Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– De vil danne seg et inntrykk om skredfaren, og hvordan vi skal håndtere evakueringa

Skredekspertene er ute i helikopter for å granske fjellsidene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.12.2015 kl 16:37

Med skredekspertene fra NGI om bord, gikk Sysselmannens helikopter i lufta i 15.30-tida søndag ettermiddag for å vurdere skredfaren over de evakuerte boligene.

Se bildet større

NGI gransket fjellene langs hele østsiden av Longyeardalen. FOTO: Geir Barstein

– De skal danne seg et inntrykk av situasjonen, slik at de kan gi best mulig råd til staben om skredfaren og hvordan vi skal håndtere evakueringa framover, sier sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad til Svalbardposten på rasåstedet.

Totalt er 180 mennesker evakuert fra boliger langs østsida av Longyeardalen som følge av skredfaren etter fredagens storm. Det er uklart når de får flytte hjem.

Se bildet større

Skredekspertene fra NGI sier bruddkanten var opptil fire meter høy. Enorme snømengder raste ned og traff spisshusbebyggelsen lørdag morgen. FOTO: Geir Barstein

– Når NGI er ferdig med undersøkelse og får skrevet en rapport, så vil vi komme med en foreløpig plan på hvor lenge evakueringen vil vare. Men dette avhenger av mange faktorer, blant annet værsituasjonen framover, sier Svarstad.

NGIs skredekspert Kjetil Brattlien inspiserte i dag raset som gikk og traff ti spisshus i byen. En mann – 42 år gamle Atle Husby – omkom og ni ble skadd.

– Jeg gjør meg mange tanker når jeg ser dette. En ting er at det er utrolig at det har gått så bra. Det er enorme skader. Ett av husene har flyttet seg åtti meter, sier Brattlien til pressen etter at de i flere timer har gjennomgått området, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Posten sender ekstrafly til Longyearbyen fredag ettermiddag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!