Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De vil gjøre Longyearbyen grønnere

Svalbards miljøvernfond delte i dag ut fem millioner kroner til ulike prosjekter. Lokale energitiltak er vinnerne.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.11.2011 kl 15:03

Det er niende runde fondet deler ut midler, og denne gang kom det 53 søknader om pengestøtte. 27 av dem har fått en tidlig julegave i form av prosjektmidler, og hele 18 av disse er lokale søkere. Det gleder styret.

– Vi har flere lokale søkere som Bydrift og Polarhotellet. Det er veldig positivt at slike søknader kommer inn, og vi håper på mer av dette i framtiden, sier styreleder Ann-Kristin Olsen.

Lokale vinnere

Særlig er det prosjekter innen energi- og varmesparing som er vinnerne denne runden. SvalSat, Bydrift, Longyearbyen Hundeklubb, LNS Spitsbergen og Spitsbergen Travel Hotel har alle fått midler til slike tiltak.

– Slik kan vi være med på å vri virksomheter i mer miljøvennlig retning, sier Olsen.

Styret påpeker at energisparing vil bli enda viktigere framover.

– Longyearbyen vokser og vil fortsette å vokse. Hvis fondet i samarbeid med næringslivet kan redusere energibruken, så tar vi viktige steg i riktig retning. Det er også god økonomi i dette, sier styremedlem Thor Bjørn Arlov.

Se hvem som får støtte her.

Turistene betaler

Fondet får inntekter fra miljøgebyret som reisende til Svalbard må betale. Gebyret er på 150 kroner, og gir mellom 10 og 12 millioner kroner til fondet årlig. Til sammen var det søkt om nesten 20 millioner kroner i støtte denne runden.

Styret består av styreleder Ann-Kristin Olsen, nestleder Aud Andersen og styremedlemmene Kjell Mork, Ottar Krohn, Miriam Geitz og Thor Bjørn Arlov. Trine Krystad er leder for sekretariatet.  

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!