted. Isbjørnfossilet ble funnet mye lenger vest enn der man har trodd at isbjørnen utviklet seg til egen art.

- Nå har jo vi funnet denne bjørnen på Svalbard, så man kan jo i alle fall spekulere på om isbjørnen faktisk oppsto på Svalbard eller i nærheten, sier isbjørnbiolog Øystein Wiig ved Naturhistorisk museum i Oslo til forskning.no.

Stor usikkerhet

Forskningen viser at isbjørnen for 130.000 år siden hadde omtrent den samme livsstilen som moderne isbjørn. Tidligere har noen forskere anslått at isbjørnarten skilte seg fra brunbjørnene allerede for en million år siden. Usikkerheten har med andre ord vært stor.

Det gjør at den gamle isbjørnen er det nærmeste forskerne har kommet å finne en felles stambjørn for brunbjørn og isbjørn, melder forskning.no.

Men om bjørnen som eide kjeven var brun eller hvit, er fremdeles usikkert.

Studentfunn

Kjeven, som er det eldste fossilet funnet av isbjørn, ble funnet i juli 2004 av en gruppe geologistudenter fra Unis, under ledelse av professor Ólafur Ingólfsson. Den ble funnet på Poolepynten på Prins Karls Forland, som er en del av Forlandet nasjonalpark.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!