Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Delte tankene sine

Videregående-elevene skrev om hvordan de opplevde 22. juli og hva som er bra og dårlig med Norge i dag. Brevene lagres i en tidskapsel fram til 2031. FOTO: Anders Fjellestad

Delte tankene sine

I dag har dokumentarfilmen «Til ungdommen» premiere. I den forbindelse satte ungdommene i Longyearbyen preg på Magne Furuhulmens 22. juli-skulptur og skrev brev til framtiden. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.08.2012 kl 15:11

Allerede mandag denne uken fikk elevene ved Longyearbyen videregående skole se dokumentaren «Til ungdommen» der vi følger fire politisk engasjerte ungdommer fra sommeren 2009 til høsten 2011. Filmen har norgespremiere i dag og vises på Longyearbyen kino både i kveld og på søndag. 

Sterk opplevelse

Det ble en sterk opplevelse, både for publikum og Trine Hamran i selskapet bak filmen, Sant & Usant.

– Vi har presentert filmen både i Kirkenes og Tromsø, men den sterkeste opplevelsen var her i Longyearbyen, sier Hamran.

Hun begrunner det med at pårørende og andre berørte selv satt i salen og så den gripende dokumentaren.

– Svalbard ble urimelig hardt rammet av hendelsene 22. juli. Filmen handler om håpet som ligger i ungdommens engasjement, og vi håper filmen kan inspirere ungdommer til å heve stemmen og stå for sitt engasjement, sier hun.

Fem lokale AUF-ere var på Utøya 22. juli i fjor. Byen mistet Johannes Buø (14), og var nær ved å miste Viljar Hanssen (19) også. De tre andre slapp unna uten fysiske skader.

Lagres i 19 år

Inspirert av dokumentaren, gikk Sant & Usant sammen med Elevorganisasjonen, Fritt Ord og Riksarkivet om kunstprosjektet «Tidskapsel til ungdommen». 20 skoler, ett fra hvert fylke og Svalbard, skal smykke ut skulpturen. Det er Magne Furuholmen, kjent fra A-ha, som lager kunstverket.

Hver av de 20 skolene har fått tildelt en metallplate som elevene skal prege med ord og bokstaver. Metallplatene skal siden formes til bokser som skal inneholde personlige brev skrevet av elever fra 56 skoler i landet. Også her deltar Longyearbyen videregående skole.

– Svalbard var i en ekstra spesiell situasjon, og vi ville derfor at skolen skulle delta i begge prosjektene, sier Hamran og legger til:

– Meningen er at ungdommen i dag skal dele sine tanker med framtidas unge. De skal skrive brev som samles inn og lagres i tidskapselen fram til 2031, sier hun.

Delte tankene sine

I Longyearbyen startet brevskrivingen på skolen etter filmvisningen mandag. I brevene forteller de unge om hvordan de opplevde 22. juli, hva som er bra og dårlig med Norge i dag, og hva de vil endre om de kunne bestemme hvordan Norge skulle være i 2031.

Tre av dem som delte sine tanker, var 16-åringene Aina Malerud, Liza Marchenko og Ida Christine Aske Lima.

– Det er en veldig bra tanke bak dette prosjektet. Det gjør at folk i 2031 får se hvordan folk tenker på 22. juli i dag, sier Malerud.

For ipad-generasjonen er det imidlertid ikke bare-bare å formulere seg med blyant og papir.

– Det er litt kleint også. Jeg er ikke vant med å skrive brev, særlig ikke når jeg ikke vet hvem som skal lese det, sier Marchenko.

Likte filmen

Elevene kan selv velge om de vil signere brevene, eller om de vil være anonyme.

Aina og Ida Christine ønsket å signere brevene sine, mens Liza ikke hadde bestemt seg ennå. Én ting var imidlertid jentene enige i: De likte filmen «Til ungdommen».

– Det var spesielt, men også godt å se den. Filmen var trist, men ikke bare trist. Det handlet heller ikke bare om 22. juli, men om engasjert ungdom, sier Aina som var i Longyearbyen da terroren rammet landet.

– Det var en rar situasjon, men også godt å se hvordan ungdommen sto sammen i byen dagene etterpå, sier hun.

– 22. juli er fortsatt noe vi tenker på, sier Ida Christine.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!