Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Den brune isbjørnen

Denne gamle isbjørnkjeven gir svar til forskerne. FOTO: Ólafur Ingólfsson

Den brune isbjørnen

Tidenes eldste isbjørnfossil viser at isbjørnen har vært brun og at den kan ha vært fra Svalbard. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.03.2010 kl 10:28

Isbjørnkjeven som Svalbardposten skrev om i januar har begynt å gi forskere svar om isbjørnens historie. Det melder forskning.no, som spekulerer i om den første isbjørnen var norsk. Fossilet er mellom 110.000 og 130.000 år gammelt, og kan gi forskerne svar på når isbjørnen og brunbjørnen skilte lag og utviklet seg til to arter. 

Brun start

Forskning viser nemlig at isbjørnen startet som en brun bjørn. Ifølge forskning.no har den gjeldende oppfatningen vært at oppsplittingen må ha skjedd i Sibir et sted. Isbjørnfossilet ble funnet mye lenger vest enn der man har trodd at isbjørnen utviklet seg til egen art.

- Nå har jo vi funnet denne bjørnen på Svalbard, så man kan jo i alle fall spekulere på om isbjørnen faktisk oppsto på Svalbard eller i nærheten, sier isbjørnbiolog Øystein Wiig ved Naturhistorisk museum i Oslo til forskning.no.

Stor usikkerhet

Forskningen viser at isbjørnen for 130.000 år siden hadde omtrent den samme livsstilen som moderne isbjørn. Tidligere har noen forskere anslått at isbjørnarten skilte seg fra brunbjørnene allerede for en million år siden. Usikkerheten har med andre ord vært stor.

Det gjør at den gamle isbjørnen er det nærmeste forskerne har kommet å finne en felles stambjørn for brunbjørn og isbjørn, melder forskning.no.

Men om bjørnen som eide kjeven var brun eller hvit, er fremdeles usikkert.

Studentfunn

Kjeven, som er det eldste fossilet funnet av isbjørn, ble funnet i juli 2004 av en gruppe geologistudenter fra Unis, under ledelse av professor Ólafur Ingólfsson. Den ble funnet på Poolepynten på Prins Karls Forland, som er en del av Forlandet nasjonalpark.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!