Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dekket til brannvarslerne

Sovnet fra stekepanna: Hybelboeren sovnet fra en stekepanne. – Det var smør og noe annet i panna, men ikke mat. Om vedkommende hadde spist eller skulle lage seg noe, vet jeg ikke, sier brannsjef Jan Olav Sæter. FOTO: Jan Olav Sæter

Dekket til brannvarslerne

En beruset mann i 30-årene sovnet natt til forrige torsdag fra en stekepanne på ovnen, med brannvarsleren og komfyrvakten dekket til.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.01.2013 kl 08:54

– Vedkommende satt og sov da vi kom, og vi måtte låse oss inn. Hybelleiligheten var full av røyk, røykteppet lå helt ned på gulvnivå. Inne på kjøkkenet sto kokeplata på full guffe med steikepanna på, sier brannsjef Jan Olav Sæter.

Alarmen gikk klokken 03.25 natt til forrige torsdag i hybelbygget Vei 222-13. Sæter omtaler hendelsen som svært alvorlig.

– Da det ble sikt, viste det seg at vedkommende hadde dekt til røykdetektoren med plastpose. Det var også komfyrvakt i hybelen, men den var tapet over. Å dekke til detektorene er rett og slett ikke akseptabel adferd. Det satte også de 17 andre beboerne i bygget i fare, sier Sæter.


Ble forsinket

Brannvarsleren i hybelen er direkte koblet til 110-sentralen. At den var dekket til, førte til at brannen ble oppdaget senere enn den ellers ville vært, og brannvesenet kom senere til stedet.

– Her kunne det utviklet seg til å bli en brann i rommet før andre detektorer hadde slått inn, sier Sæter.

Dersom det hadde begynt å brenne i panna, kunne flammer gått opp i ventilasjonsanlegget som trolig er fullt av fett.

– Da kunne det spredd seg via ventilasjonsanlegget gjennom bygget, sier Sæter.


Ingen skadet

Brannsjefen forteller at brannmannskapene brukte litt tid på å vekke den berusede mannen. Han ble ikke skadet av røyken.

– Vi ble en stund i hybelen og luftet ut og så til at alt gikk bra, sier Sæter.

Han legger imidlertid til at det bare var tilfeldigheter som gjorde at det gikk bra til tross for tildekkingen av detektoren.

– Kan beboeren vente seg en regning fra brannvesenet?

– Ja, regningen på utkalling av vaktlaget kommer på cirka 6.000 kroner. Den etterforskningsmessige biten er det Sysselmannen som ivaretar. Erfaringsmessig kommer det en reaksjon også derfra. Her var det mer enn vanlig tørrkoking siden sikkerhetssystemene var blokkert, sier Sæter.

Sysselmannførstebetjent Sidsel Svarstad forteller at de har opprettet sak.

– Så blir det opp til juristen vår hva han vil foreta seg, sier hun.

Etterforskningen var ikke ferdig da Svalbardposten snakket med henne tirsdag. Blant annet var ikke mannen som bor i leiligheten avhørt ennå.


Flest single menn

De fleste hybel- og leilighetsbyggene i Longyearbyen er knyttet opp mot 110-sentralen. Svalbardposten kjenner til at noen er redde for at steikeos fra vanlig matlaging skal utløse brannalarmen, og derfor dekker til detektoren.

– Det er en kjensgjerning at en del hybelbygg har dårlig ventilasjon. Om detektorer er feil plassert, får folk ta det med huseier. Om alarmen går under matlaging, er det bare å ringe 110 og fortelle at det er det bare matlaging og alt ok, sier Sæter.

Han forteller at statistikken fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Fastlands-Norge viser at det gjerne er single menn som starter branner. Det gjør de i tidsrommet mellom midnatt og 06 på morgenen.

Se bildet større

Dekket med plast: Brann­detektoren i hybelen var dekket til. Det sivet røyk ut i gangen, og flere andre detektorer varslet. FOTO: Jan Olav Sæter

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!