Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Delvis seier for Store Norske

Dom i erstatningssaken etter den voldsomme brannen i Svea Nord-gruva har falt. FOTO: Birger Amundsen

Delvis seier for Store Norske

Dom i forsikringssaken etter brannen i Svea Nord sommeren 2005 er avsagt i Nord-Troms tingrett. Erstatningsbeløpet er satt til 589 millioner kroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Les dommen her

Kravet fra Store Norske var på rundt 790 millioner kroner, mens forsikringsgiverne ikke var villig til å strekke seg lenger enn til å utbetale 258 millioner kroner.
– Det viser at det var riktig av oss å gå til søksmål, sier administrerende direktør i Store Norske, Robert Hermansen.

Ikke klanderverdig
Han mener det er to ting i dommen det er spesielt verdt å merke seg.
– Det ene er at Store Norske fikk gjennomslag når det gjaldt størrelsen på tapt produksjon, som var grunnlaget for driftstapet, sier han.
Det andre er at forsikringsgiverne krevde en avkorting av beløpet på grunn av brudd på sikkerhetsbestemmelsene i gruva i forbindelse med sveisearbeidet, og som førte til brannen.
– Dette avslår retten fullstendig. Det var ikke klanderverdige forhold hos ansatte eller innleide i Store Norske som førte til brannen, sier Hermansen.

Stort sprik
Store Norske har imidlertid ikke fått fram sitt syn på i hvilken grad omkostningene med å berge utstyret og få produksjonen i gang igjen var dekt av forsikringen.
– Vi er ikke helt fornøyde med beløpet. Det er 65 millioner mindre enn kravet vi har regnskapsført. Vi er i ferd med å gjennomgå dommen grundig nå, og vurderer om vi skal anke eller ikke, sier Hermansen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!